Doorgaan naar hoofdcontent

Courgetteburger




Het originele recept is voor courgettegehaktballetjes en dat was in eerste instantie ook mijn bedoeling, alleen nadat ik nog een paar andere dingen had gemaakt bedacht ik me dat ik ook wel burgers kon maken en dan met een pitabroodje en wat saus en klaar is de maaltijd.Ik heb van de hoeveelheden die volgen 2 burgers gemaakt, maar dat waren hele flinke jongens,dus eigenlijk kun je er gewoon 4 maken.Maar goed, wij zijn ook grote eters....
Ben nog steeds in de ban van de italiaanse receptensite en heb intussen nog veel meer ontdekt wat ik wel eens wil gaan maken!

Wat je nodig hebt voor 4 courgetteburgers:


  • 270 gram courgette
  • 3 blaadjes munt
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 30 gram ricotta
  • paneermeel
  • 1/3 tot 1/2 ei
  • beetje bloem
  • peper en zout
  • olijfolie on im te bakken

    Wat je gaat doen :

    Rasp de courgette boven een zeef op een kom fijn, als de hele courgette geraspt is plaats je een schoteltje en iets zwaars op de courgette zodat het vocht er goed uit loopt. Dit laat je ongeveer een half uurtje staan en dan kun je met een lepel nog even het restant van teveel vocht eruit drukken.
    Dan voeg je de ricotta,munt,kaas en het ei toe, eerst 1/3 deel dan kun je later altijd nog extra toevoegen als dit nodig is. Dit kneed je met je handen lekker door elkaar,een beetje zout en wat meer peper toevoegen en goed vermengen, als laatste voeg je paneermeel toe, dit is op gevoel, het is de bedoeling dat je mengsel van alles goed gevormd kan worden tot een burger, als het niet goed plakt nog een beetje ei erbij, is het mengsel te nat, nog een beetje paneermeel erbij. Maak hier de burgers van en bestrooi deze aan beide zijden met een beetje bloem. Verhit dan wat olijfolie in een pan en bak de burgers aan beide kanten mooi bruin, in ongeveer een minuut of 8 op een matig hoog vuur, regelmatig even keren en de kleur in de gaten houden. En dan....eet smakelijk!

    Wij hebben het gegeten met een pitabroodje en een sausje van yogurt, mayonaise,knoflook,tomaat en een beetje munt.Maar je kunt hem natuurlijk ook als hamburger eten met wat sla etc. op een broodje,of als een taartje bakken in je muffinblik, variaties genoeg te bedenken! een prima vegetarische burger!



  • Reacties

    1. Hallo Yvonne, ik heb deze burgers vanavond gemaakt en ze waren heerlijk. Vind je het goed als ik ze, uiteraard met duidelijke bronvermelding, op mijn blog zet?
      groet, Martine

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Aardappelsalade met creme fraiche

    Wat je nodig hebt:

    8 grote aardappelen
    1 klein bekertje crème fraîche
    4 eetlepels mayonaise
    3 theelepels grove mosterd
    1 snufje suiker
    2 tenen knoflook
    bieslook en peterselie naar smaak
    1 scheutje citroensap
    peper en zout


    Wat je gaat doen:

    Was de aardappelen en kook ze in de schil
    in een half uurtje gaar (hangt af van de soort, niet aan snot koken :-)
    en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, snij je ze in blokjes ( je kunt ze als je dat wilt natuurlijk schillen voor die tijd)
    Snijd de peterselie en bieslook, pers de teentjes knoflook uit en
    meng deze met de verder ingerediënten in een kom/schaal
    Schep de blokjes voorzichtig door het mengsel en zet het geheel
    nog even afgedekt in de koelkast.

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

    Voor 2 personen heb je nodig:

    - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
    - 200 gram zachte geitenkaas
    - 2 frisse appels (jonagolds bv)
    - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
    - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
    - 75 gram walnoten
    - honing
    - peper en zout

    Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
    Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
    Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
    Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


    *Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Smoothie van appel & kiwi

    Fruit vind ik echt heerlijk...alleen als het in de schaal ligt, pak ik het toch niet zo snel. Ontbijten vind ik echt verschrikkelijk maar ik realiseer me wel dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vanmiddag heb ik de keukenmachine maar weer op het aanrecht gezet en vers sap gemaakt van 10 sinaasappels, 2 citroenen en 4 grapefruits, gezond en lekker :) De opbrengst was meer dan een liter.Zonde om niet meteen iets mee te maken, een smoothie van kiwi en appel leek me wel lekker, lijkt me ook wel iets als ontbijt. Toen heb de kookwekker gezet en gekeken hoe lang het duurt voordat deze smoothie verder klaar is.
    Nog geen 10 minuten, zo klaar dus, vanaf morgen ga ik weer ontbijten, het sap is luchtdicht afgesloten dus dat blijft nog wel even goed en of je het nou als ontbijt wilt maken of gezond tussendoortje, hij is heerlijk!

    Dit heb je nodig voor 1 smoothie :


    1 appel
    2 gele kiwi's
    100 ml vruchtesap
    3 eetlepels yoghurt
    blender

    Wat je gaat doen :

    Schil de appel en de kiwi's e…

    Omelet met tomaat, ui en mozzarella

    Een lekkere lunch die goed vult.
    Ik wilde een soort van roerei gaan maken met kleine tomaatjes, het werd toch een soort van omelet omdat ik ook nog mozzarella in de koelkast vond.

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    10 gehalveerde kleine tomaatjes1 ui in stukjes gesneden4 geklutste eierenflinke snuf kerriepoeder1 eetlepel italiaanse kruiden1 bol mozzarella in plakken gesnedenpeper, zout en olijfolie
    Wat je gaat doen:
    Verhit in een koekepan een scheutje olijfolie en voeg de tomaat en de uit toe. Bak dit even aan en voeg ondertussen de kerrie en italiaanse kruiden aan je geklutste eieren toe en kluts alles nog even goed door elkaar.  Giet je eiermengsel over de tomaten en uien heen en draai het vuur laag, laat het ei stollen en verdeel dan de mozzarella eroverheen. Als je ei helemaal gestolt is draai je hem heel even om in de pan. Ik doe dit altijd met behulp van een bord, die zet ik op de kop op de pan en draai dan de pan om, dan heb je het op het bord liggen en dan laat je het zo weer…