Het is dan nog wel geen winter maar ik zag de taart van Sandra en toen moest ik denken aan gevulde speculaas.....die gaan we binnenkort maar weer eens eten!
springvorm
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine basterdsuiker
mespuntje zout
1 eetlepel speculaaskruiden
175 gram boter
1 eetlepel melk
300 gram amandelspijs
2 eieren
1 eetelepel koffieroom
1 theelepel citroenrasp
50 gram blanke amandelen
Wat je gaat doen:
Meng het bakmeel met met de bastersuiker, zout en speculaaskruiden. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Lekker kneden tot er een mooie bal met deeg ontstaat ( je kunt ook nog een lepel met melk toevoegen) Doe folie om het deeg en laat het 2 uur in de koelkast opstijven.
Meng door de amandelspijs een losgeklopt ei, de koffieroom en de citroenrasp, als dit geheel een een stevig maar makkelijk uit te strijken goedje is, is het klaar.
Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden. Hetelucht altijd 20 gaden minder.
Verdeel het deeg in twee porties en rol 1 deel uit met de deegroller ( bloem op je aanrecht strooien) en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Dan het andere eitje loskloppen en hiermee het deeg in de springvorm besmeren. ( het deeg mag max 1 cm dik zijn) Dan het mengsel van de amandelspijs in de springvorm verdelen en die ook weer besmeren met ei.
Als laatste het 2e stuk deeg uitrollen en over de amandelspijs heen doen, en even stevig aandrukken. Hierover weer ei strijken en dan de amandelen eroverheen strooien.
Bak de speculaas in 40 minuten in het midden van de oven gaar.
Een tip voor het maken van het deeg: Als je het deeg hebt uitgerold met de deegroller kun je met de sprinvorm alvast de vorm eruit prikken.
En als je veel spijs wilt dan kun je die hoeveelheden natuurlijk verdubbelen :)
springvorm
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine basterdsuiker
mespuntje zout
1 eetlepel speculaaskruiden
175 gram boter
1 eetlepel melk
300 gram amandelspijs
2 eieren
1 eetelepel koffieroom
1 theelepel citroenrasp
50 gram blanke amandelen
Wat je gaat doen:
Meng het bakmeel met met de bastersuiker, zout en speculaaskruiden. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Lekker kneden tot er een mooie bal met deeg ontstaat ( je kunt ook nog een lepel met melk toevoegen) Doe folie om het deeg en laat het 2 uur in de koelkast opstijven.
Meng door de amandelspijs een losgeklopt ei, de koffieroom en de citroenrasp, als dit geheel een een stevig maar makkelijk uit te strijken goedje is, is het klaar.
Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden. Hetelucht altijd 20 gaden minder.
Verdeel het deeg in twee porties en rol 1 deel uit met de deegroller ( bloem op je aanrecht strooien) en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Dan het andere eitje loskloppen en hiermee het deeg in de springvorm besmeren. ( het deeg mag max 1 cm dik zijn) Dan het mengsel van de amandelspijs in de springvorm verdelen en die ook weer besmeren met ei.
Als laatste het 2e stuk deeg uitrollen en over de amandelspijs heen doen, en even stevig aandrukken. Hierover weer ei strijken en dan de amandelen eroverheen strooien.
Bak de speculaas in 40 minuten in het midden van de oven gaar.
Een tip voor het maken van het deeg: Als je het deeg hebt uitgerold met de deegroller kun je met de sprinvorm alvast de vorm eruit prikken.
En als je veel spijs wilt dan kun je die hoeveelheden natuurlijk verdubbelen :)
Reacties
Een reactie posten