Doorgaan naar hoofdcontent

Kruidnoten macarons met witte chocoladepasta en/of marshmallowfluff




Mogen mijn koekjes wel macarons heten? Ik heb namelijk het amandelmeel vervangen door kruidnoten, het is tenslotte Sinterklaastijd en ik had zin om te experimenteren ;)

Het was mijn 1e ervaring met een spuitzak, die heb ik van de week gekocht, ben er nu al van overtuigd dat ik die beter met meerdere tegelijk had kunnen kopen, om meteen na gebruik weg te gooien.....

Wat heb je nodig voor ongeveer 14 kruidnoten macarons :
( de ervaren spuitzakgebruiker haalt er vast meer uit)

  • 75 gram kruidnoten
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 25 gram witte basterdsuiker

    voor de vulling:
  • witte chocoladepasta en/of
  • marshmallowfluff


    Wat je gaat doen:

    Voorbereidend kun je alvast 2 bakplaten met keukenpapier klaarzetten, dan kun je straks in 1 keer door gaan.
    Dan in de keukenmachine de kruidnoten heel fijn malen, dit vermengen met de poedersuiker en nog even laten malen in de keukenmachine.
    Neem een (vetvrije)* kom en klop de eiwitten hierin stijf, dan beetje bij beetje de suiker eraan toevoegen en blijven kloppen tot de eiwitten een mooi, stevig, egaal mengsel zijn geworden.
    Spatel dan,beetje bij beetje je kruidnoten/suiker mengsel erdoorheen en vermeng alles goed.
    Schep dit mengsel over in de spuitzak met een glad mondstuk erop en spuit nu cirkeltjes op het bakpapier, de tip die ik had gelezen is dat het makkelijk is vanaf buiten naar binnen te werken, maar ik vond andersom handiger.maak de cirkeltjes allemaal van gelijke grootte en hou ongeveer 2-3 cm tussenruimte.(je kunt ook eerst de grootte aftekenen met een potlood en een glas of deegsteker)
    Het beslag even 45 minuten laten drogen.
    Dan de oven voorverwarmen op 100 graden (hetelucht) en de macarons ongeveer een minuut of 20 laten bakken, temperatuur in de gaten houden ivm verkleuren, dan temperatuur naar beneden bijstellen.
    Laat de macarons daarna op een rooster afkoelen. Als ze voldoende zijn afgekoeld,op de platte kant een theelepel witte chocopasta of marshmallowfluff uitsmeren en een andere erop plaatsen.
    Dan wordt het tijd om te proeven....eet smakelijk!

    Bij mij zijn ze niet echt hoog geworden, ben dus te voorzichtig met de hoeveelheid beslag per koekje geweest, maar de binnenkant was nog zacht van binnen, niet slecht voor een 1e keer :)


    (*even met citroensap door de kom)
  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

    Voor 2 personen heb je nodig:

    - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
    - 200 gram zachte geitenkaas
    - 2 frisse appels (jonagolds bv)
    - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
    - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
    - 75 gram walnoten
    - honing
    - peper en zout

    Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
    Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
    Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
    Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


    *Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Groenteburger

    Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder!
    Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingredi├źnten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)
    Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal …