Doorgaan naar hoofdcontent

Calzoni




Calzoni
Calzoni

"Dit gevulde Napolitaanse deeggerecht betekent letterlijk vertaald 'broek'"
Dat is het onderschrift van het recept in Vegeterrranean. We waren toch al zo lekker bezig met dingen proberen, dus vandaag waren dat de Calzoni. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat! Totaal niet ingewikkeld om te maken alleen kost het wel even tijd. Het resultaat mag er zijn, het is een antipasti maar wij hebben er heerlijk van gegeten als maaltijd.
Wat je nodig hebt als antipasti voor 8 personen:


  • 375 gram '00' meel + extra om te bestrooien

  • 1 theelepel zout

  • snufje suiker

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

  • 225 ml lauwwarm water

  • 20 gram verse gist ( ik heb 1/2 zakje droge gist gebruikt)

    Wat je gaat doen :

    Meng meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet water en olijfolie erin. Voeg gist en suiker toe aan het kuiltje en meng goed door met de vingertoppen. Werk steeds van buiten naar het kuiltje toe om het meel goed te mengen tot een samenhangend deeg. Kneed tot het zacht en elastisch wordt. Verdeel voorzichtig een paar drupjes olie over het oppervlak van het deeg, dek af met een doek en laat 35 minuten rusten op een warme droge plaats. Bestrooi het deeg na het rusten met wat meel en 'keer' het door telkenskleine hoeveelheden langs de rand met de muis van de hand uit te drukken tegen de tegenoverliggende kant van de kom. Als de hele rand aan de beurt is geweest opnieuw afdekken en nog eens 35 minuten laten rusten.

    De vulling :


  • 180 gram cherrytomaten

  • 1/2 theelepel oregano

  • 24 blaadjes basilicum, 12 gehakt, 12 gehalveerd

  • 1 teen knoflook, gekneusd en gehakt

  • zout en versgemalen peper

  • extra vergine olijfolie

  • 110 gram mozzarella, uitgelekt

    Verwijder tijdens het rusten van het deeg de zaden van de tomaten hak ze grof. Doe ze over in een zeef om uit te lekken. Meng met de oregano, gehakte basilicum, knoflook, zout en peper en 2 drupjes extra vergine olijfolie in een kom. Snijd de mozzarella in blokjes die net zo groot zijn als de gehakte tomaten, dep iets droog en voeg toe aan de rest van de vulling.

    Om af te maken :

    Rol het deeg uit op een met meel bestoven werkvlak tot een cirkel van 3 mm dikte. Maak met een steker van 8 cm, of een waterglas, 24 rondjes uit het zachte deeg. Leg op elk rondje een theelepel van de vulling in het midden. Leg een half blaadje basilicum op de vulling. Vouw dubbel, maak de rand dicht door met een vork licht op het deeg te drukken zodat het afsluit, maar niet breekt. Leg de calzoni op een met bakpapier beklede bakplaat, licht bestoven met meel.
    Verhit in een grote pan genoeg plantaardige olie om de calzoni te bedekken.Zodra de olie heet is, de calzoni voorzichtig in de pan laten zakken. Bruin 1 minuut aan de ene kant, draai om en bak de andere kant. Zodra de calzoni goudbruin zijn met een schuimspaan uit de pan halen en laten uitlekken op een rooster met keukenpapier. Bestrooi met zout en serveer meteen.
    Eet smakelijk!

    Voor meer recepten die ik heb gemaakt uit Vegeterranean kijk je hier

    Calzoni


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Gepaneerde oesterzwammen

    Lekker als tussendoortje of luie zondag lunch maar ook prima vervanger voor het vlees bij de maaltijd.
    Simpel te maken en naar eigen smaak te kruiden.
    Wij hebben het vandaag met zijn 3-en gegeten als soort van late lunch, trek in iets warms en lekkers.

    Wat je nodig hebt:


    300 gram oesterzwammen
    2 eieren
    gekruide paneermeel ( je kunt natuurlijk ook zelf paneermeel kruiden)
    olijfolie om in te bakken
    keukenpapier

    Wat je gaat doen :

    Pak twee bordjes en kluts in het ene bordje de eieren los en strooi in het andere bordje de paneermeel. De harde onderkanten van de oesterzwammen afsnijden en eerst door het ei halen, dan door de paneermeel en even wegleggen op een bord. Om de onderkanten van de oesterzwammen goed met ei te kunnen besmeren kun je een kwastje gebruiken.
    Als je alle zwammen door het ei en het paneermeel hebt gehaald zet je een koekepan op het vuur. Verhit hierin een laagje olijfolie en bak de oesterzwammen op een niet te hoog vuur aan beide kanten bruin en krokant. ( ongeveer een m…

    Ovenschotel spruitjes met krieltjes, pecannoten en ricotta

    Het idee van dit recept komt uit de Allerhande, het is alleen iets aangepast naar persoonlijke smaken.

    Wat je nodig hebt voor 3 personen :

    400 gram kleine spruitjes (schoongemaakt en gehalveerd)400 gram krieltjes (gehalveerd)100 gram gezouten pecannoten6 eetlepels olijfolie + extra om eten te besprenkelen2 eetlepels tijm1 eetlepel kerriepoeder250 gram ricottagebakken uitjes om bord te bestrooienbakplaat + bakpapier+grote komWat je gaat doen :
    Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) Neem een grote kom en vermeng hierin de spruitjes en de krieltjes. Hak de pecannoten grof en voeg aan de kom toe. Roer de tijm en kerriepoeder samen met de olijfolie door de spruitjes, krieltjes en noten heen.  Verdeel dit over een bakplaat en "versier" de bakplaat met de ricotta.  Plaats dit in het midden van de oven en bak het in 25 tot 35 minuten gaar.  Verdeel het dan over de borden, sprenkel hier nog wat olijfolie overheen en wat gebakken uitjes en dan ....eet smakelijk!
    Lijkt me ook erg lekk…