Doorgaan naar hoofdcontent

Hartige taartjes: witlof met lavendelhoning en oesterzwammen en koolrabi met tomaat,paprika en gerookt spek




Voor 12 taartjes heb je nodig ( 2 grote of 3 kleine eters):
  • 2 kleine stronkjes witlof
  • 1 eetlepel honing
  • 1 bolletje verse knoflook, fijngehakt
  • 75 gram oesterzwammen in kleine reepjes gesneden
  • 1 dessertlepel parmezaanse dipper
  • 1 eetlepel fijngehakt peterselie
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels kruidenkaas
  • 1 dessertlepel bloem
  • 6 cherrytomaatjes (gehalveerd)
  • 1/4 zoete puntpaprika in ringetjes gesneden'
  • 1/2 koolrabi in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels gerookte spekjes (ik had vegetarische) in kleine stukjes gesneden
  • 6 bladerdeegblaadjes
  • bakblik voor muffins (12 stuks)
  • voorverwarmde heteluchtoven 180 graden
  • geraspte pecorino voor over de taartjes

    Wat je gaat doen:
    Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien.
    Zet een pan met water op het vuur, schil de koolrabi en snij deze in blokjes, als het water kookt de koolrabi toevoegen en 2 minuten blancheren.
    De oesterzwammen in fijne reepjes snijden en de knoflook fijn hakken en de helft hiervan met een beetje olijfolie samen met de oesterzwammen even aanfruiten. Peterselie fijnhakken en dit samen met de oesterzwammen en knoflook apart zetten, roer hier de dessertlepel parmezaanse dipper doorheen.Dan de andere helft van de knoflook met een beetje olijfolie even aanfruiten en van het vuur afhalen.
    Dan de harde kern uit de witlof verwijderen en heel fijn snijden, een eetlepel honing in een pan verwarmen en hier even de fijngesneden witlof doorheen roeren en van het vuur halen.
    De cherrytomaatjes halveren en de paprika in kleine ringetjes snijden, de spekreepjes klein snijden.
    Klop de 3 eieren los met 3 eetlepels kruidenkaas en roer hier een dessertlepel bloem doorheen.
    Vet je bakblik in en rek dan de ontdooide plakjes bladerdeeg op met je handen, verdeel 1 plakje ( halveren met schaar of mes) over 2 vormpjes in het bakblik en druk deze aan, prik er dan met een vork wat gaatjes in.
    Nu kun je de taartjes gaan vullen.
    Verdeel de witlof met de honing over 6 vormpjes, daarna de oesterzwammen met knoflook en peterselie eroverheen.
    Dan de koolrabi, tomaat, overige knoflook, paprika en spekjes verdelen over de andere 6 vormpjes. Als laatste giet je het eier/kaasmengsel over de 12 vormpjes heen en rasp je daaroverheen nog wat pecorino.
    Plaats ze in het midden van de oven en laat ze ongeveer 20 tot 25 minuten bakken, haal ze uit de oven, laat ze nog even staan en dan.....eet smakelijk!





  • Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Groenteburger

    Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder!
    Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingredi├źnten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)
    Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal …

    Kruidnotentaart /Pepernotentaart

    Het recept hieronder is met pepernoten, maar met kruidnoten was hij ook erg lekker! Al is het nog lang geen sinterklaastijd...ik had zin om eens iets te proberen, iets anders en pepernoten waren al te koop ;)dus het werd een pepernotentaart!


    Wat je nodig hebt:
    500 gram pepernoten
    ongeveer 150 gram boter
    1 bakje mascarpone
    2 bekertjes slagroom
    springvorm
    cacaopoeder
    poedersuiker
    2 zakjes vanillesuiker

    En wat je gaat doen :
    Hier wordt het alweer een beetje lastig met exacte hoeveelheden...
    Als eerste in de keukenmachine de pepernoten fijn malen.
    In een pannetje de boter smelten (ik denk ongeveer 150 gram)
    Van de fijngemalen pepernoten het grootste deel voor de bodem gebruiken, deze mengen met de boter en op de bodem van de springvorm aandrukken en even in de koelkast zetten.
    Dan de slagroom met de vanillesuiker stijfkloppen. In een andere kom de mascarpone met een paar flinke eetlepels pepernotenmeel mixen ( blijven proeven...) en daarna de slagroom hierdoor spatelen. hoeveelheden van p…