Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel spruitjes

Ovenschotel spruitjes
Ovenschotel spruitjes


Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen.
Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de broccoliovenschotel is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen.

Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen :
  • rode paprika
  • 500 gram kleine spruitjes
  • 250 gram champignons
  • 175 gram (vegetarisch) gehakt 
  • 1 flinke eetlepel ras el hanout
  • 2 eetlepels kruidenkaas
  • +/- 500 gram aardappelen
  • olie om te bakken
  • ingevette ovenschaal
  • handje geraspte kaas naar smaak

Wat je gaat doen:


Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Snijd de champignons in vieren en de paprika in blokjes. 
Kook de aardappelen gaar en breng in een andere pan water aan de kook, kook hierin de spruitjes gedurende een minuut of 4, giet ze af en spoel ze af met koud water en zet even opzij.
Verhit in een koekepan olie en bak hierin de champignons en rode paprika gedurende een kleine 10 minuten, als laatste even de gehakt erbij. Ik heb vegetarische gehakt gebruikt en dat hoeft alleen maar te warmen, gebruik je vlees dan moet je dit denk ik als eerste gaan bakken. Roer hier de ras el hanout doorheen, ik heb een flinke eetlepel gebruikt maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Haal de pan van het vuur, roer de spruitjes en de kruidenkaas erdoorheen en zet even aan de kant. 
Stamp van de aardappelen een puree. Ik voeg hier altijd nog een eitje aan toe, een beetje melk en nootmuskaat, en dan maak ik met de handmixer een mooie gladde puree. 
Verdeel dan de groente over de bodem van de ovenschaal, schep de aardappelpuree hier overheen en bestrooi het als laatste met wat kaas. Zet dit een half uurtje in de oven op 160 graden (hetelucht) en haal de schaal er dan uit. Even laten staan en dan.....eet smakelijk!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Wortel knolselderijpuree

Dit is echt zo lekker.....het originele recept is voor 4 personen, ik heb het voor zijn 2-en gehalveerd maar dat had echt niet nodig geweest...Het recept komt uit 2 gulzige italianen, het is een eenvoudig recept om te maken en o zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

600 gram wortelen in blokjes
600 gram knolselderij in blokjes
200 gram aardappel in blokjes
zout en peper
nootmuskaat
60 gram boter

Wat je gaat doen :

Breng een grote pan water aan de kook met een beetje zout. Doe de groente erin en ook alles in 30 tot minuten gaar. Giet de groenten dan af en doe terug in de pan. Stamp het fijn met een pureestamper en voeg de versgemalen nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Voeg ook de boter toe.
Doe alles dan in een keukenmachine en maak er een smeuïge puree van. Je weet niet wat je proeft....
Persoonlijk vind ik dit een supervervanger voor aardappelpuree, zo heerlijk smaakvol!
Serveer het warm.

Eet smakelijk!


Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Smoothie van appel & kiwi

Fruit vind ik echt heerlijk...alleen als het in de schaal ligt, pak ik het toch niet zo snel. Ontbijten vind ik echt verschrikkelijk maar ik realiseer me wel dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vanmiddag heb ik de keukenmachine maar weer op het aanrecht gezet en vers sap gemaakt van 10 sinaasappels, 2 citroenen en 4 grapefruits, gezond en lekker :) De opbrengst was meer dan een liter.Zonde om niet meteen iets mee te maken, een smoothie van kiwi en appel leek me wel lekker, lijkt me ook wel iets als ontbijt. Toen heb de kookwekker gezet en gekeken hoe lang het duurt voordat deze smoothie verder klaar is.
Nog geen 10 minuten, zo klaar dus, vanaf morgen ga ik weer ontbijten, het sap is luchtdicht afgesloten dus dat blijft nog wel even goed en of je het nou als ontbijt wilt maken of gezond tussendoortje, hij is heerlijk!

Dit heb je nodig voor 1 smoothie :


1 appel
2 gele kiwi's
100 ml vruchtesap
3 eetlepels yoghurt
blender

Wat je gaat doen :

Schil de appel en de kiwi's e…