Doorgaan naar hoofdcontent

Feestelijk nagerecht met fruit op een andere manier





Fruit? Ja, er zit vers geperst citroensap in het ijs, de smaak van banaan in de pisang en vers geperste jus in de saus en dan niet te vergeten, de stoofpeer....het eindresultaat is niet meer verantwoord als gezond wat je van fruit wel denkt...maar wel feestelijk en lekker, ideaal voor feestdagen, en het is tenslotte bijna kerst!

Wat je nodig hebt:

voor de peren :
(per nagerecht is een halve peer genoeg per persoon)


  • de hoeveelheid peren die je wilt maken
  • fles pisang
  • eventueel een schoteltje en een pan

    Wat je gaat doen :

    Schil de peren, halveer ze 2 keer en verwijder het klokhuis. Doe ze in een pan en voeg de pisang hier aan toe, de peren kwamen bij mij steeds bovendrijven dus heb ik een schoteltje in de pan gedaan om te zorgen dat ze helemaal onder gingen, dit heb ik een kleine drie uur op een laag pitje laten sudderen.

    Voor de sinaasappelsaus:

  • 250 ml jus d'orange
  • 4 eetlepels suiker
  • steelpannetje en knijpflesje

    Wat je gaat doen :

    Zet een steelpannetje op het vuur met daarin de jus en de suiker, roer het goed door en breng het zachtjes aan de kook. Enige tijd laten doorkoken tot je merkt dat het iets dikker wordt. Dan van het vuur halen en laten afkoelen. Als het is afgekoeld schenk je het over in een flesje en zet dit een nachtje in de koelkast.
    Ik heb vers geperste jus gebruikt, als je het uit een pak haalt heb je misschien minder suiker nodig, dit is natuurlijk een kwestie van proeven :)

    Voor het citroenyoghurtijs bijna een liter :

  • 250 ml citroensap
  • 8 eetlepels suiker
  • 400 ml yoghurt
  • 1 eetlepel lavendelhoning
  • pan en bakje voor in de vriezer


    Wat je gaat doen :

    Zet een pan op het vuur met daarin het citroensap en de suiker, goed roeren en zachtjes aan de kook brengen tot het een beetje dikker wordt, als het een beetje is ingedikt zet je het gas uit en roert de yoghurt en de honing erdoor. Dit alles doe je in een bak die in de vriezer kan, elk half uur even doorroeren, ik heb dit zes keer gedaan, en dan ruim een nacht in de vriezer laten. Het ijs wordt niet echt zoet maar voor bij de peren en de sinaasappelsaus is het een lekkere tegenhanger,je kunt er dus voor kiezen om het nog zoeter te maken.

    Het duurt ongeveer een dag voordat je alles klaar hebt maar het is op zich niet veel werk. Ook is het geen ontzettend stevig nagerecht, teveel ervan is niet lekker, van alles een beetje is een goeie combinatie. De opmaak is eenvoudig, op de foto staan 4 stukjes peer omdat ik dat leuk vond staan, maar 2 is voldoende voor 1 persoon.

    Eet smakelijk!





  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Groenteburger

    Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder!
    Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)
    Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal …

    Kruidnotentaart /Pepernotentaart

    Het recept hieronder is met pepernoten, maar met kruidnoten was hij ook erg lekker! Al is het nog lang geen sinterklaastijd...ik had zin om eens iets te proberen, iets anders en pepernoten waren al te koop ;)dus het werd een pepernotentaart!


    Wat je nodig hebt:
    500 gram pepernoten
    ongeveer 150 gram boter
    1 bakje mascarpone
    2 bekertjes slagroom
    springvorm
    cacaopoeder
    poedersuiker
    2 zakjes vanillesuiker

    En wat je gaat doen :
    Hier wordt het alweer een beetje lastig met exacte hoeveelheden...
    Als eerste in de keukenmachine de pepernoten fijn malen.
    In een pannetje de boter smelten (ik denk ongeveer 150 gram)
    Van de fijngemalen pepernoten het grootste deel voor de bodem gebruiken, deze mengen met de boter en op de bodem van de springvorm aandrukken en even in de koelkast zetten.
    Dan de slagroom met de vanillesuiker stijfkloppen. In een andere kom de mascarpone met een paar flinke eetlepels pepernotenmeel mixen ( blijven proeven...) en daarna de slagroom hierdoor spatelen. hoeveelheden van p…