Doorgaan naar hoofdcontent

Gado gado

Een indonesisch vegetarisch gerecht, waarmee je volgens mij iedereen wel groente kunt laten eten! Voor 2 personen heb je nodig:

400 gram gemengde groente in "hapklare" stukken (tauge, sperziebonen of sugarsnaps, bloemkool, wortel, kool, prei, wat je maar lekker vindt)
halve komkommer in net zo grote blokjes als de rest
3 eieren
kroepoek naar keuze (emping of casavekroepoek voor de vegamaaltijd)
150 gram witte (basmati)rijst

voor de saus:
8 eetlepels pindakaas
12 eetlepels melk (of water)
3 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel bruine suiker
scheutje citroensap
2 teentjes knoflook
1 eetlepel sambal


Begin met de saus:
Doe de pindakaas, melk, ketjap en gembersiroop in een pannetje en laat alles al roerend op laag vuur smelten. Roer de suiker en het citroensap erdoor en pers de teentjes knoflook boven de pan uit. Roer als laatste de sambal erdoor heen. Zodra het gaat borrelen zet je het vuur uit (anders wordt het te dik). Laat de saus lekker een uurtje trekken, hoe langer die staat, hoe beter de smaak.

Kook de rijst volgens de verpakking en kook de eieren middelhard tot hard. Snijd de eieren in grote blokjes of plakken.
Kook de groente in 5 minuten beetgaar.
Warm ondertussen onder af en toe roeren de saus op. Als deze te dik is, voeg je nog wat melk toe. Je kan de saus nu proeven en eventueel naar je eigen smaak nog wat ketjap, gembersiroop of sambal toevoegen.

Traditioneel opdienen? Leg de groente op een schaal, verdeel de komkommer en de eieren erover en giet de saus daarover heen. Maak het geheel af met een laagje kroepoek. Serveer de rijst apart.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas

We hebben weer heerlijk gegeten uit Twee Gulzige Italianen, het is geen moeilijk recept maar het kost wel even tijd om het te maken.
Het oorspronkelijke recept is met de "gewone" courgette, ik heb deze vervangen voor de "bol", in plakjes gesneden en ik heb er 4 gebruikt, met 3 kom je ook een heel eind, maar wij hebben ondertussen lopen snoepen, dat was lekker!
Het recept is voor 4 personen en wij vonden het zo lekker, we eten het deze week weer!

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

3 grote courgettes, overlangs gesneden in 5mm dikke plakken
bloem om te bestuiven
4 eieren, losgeklopt met wat peper en zout
plantaardige olie
200 gram stevige mozzarella in blokjes
5 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
enkele blaadjes basilicum

saus :


2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
500 gram pomodori uit blik
enkele basilicumblaadjes, grof gescheurd
snuf zout

Wat je gaat doen :

Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een pan, doe de ui erin en smoor hem gl…

Aardappelsalade met creme fraiche

Wat je nodig hebt:

8 grote aardappelen
1 klein bekertje crème fraîche
4 eetlepels mayonaise
3 theelepels grove mosterd
1 snufje suiker
2 tenen knoflook
bieslook en peterselie naar smaak
1 scheutje citroensap
peper en zout


Wat je gaat doen:

Was de aardappelen en kook ze in de schil
in een half uurtje gaar (hangt af van de soort, niet aan snot koken :-)
en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, snij je ze in blokjes ( je kunt ze als je dat wilt natuurlijk schillen voor die tijd)
Snijd de peterselie en bieslook, pers de teentjes knoflook uit en
meng deze met de verder ingerediënten in een kom/schaal
Schep de blokjes voorzichtig door het mengsel en zet het geheel
nog even afgedekt in de koelkast.

Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

Voor 2 personen heb je nodig:

- 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 2 frisse appels (jonagolds bv)
- scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
- 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
- 75 gram walnoten
- honing
- peper en zout

Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


*Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.