Doorgaan naar hoofdcontent

Handgemaakte ravioli met ricotta en walnotenolie


Gisteren bij het keukencentrum Texel naar de kookdemo, en hoewel ik in 1e instantie vandaag ging proberen een foccaciabrood in de oven te laten rijzen en dan te bakken(zoals gezien bij de demo) ben ik aan de slag gegaan om ravioli te maken, ik had van Sjoukje walnotenolie gekregen dus vandaag proberen de overheerlijke pasta van restaurant Daniela's in de Garfagnana na te maken. Dit is eigenlijk best goed gelukt, hoewel de itatliaanse ambiance niet valt na te bootsen :)

Wat je nodig hebt voor 2 personen :


  • 200 gram durum tarwe ( origineel,raadt iedereen aan maar ik heb bloem van lidl gebruikt)
  • 2 eieren

    Voor de vulling:

  • bakje ricotta (250 gram)
  • 6 gepelde walnoten,eerst even koken voor de velletjes, daarna fijnhakken
  • 1 eetlepel pestodipper

    Voor de garnering :
  • paar blaadjes basilicum
  • geraspte parmezaanse kaas
  • walnotenolie

    Wat je gaat doen:

    Meng de bloem met de eieren en kneed het tot een bal deeg, het is even een werkje maar das goed voor de ontwikkeling van de armspieren ;)Ik ben zeker een minuut of 10 aan het kneden geweest en heb het deeg toen in 2 ballen verdeeld en verpakt in de folie.

    Daarna heb ik de walnoten gepeld en heel even in een pannetje water laten koken, dan afgieten en de velletjes eraf halen. Even deppen met keukenpapier en dan heel fijn hakken.
    Dan de ricotta in een schaaltje vermengen met de pestodipper en de fijngehakte walnoten, dit wordt de vulling. Ik wilde er nog wat rasp van citroenschil doorheen doen maar ik kan mijn zesteur nergens meer vinden :(

    Zet ondertussen een pan met voldoende water en wat zout op het vuur.

    Dan komt het moment van het uitrollen van het deeg, dit heb ik met de hand gedaan maar een pastamachine was meer dan welkom geweest!
    Het deeg uit de folie halen en weer even doorkneden, dan uitrollen met een deegroller tot je een mooi dun deeg hebt,vandaar dat ik het deeg in 2-en had verdeeld, het uitrollen neemt veel aanrecht in beslag. Dan neem je een omgekeerd glas met een diameter die je klein/groot genoeg vindt ( ik heb een theeglas genomen ) en daarmee haal je ronde vormen uit het deeg, net zolang tot je deeg op is.
    Dan pak je een stukje deeg, doet er wat vulling in en vouwt het dicht,even goed aandrukken.Als je alle stukjes gehad hebt kun je het gaan koken.

    Kook je ravioli gaar in ongeveer 7 minuten.

    Schep het dan uit de pan, verdeel het over de borden, giet er wat walnotenolie overheen, dan wat geraspte kaas en als laatste wat basilicum en dan.....

    Eet smakelijk!







  • Reacties

    1. Els heeft vanavond dit recept gemaakt. Het was erg lekker, maar zonder pastamachine was het wel behoorlijk zwaar om het deeg uit te rollen. Voor het formaat van de ravioli hadden we jouw suggestie om een theeglas te gebruiken opgevolgd, maar de uitgestoken rondjes hebben we daarna nog even extra uitgerold, zodat ze nog iets dunner werden.. Hierbij had ik nog een eenvoudige salade met bladsla, avocado, geitenkaas en ovengeroosterde tomaatjes gemaakt, met een dressing van tijm, rozemarijn, peper, zout, citroensap, balsamicoazijn en olie (afgezoet met acacia honing).
      Lekker met een Valdepenas uit 2006.
      Een prima recept, kortom, dankjewel.

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...

    Rijstsalade met tonijn

    Rijstsalade met tonijn Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 100 gram rijst naar keuze 4 augurken 1 oranje paprika 3 eetlepels mais 1 klein blikje tonijn op olie 2 theelepels kappertjes peper en zout olijfolie Wat je gaat doen : Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Taartbodem met vruchten.

    Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...