Doorgaan naar hoofdcontent

Hartige taartjes: witlof met lavendelhoning en oesterzwammen en koolrabi met tomaat,paprika en gerookt spek




Voor 12 taartjes heb je nodig ( 2 grote of 3 kleine eters):
  • 2 kleine stronkjes witlof
  • 1 eetlepel honing
  • 1 bolletje verse knoflook, fijngehakt
  • 75 gram oesterzwammen in kleine reepjes gesneden
  • 1 dessertlepel parmezaanse dipper
  • 1 eetlepel fijngehakt peterselie
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels kruidenkaas
  • 1 dessertlepel bloem
  • 6 cherrytomaatjes (gehalveerd)
  • 1/4 zoete puntpaprika in ringetjes gesneden'
  • 1/2 koolrabi in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels gerookte spekjes (ik had vegetarische) in kleine stukjes gesneden
  • 6 bladerdeegblaadjes
  • bakblik voor muffins (12 stuks)
  • voorverwarmde heteluchtoven 180 graden
  • geraspte pecorino voor over de taartjes

    Wat je gaat doen:
    Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien.
    Zet een pan met water op het vuur, schil de koolrabi en snij deze in blokjes, als het water kookt de koolrabi toevoegen en 2 minuten blancheren.
    De oesterzwammen in fijne reepjes snijden en de knoflook fijn hakken en de helft hiervan met een beetje olijfolie samen met de oesterzwammen even aanfruiten. Peterselie fijnhakken en dit samen met de oesterzwammen en knoflook apart zetten, roer hier de dessertlepel parmezaanse dipper doorheen.Dan de andere helft van de knoflook met een beetje olijfolie even aanfruiten en van het vuur afhalen.
    Dan de harde kern uit de witlof verwijderen en heel fijn snijden, een eetlepel honing in een pan verwarmen en hier even de fijngesneden witlof doorheen roeren en van het vuur halen.
    De cherrytomaatjes halveren en de paprika in kleine ringetjes snijden, de spekreepjes klein snijden.
    Klop de 3 eieren los met 3 eetlepels kruidenkaas en roer hier een dessertlepel bloem doorheen.
    Vet je bakblik in en rek dan de ontdooide plakjes bladerdeeg op met je handen, verdeel 1 plakje ( halveren met schaar of mes) over 2 vormpjes in het bakblik en druk deze aan, prik er dan met een vork wat gaatjes in.
    Nu kun je de taartjes gaan vullen.
    Verdeel de witlof met de honing over 6 vormpjes, daarna de oesterzwammen met knoflook en peterselie eroverheen.
    Dan de koolrabi, tomaat, overige knoflook, paprika en spekjes verdelen over de andere 6 vormpjes. Als laatste giet je het eier/kaasmengsel over de 12 vormpjes heen en rasp je daaroverheen nog wat pecorino.
    Plaats ze in het midden van de oven en laat ze ongeveer 20 tot 25 minuten bakken, haal ze uit de oven, laat ze nog even staan en dan.....eet smakelijk!





  • Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...

    Rijstsalade met tonijn

    Rijstsalade met tonijn Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 100 gram rijst naar keuze 4 augurken 1 oranje paprika 3 eetlepels mais 1 klein blikje tonijn op olie 2 theelepels kappertjes peper en zout olijfolie Wat je gaat doen : Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italië omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Taartbodem met vruchten.

    Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...