Doorgaan naar hoofdcontent

Gegratineerde schorseneren


Ja, gegratineerde schorseneren, probeer dat maar eens 20 keer snel achter elkaar te zeggen!

Ik had het recept al een tijdje geleden gevonden, maar kon steeds geen schorseneren vinden. Van de week zag ik ze in de supermarkt in een hoekje achteraf, naast de pompoen. Lange donkerbruine stengels, ongeveer zo dik als asperges. Dus ik zag mijn kans schoon en heb gisteren voor het eerst in mijn leven schorseneren gegeten. Wij vonden het alletwee een aanrader, dus bij deze in het kader van de vergeten groente een recept voor schorseneren, door mij een beetje aangepast. Voor 2 personen heb je nodig:

500 gram schorseneren (zoek de minst kronkelige uit ivm schillen)
citroensap
150 ml creme fraiche
klein blokje kruidenboullion (maggi heeft kleine blokjes, maar je kan ook een normale halveren)
geraspte kaas (bv Parmezaanse)
zout en peper
boter om in te vetten

Bereiden:
Schorseneren schoonmaken is een werkje wat je even onder de knie moet krijgen. Zet een grote bak water met citroensap klaar. Schil de schorseneren onder de kraan. Dit gaat prima met een dunschiller, als ze niet te kronkelig zijn. Haal de donkere plekjes eruit met een mesje. Zorg dat ze zo min mogelijk met de lucht in aanraking komen, ze verkleuren heel snel. Snijd de schorseneren in tweeen (of als je pan te klein is in drieen) en doe onmiddelijk in de bak met water.
Doe 50 ml heet water in de pan en los hierin het boullionblokje op. Roer er vervolgens de creme fraiche doorheen en leg de schorseneren er naast elkaar in. Breng het geheel aan de kook en laat het met deksel op de pan zo'n 15 minuten stoven.
Vet een ovenschaal in en verwarm de gril van de oven voor.
Breng de schorseneren op smaak met zout en peper en giet ze met de saus in de saus in de ovenschaal. Strooi de kaas erover en zet het geheel zo'n 5 minuten onder de gril.
Wij hebben het op z'n Hollands gegeten met maggi aardappelpuree creme fraiche-bieslook en vega-braadworstjes en we vonden het erg lekker en gaan het zeker nog eens eten!

Schorseneren zijn verkrijgbaar van oktober tot maart.

Reacties

  1. Net als jij wilde ik ook al heel lang schorseneren proberen, gewoon om te weten wat het was. Ik heb ze min of meer op de zelfde manier gemaakt, maar dan met bechamelsaus erover heen. En ik had 500 gr. voor mijzelf alleen :),
    Maar het is absoluut een aanrader, de smaak is erg lekker, doet een beetje denken aan een mix van bloemkool en asperges. Jammer dat ze zo slecht te krijgen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...

Rijstsalade met tonijn

Rijstsalade met tonijn Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 100 gram rijst naar keuze 4 augurken 1 oranje paprika 3 eetlepels mais 1 klein blikje tonijn op olie 2 theelepels kappertjes peper en zout olijfolie Wat je gaat doen : Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

Taartbodem met vruchten.

Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...