Doorgaan naar hoofdcontent

Cappuccino di Asparagi




Cappuccino di Asparagi
Cappuccino di Asparagi
Gistermiddag zijn we samen lekker aan het koken geslagen, we hebben 4 gangen gegeten en dit is er 1tje van.
Het recept komt uit Vegeterranean, dit boek kwam als suggestie naar boven toen ik vorig jaar na de vakantie in Italie op zoek ging naar 2 Gulzige Italianen. In Vegeterranean opent de Azienda Agrituristica Montali haar deuren en maak je kennis met de geheimen uit de keuken.Het staat vol mooie foto's en gerechten en ik zou dolgraag een keer naar het hotel willen gaan om enige workshops te volgen in Umbrie.Ik blijf dromen en ondertussen genieten van het heerlijke eten :)Het is mij niet gelukt om net zo'n mooie foto te maken als in het boek, dat is jammer, want ik was helemaal voor het plaatje gevallen, het zag er zo mooi uit, genoten hebben we wel! Volgens het recept gaat het geweldig samen met een prosecco,en dat geloof ik meteen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

  • 1 bosje dunne groene asperges

  • 30 gram boter

  • zout en versgemalen peper naar smaak

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 125 ml room / spuitzak

  • nootmuskaat naar smaak

  • 4 champagneglazen

    Wat je gaat doen :

    Breek de asperges af bij hun natuurlijke breekpunt. Elke asperge breekt ongeveer 5 cm van het uiteinde af. Verwijder eventueel houtige stukjes schil van de asperge met een dunschiller. Laat de kop heel.Bewaar alle resten. Kook de asperges 3 minuten in licht gezouten water of tot ze al dente zijn. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in ijswater. Leg de achtergehouden resten in 500 ml kokend water, doe een een deksel op de pan en laat dit 40 minuten zachtjes sudderen of tot de bouillon een volle aspergesmaak heeft. Bewaar 300 ml van de bouillon en zet weg tot gebruik.
    Giet de afgekoelde asperges af. Snijd de kopjes eraf en zet apart weg. Hak de stelen grof. Bak de topjes snel met de helft van de boter. Bak in een andere pan de gehakte stelen met het sjalotje en de rest van de boter. Breng op smaak met zout en peper en zet weg.

    Om te serveren :

    Verwarm de kopjes en de stelen voorzichtig apart in 2 droge koekenpannen met antiaanbaklaag. Klop de room met een mixer tot er zachte pieken ontstaan en doe over in een spuitzak. Verwarm de bouillon indien nodig. Doe in elk champagneglas ongeveer 1,5 eetlepel aspergestukjes, giet daaroverheen 65 ml aspergebouillon, doe er ongeveer 3 aspergekoppen bij en spuit er een toef room op. Garneer met een aspergekop. Bestrooi met versgeraspte nootmuskaat en serveer meteen.
    Afgezien van de room worden bouillon en asperges warm geserveerd.

    Eet smakelijk!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


    Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

    Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
    Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
    Het is zo ontzettend lekker..... :D

    Wat je nodig hebt :

    1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
    30 gram bloem
    een snufje zout
    150 gram gekruid paneermeel
    50 gram parmezaanse kaas
    1 eetlepel italiaanse kruiden
    1 ei + 1 eetlepe…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…