Doorgaan naar hoofdcontent

Chocolade/kruidnotentoetje of toch taart?



Eigenlijk had ik het idee om een vlaai te gaan maken met kruidnoten, ik heb alleen geen vorm voor een vlaai, dus die moet nog even gekocht worden en het recept verder bedacht maar het is nog steeds kruidnotentijd,het kan dus nog. Het werd dus iets anders....
ik ben er nog niet helemaal uit of dit nou een toetje is of een taart...lekker is het in iedergeval wel en het past helemaal bij de andere sinterklaas/kruidnoten recepten!

Wat je nodig hebt :

  • springvorm 20 cm / keukenmachine
  • 1 liter melk
  • 65 gram custard
  • 65 gram suiker
  • 100 gram smeltchocolade
  • 300 gram kruidnoten
  • 150 gram boter
  • 4 ml amandelbitteraroma (2 flesjes van 2ml)

    Wat je gaat doen :

    Doe 200 gram van de kruidnoten in de keukenmachine en maal deze fijn. Laat ondertussen de boter in een pannetje smelten. Als de boter is gesmolten roer je de vermalen kruidnoten er doorheen. Vet de springvorm een beetje in en verdeel het kruidnoten/boter mengsel over de bodem. Druk de bodem aan met de bolle kant van een lepel en maak het egaal, zet dan even weg in de koelkast.
    Breng dan de melk aan de kook (een beetje melk apart houden en die vermengen met de custard) voeg de custard en de suiker toe en laat dit ongeveer drie minuten koken, blijven roeren. Haal dan de pan van het vuur, roer de amandelbitter erdoor, dan de kruidnoten en als laatste de chocolade. Alles heel goed roeren, de chocolade hoeft niet allemaal te smelten. Dan giet je dit in de springvorm en dekt deze af met vershoudfolie. Laat dit minimaal drie uur opstijven in de koelkast en dan...

    eet smakelijk!



  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

    Voor 2 personen heb je nodig:

    - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
    - 200 gram zachte geitenkaas
    - 2 frisse appels (jonagolds bv)
    - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
    - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
    - 75 gram walnoten
    - honing
    - peper en zout

    Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
    Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
    Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
    Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


    *Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Rijstsalade met tonijn

    Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken. 

    Wat je nodig hebt voor 1 persoon :

    100 gram rijst naar keuze4 augurken1 oranje paprika3 eetlepels mais1 klein blikje tonijn op olie2 theelepels kappertjespeper en zoutolijfolie
    Wat je gaat doen :
    Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!