Doorgaan naar hoofdcontent

Npundari con salsa di pomodoro e basilico / ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus




ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus
ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus

Dit gerecht komt uit Twee Gulzige Italianen en past helemaal bij het voornemen om meer uit de boeken te gaan koken, ik ben deze keer ook niet van de receptuur afgeweken, behalve dan dat ik de saus even door de blender heb gehaald zodat het voor Eddie erop leek dat er alleen tomaten inzaten ;)
Het recept is voor 4 personen maar wij hadden het met zijn 3-en zo op, voor een volgende keer kan ik daar dan rekening mee houden want we gaan het zeker nog eens eten.
Dit recept is eenvoudig maar heerlijk, het komt, zo staat beschreven in het boek, uit de plaats Minori waar het van oudsher wordt gemaakt op de feestdag van de patroonheilige van het dorp.
Wat je nodig hebt voor 4 personen :


  • 200 gram '00' bloem + extra om te bestuiven

  • 220 gram ricotta

  • 3 eierdooiers

  • 20 gram parmezaanse kaas

  • snufje versgeraspte nootmuskaat

  • peper en zout

    voor de saus:

  • 700 gram pomodori of romatomaten, doormidden gesneden

  • enkele basilicumblaadjes

  • 6 eetlepels olijfolie

  • 3 tenen knoflook in dikke plakjes

    Wat je gaat doen :

    Vermeng in een grote kom de bloem met de ricotta, eierdooiers, parmezaanse kaas, nootmuskaat en een beetje peper en zout tot een zacht smeïg deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 3-5 minuten. Rol het deeg met de hand tot een lange, dunne worst en snijd het tot vierkantjes van ongeveer 2 cm lengte.
    Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook en doe de kussentjes erin. Wacht tot ze boven komen bovendrijven, draai het vuur dan lager en laat ze nog 2 minuten zachtjes koken.
    Maak intussen de saus. Snij de tomaten en doe deze met de basilicum in een kom, voeg peper en zout toe naar smaak en schep alles door elkaar. Verhit in een pan de olijfolie en doe de knoflook erin, haal de pan van het vuur als de knoflook begint te kleuren en voeg het tomatenmengsel eraan toe. Zet de pan weer op het vuur en laat het nog 4 minuten zachtjes pruttelen.
    Schep de ricottakussentjes uit de pan, laat ze uitlekken en doe ze in de tomatensaus. Schep alles door elkaar en dien het op...eet smakelijk!

    Ik heb de saus nog even door de blender gehaald, wij hebben er nog wat parmezaanse kaas overheen geraspt op ons bord en we maken de volgende keer iets meer, het was heerlijk en voor herhaling vatbaar!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gnocchi met paddestoelen & artisjokken

    Superlekker gerecht uit de Allerhande. Eenvoudig om te maken en simpel tot vegetarische variant om te toveren. Ik heb hem half vegetarisch en half niet vegetarisch gemaakt omdat ik dacht dat de spekreepjes echt een toevoeging zouden zijn en daar heb ik geen spijt van gehad. De schalen gingen allebei leeg.

    Wat je nodig hebt voor 4 personen :

    500 gram gnocchi
    200 gram spekreepjes ( ik deed 100 gram)
    2 sjalotjes gesnippers
    1 bolletjes knoflook
    200 gram oesterzwammen
    250 gram kastanjechampignons
    25 gram bloem
    2 blikken artisjokharten
    200 ml kookroom
    15 gram basilicum ( gescheurde blaadjes)
    olijfolie om te bakken voor de vegetarische variant/ anders vet van de spekjes
    ovenschaal

    Wat je gaat doen:

    Verwarm de oven voor op 1800 graden. Kook de gnocchi 2 minuten in water met zout en laat uitlekken in vergiet.
    Bak de spekjes in een pan in ongeveer 6 minuten goudbruin, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voor de vegetarische variant neem je een pan en verhit je hierin wat olie, v…

    Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas

    We hebben weer heerlijk gegeten uit Twee Gulzige Italianen, het is geen moeilijk recept maar het kost wel even tijd om het te maken.
    Het oorspronkelijke recept is met de "gewone" courgette, ik heb deze vervangen voor de "bol", in plakjes gesneden en ik heb er 4 gebruikt, met 3 kom je ook een heel eind, maar wij hebben ondertussen lopen snoepen, dat was lekker!
    Het recept is voor 4 personen en wij vonden het zo lekker, we eten het deze week weer!

    Wat je nodig hebt voor 4 personen :

    3 grote courgettes, overlangs gesneden in 5mm dikke plakken
    bloem om te bestuiven
    4 eieren, losgeklopt met wat peper en zout
    plantaardige olie
    200 gram stevige mozzarella in blokjes
    5 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
    enkele blaadjes basilicum

    saus :


    2 eetlepels extra vergine olijfolie
    1 kleine ui, fijngehakt
    500 gram pomodori uit blik
    enkele basilicumblaadjes, grof gescheurd
    snuf zout

    Wat je gaat doen :

    Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een pan, doe de ui erin en smoor hem gl…

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…