Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel spruitjes

Ovenschotel spruitjes
Ovenschotel spruitjes


Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen.
Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de broccoliovenschotel is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen.

Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen :
  • rode paprika
  • 500 gram kleine spruitjes
  • 250 gram champignons
  • 175 gram (vegetarisch) gehakt 
  • 1 flinke eetlepel ras el hanout
  • 2 eetlepels kruidenkaas
  • +/- 500 gram aardappelen
  • olie om te bakken
  • ingevette ovenschaal
  • handje geraspte kaas naar smaak

Wat je gaat doen:


Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Snijd de champignons in vieren en de paprika in blokjes. 
Kook de aardappelen gaar en breng in een andere pan water aan de kook, kook hierin de spruitjes gedurende een minuut of 4, giet ze af en spoel ze af met koud water en zet even opzij.
Verhit in een koekepan olie en bak hierin de champignons en rode paprika gedurende een kleine 10 minuten, als laatste even de gehakt erbij. Ik heb vegetarische gehakt gebruikt en dat hoeft alleen maar te warmen, gebruik je vlees dan moet je dit denk ik als eerste gaan bakken. Roer hier de ras el hanout doorheen, ik heb een flinke eetlepel gebruikt maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Haal de pan van het vuur, roer de spruitjes en de kruidenkaas erdoorheen en zet even aan de kant. 
Stamp van de aardappelen een puree. Ik voeg hier altijd nog een eitje aan toe, een beetje melk en nootmuskaat, en dan maak ik met de handmixer een mooie gladde puree. 
Verdeel dan de groente over de bodem van de ovenschaal, schep de aardappelpuree hier overheen en bestrooi het als laatste met wat kaas. Zet dit een half uurtje in de oven op 160 graden (hetelucht) en haal de schaal er dan uit. Even laten staan en dan.....eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Vlierbessenjam met kaneel en gember

Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

- 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
- 500 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 appel, geraspt
- 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 volle theelepels kaneelpoeder
- scheutje limoensap

Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
Het is zo ontzettend lekker..... :D

Wat je nodig hebt :

1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
30 gram bloem
een snufje zout
150 gram gekruid paneermeel
50 gram parmezaanse kaas
1 eetlepel italiaanse kruiden
1 ei + 1 eetlepe…

Vlierbessen-frambozenjam

Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
Het recept voor 4 potten jam:
- 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
- 150 gram frambozen
- 1 appel, geraspt
- 650 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker

Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…