Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn



Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn
Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn
Vergeten groente....schorseneren kan ik mij niet herinneren dat ik die wel eens gegeten zou hebben (mijn moeder zegt van wel....) maar in ieder geval nog nooit zelf klaar gemaakt. Gewapend met handschoenen heb ik ze schoongemaakt en zoals de tips op internet zeiden heb ik een beetje azijn aan het water toegevoegd omdat ze snel verkleuren.
Maar ja, dan heb je ze gekookt en proef je ze en dan bedenk je je dat je man dit niet gaat eten. Wat dan? Een salade maken dan maar, niet te gewaagd, zo'n eerste probeersel, ben dus erg veilig gebleven met de ingrediënten, de volgende keer wordt het in ieder geval wat uitgebreider maar weet nog niet wat.

Voor deze salade heb je nodig:


  • 150 gram schorseneren

  • 1 pastinaak

  • 6 cherrytomaatjes

  • 8 plakjes komkommer

  • balsamico azijn

    Wat je gaat doen :
    Net als vaker heb ik de groente al een dag eerder gekookt, dat is lekker makkelijk als je het als lunch wilt eten en dan heb je het meeste werk al gedaan.
    De schorseneren schillen en in stukjes snijden en direct in een pan water, waaraan je een beetje azijn hebt toegevoegd, doen. Deze aan de kook brengen en afhankelijk van de dikte van de schorseneren, gaar koken.Hetzelfde doe je met de pastinaak. (deze heeft geen azijn nodig)Natuurlijk niet zo gaar dat ze geen bite meer hebben, maar dit is persoonlijk, dus gewoon even in de gaten houden. Afgieten en eventueel nog kleiner snijden.Als alles is afgekoeld kun je het in de koelkast bewaren.
    Voordat je het wilt gaan eten nog even wat cherrytomaatjes halveren of in vieren snijden en de plakjes komkommer ook halveren of in vieren, giet hier wat balsamicoazijn overheen en dan....eet smakelijk!
    Je kunt altijd nog wat peper en zout toevoegen en ik ben aan het denken wat nog meer lekker zou zijn, ik weet het alleen nog niet.
    In iedergeval is het simpel om te maken en het eet lekker weg.

    Voor meer saladerecepten kijk je hier


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


    Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

    Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italië omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
    Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
    Het is zo ontzettend lekker..... :D

    Wat je nodig hebt :

    1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
    30 gram bloem
    een snufje zout
    150 gram gekruid paneermeel
    50 gram parmezaanse kaas
    1 eetlepel italiaanse kruiden
    1 ei + 1 eetlepe…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…