Doorgaan naar hoofdcontent

Vegetarische jachtschotel

Ahum... Yvonne, je bent niet de enige die geen zin heeft om te leren :P Dank je dat je me een goed excuus geeft om even te "spijbelen"!
Ik had vorige week (je weet wel, die ene dag dat het zo warm was) in eens zo'n zin in jachtschotel! Dat maakte mn moeder 's winters altijd, met sucadelapjes. Maar ja, ik dacht daar is Arjan vast niet blij mee, dus heb ik even een vega-variant verzonnen en het was echt heerlijk!
Dus bij deze het recept:

Saus:

- 1 sjalotje of klein uitje
- 1 teentje knoflook
- scheutje bakboter
- scheutje olijfolie
- laurierblaadje
- 2 dl kruidenboullion (maak 5 dl)
- scheutje rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- gemalen peper

Vulling:

- 3 dl kruidenboullion
- 1 theelepeltje gedroogde tijm
- 250 gr champignons
- 200 tot 250 gr gemengde paddestoelen
- 2 grote winterwortels
- 1 grote zure appel
(leef je uit! Doperwtjes, knolselderij, boontjes, kan allemaal!)

Toplaag:

- voor 2 personen aardappelpuree (bijv uit een zakje)
- panneermeel

Voor erbij:

- 2 tot 3 grote appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel

Hoe te maken?

Voor erbij: snijd de appels in stukjes en doe ze met de suiker, kaneel en een bodempje water in een pan. Water aan de kook brengen en het geheel 25 minuten koken (iets korter als je van stukjes in je appelmoes houdt). Haal de pan van het vuur en roer de appels stuk. Zowel warm als koud heerlijk bij de jachtschotel!
Voor de schotel: Snipper de uien en de knoflook. Verwarm de vloeibare margarine en de olie in een braadpan en voeg ui, laurier en een snufje zout toe. Fruit de ui in 10 minuten op halfhoog vuur onder regelmatig roeren goudbruin. Voeg de knoflook en wijn aan de ui toe en laat ze 5 minuten sudderen. Roer langzaam de bloem erdoor en laat deze 2 minuten sudderen. Voeg al roerend de bouillon toe en breng de saus aan de kook. Leg het deksel schuin op de pan en laat de saus 25 minuten zachtjes koken. Voeg de peper naar smaak toe en neem de pan van het vuur.
Schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes. Maak de champignons en paddestoelen schoon, laat kleine exemplaren heel en snijd grote grof.
Verwarm 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct met 1 eetlepel olie enbak hierin de champignons en paddestoelen op hoog vuur bruin. Doe de stukjes wortel erbij en bak ze kort mee en voeg dan de tijm toe en de bouillon. Voeg als laatste de stukjes appel toe. Temper het vuur, leg de deksel op de pan en laat de groenten nog 4 a 5 minuten koken.
Voeg de saus aan de groente toe en roer het goed door elkaar. Breng de groente op smaak met wat zout en peper en schep ze in een ingevette ovenschaal.
Schep de aardappelpuree over de groente en strooi er wat paneermeel overheen.
Zet de schotel ongeveer 20 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (180 graden in een hete luchtoven.
Serveer de schotel met appelmoes en eet smakelijk!!!

Reacties

  1. Iris, je maakt er meteen werk van zeg! Ik voelde me eigenlijk al een beetje schuldig...hahahaha!
    Ziet/leest erg lekker en ik hoop dan ook dat ik Patriek kan overhalen dit te proberen! Heb hem ook uitgenodigd maar dan als keukenprins :-) dus ben benieuwd. Ik heb nog geen ervaring met meerdere blogauteurs etc. maar volgens mij kun jij ook iedereen die je wilt uitnodigen en blogauteur maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, wat een keukenprinsessen hier ;) Ziet er erg lekker uit en ga 't zeker proberen. Denk dat ik wel even wacht tot het wat is afgekoeld buiten hahaha Weet zeker dat John dit lekker gaat vinden, want die engelsen houden van de jachtschotels! (zo houdt hij niet van hutspot, maar wel van shepperds pie, maar daar gaan bonen in en die lust ik weer niet :S) Dus dit is zeker een lekker alternatief!! :D thnx iris!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ow ja en ik denk dat quorn (gewoon van die vega "gehakt" dingetjes zegmaar) er ook lekker in zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Wortel knolselderijpuree

Dit is echt zo lekker.....het originele recept is voor 4 personen, ik heb het voor zijn 2-en gehalveerd maar dat had echt niet nodig geweest...Het recept komt uit 2 gulzige italianen, het is een eenvoudig recept om te maken en o zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

600 gram wortelen in blokjes
600 gram knolselderij in blokjes
200 gram aardappel in blokjes
zout en peper
nootmuskaat
60 gram boter

Wat je gaat doen :

Breng een grote pan water aan de kook met een beetje zout. Doe de groente erin en ook alles in 30 tot minuten gaar. Giet de groenten dan af en doe terug in de pan. Stamp het fijn met een pureestamper en voeg de versgemalen nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Voeg ook de boter toe.
Doe alles dan in een keukenmachine en maak er een smeuïge puree van. Je weet niet wat je proeft....
Persoonlijk vind ik dit een supervervanger voor aardappelpuree, zo heerlijk smaakvol!
Serveer het warm.

Eet smakelijk!


Blauwe peertjes

Zo, weer ontwaakt uit de winterslaap, tijd voor wat nieuwe recepten!
Het kerstdessert:















Dit heb je nodig:

- 10 a 12 stoofpeertjes, geschild
- schil van citroen (met dunschillertje alleen het geel eraf halen)
- 1 fles blue curacao
- halve liter spa rood
- 200 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kaneelstokje
- snufje zout



Bereiden:

Doe alle ingredienten in een pan en zorg dat de peertjes helemaal ondergedompeld zijn. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 2,5 tot 3 uur stoven. Laat de peertjes afkoelen en zet ze 24 uur met de vloeistof in de koelkast, zodat het blauw er goed in kan trekken.
Op de foto zijn de peertjes geserveerd met spekkoek van Fleur en limoen-mascarpone-droomijs.
De vloeistof waarin de peertjes gekookt zijn is ook erg lekker, je kunt hem vlak voor het opdienen even opwarmen en indikken met allesbinder.