Doorgaan naar hoofdcontent

Vegetarische jachtschotel

Ahum... Yvonne, je bent niet de enige die geen zin heeft om te leren :P Dank je dat je me een goed excuus geeft om even te "spijbelen"!
Ik had vorige week (je weet wel, die ene dag dat het zo warm was) in eens zo'n zin in jachtschotel! Dat maakte mn moeder 's winters altijd, met sucadelapjes. Maar ja, ik dacht daar is Arjan vast niet blij mee, dus heb ik even een vega-variant verzonnen en het was echt heerlijk!
Dus bij deze het recept:

Saus:

- 1 sjalotje of klein uitje
- 1 teentje knoflook
- scheutje bakboter
- scheutje olijfolie
- laurierblaadje
- 2 dl kruidenboullion (maak 5 dl)
- scheutje rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- gemalen peper

Vulling:

- 3 dl kruidenboullion
- 1 theelepeltje gedroogde tijm
- 250 gr champignons
- 200 tot 250 gr gemengde paddestoelen
- 2 grote winterwortels
- 1 grote zure appel
(leef je uit! Doperwtjes, knolselderij, boontjes, kan allemaal!)

Toplaag:

- voor 2 personen aardappelpuree (bijv uit een zakje)
- panneermeel

Voor erbij:

- 2 tot 3 grote appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel

Hoe te maken?

Voor erbij: snijd de appels in stukjes en doe ze met de suiker, kaneel en een bodempje water in een pan. Water aan de kook brengen en het geheel 25 minuten koken (iets korter als je van stukjes in je appelmoes houdt). Haal de pan van het vuur en roer de appels stuk. Zowel warm als koud heerlijk bij de jachtschotel!
Voor de schotel: Snipper de uien en de knoflook. Verwarm de vloeibare margarine en de olie in een braadpan en voeg ui, laurier en een snufje zout toe. Fruit de ui in 10 minuten op halfhoog vuur onder regelmatig roeren goudbruin. Voeg de knoflook en wijn aan de ui toe en laat ze 5 minuten sudderen. Roer langzaam de bloem erdoor en laat deze 2 minuten sudderen. Voeg al roerend de bouillon toe en breng de saus aan de kook. Leg het deksel schuin op de pan en laat de saus 25 minuten zachtjes koken. Voeg de peper naar smaak toe en neem de pan van het vuur.
Schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes. Maak de champignons en paddestoelen schoon, laat kleine exemplaren heel en snijd grote grof.
Verwarm 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadproduct met 1 eetlepel olie enbak hierin de champignons en paddestoelen op hoog vuur bruin. Doe de stukjes wortel erbij en bak ze kort mee en voeg dan de tijm toe en de bouillon. Voeg als laatste de stukjes appel toe. Temper het vuur, leg de deksel op de pan en laat de groenten nog 4 a 5 minuten koken.
Voeg de saus aan de groente toe en roer het goed door elkaar. Breng de groente op smaak met wat zout en peper en schep ze in een ingevette ovenschaal.
Schep de aardappelpuree over de groente en strooi er wat paneermeel overheen.
Zet de schotel ongeveer 20 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (180 graden in een hete luchtoven.
Serveer de schotel met appelmoes en eet smakelijk!!!

Reacties

  1. Iris, je maakt er meteen werk van zeg! Ik voelde me eigenlijk al een beetje schuldig...hahahaha!
    Ziet/leest erg lekker en ik hoop dan ook dat ik Patriek kan overhalen dit te proberen! Heb hem ook uitgenodigd maar dan als keukenprins :-) dus ben benieuwd. Ik heb nog geen ervaring met meerdere blogauteurs etc. maar volgens mij kun jij ook iedereen die je wilt uitnodigen en blogauteur maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, wat een keukenprinsessen hier ;) Ziet er erg lekker uit en ga 't zeker proberen. Denk dat ik wel even wacht tot het wat is afgekoeld buiten hahaha Weet zeker dat John dit lekker gaat vinden, want die engelsen houden van de jachtschotels! (zo houdt hij niet van hutspot, maar wel van shepperds pie, maar daar gaan bonen in en die lust ik weer niet :S) Dus dit is zeker een lekker alternatief!! :D thnx iris!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ow ja en ik denk dat quorn (gewoon van die vega "gehakt" dingetjes zegmaar) er ook lekker in zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vlierbessenjam met kaneel en gember

Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

- 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
- 500 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 appel, geraspt
- 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 volle theelepels kaneelpoeder
- scheutje limoensap

Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
Het is zo ontzettend lekker..... :D

Wat je nodig hebt :

1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
30 gram bloem
een snufje zout
150 gram gekruid paneermeel
50 gram parmezaanse kaas
1 eetlepel italiaanse kruiden
1 ei + 1 eetlepe…

Vlierbessen-frambozenjam

Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
Het recept voor 4 potten jam:
- 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
- 150 gram frambozen
- 1 appel, geraspt
- 650 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker

Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…