Groenteburger |
Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediënten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?
Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)
Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal eten, maar dat heb je tijdens het eten echt niet door ;)
Wat je nodig hebt voor deze burgers :
- gele paprika
- rode paprika
- middelgrote winterwortel
- 430 gram kikkererwten (gekookt)
- 100 gram maïs
- 1 stengel bleekselderij
- 1 teen knoflook
- 1 kleine ui
- dessertlepel gerookte paprikapoeder
- dessertlepel hot curry
- dessertlepel chilipoeder
- zout naar smaak
- olijfolie en bakboter
- 22 eetlepels paneermeel
Qua extra gereedschap heb ik een keukenmachine gebruikt en een deegsteker van 9,5 cm.
Wat je gaat doen :
Hak de knoflook heel fijn en snijd de ui, paprika's, bleekselderij en wortel in hele kleine stukjes. De knoflook en ui apart van de rest van de groente houden. Laat de maïs en de kikkererwten uitlekken en ook deze apart in schaaltjes houden.
Zet een pan water op het vuur en breng het water met een beetje zout aan de kook. Blancheer de groente 1 minuut en spoel dan goed af met koud water.
In een koekenpan met een beetje olijfolie de knoflook en de ui aan fruiten.
In de keukenmachine de kikkererwten en 4 eetlepels van de maïs helemaal pureren tot een enigszins gladde massa. Er mogen best nog wat stukjes inzitten, dat is geen probleem.
Schep het mengsel van de kikkererwten in een grote schaal, doe hier de kruiden doorheen en meng alles goed door elkaar, eventueel naar smaak nog zout toevoegen. Dan de groente en de ui en knoflook en mais er met je handen doorheen kneden en als laatste de paneermeel. Alles lekker met je handen mengen ( handschoenen zijn fijn hierbij :)) en dan met behulp van een weegschaal de burgers per 100 gram afwegen. Zet dan de deegsteker op een snijplank en vorm je burger hierin. Dit blijf je herhalen tot je groentemengsel op is.
Verhit dan wat olijfolie en bakboter in een pan en bak ze aan beide zijden tot ze er lekker smakelijk uit zien. Eet smakelijk!
Wij hebben de overgebleven burgers in folie met een beetje bloem verpakt en daarna ingevroren. We zijn nieuwsgierig naar hoe de smaken gaan zijn als we ze daar weer uithalen en gaan opeten. Omdat we ze ongebakken hebben ingevroren hebben we voor binding geen ei meer gebruikt maar alleen paneermeel.
Bijkomend voordeel van zelf deze burgers maken is dat je veel goedkoper uit bent dan met een burger uit de supermarkt en het echt veel lekkerder is!
Een volgende keer gaan we aan een deel ook geraspte kaas toevoegen en notenburgers of paddestoelenburgers staan ook op het lijstje om eens zelf te maken.
dit blog interessant en nuttig
BeantwoordenVerwijderenobat tradisional untuk sakit maag akut
YaccolQlau_woPortland Jen Johnson click here
BeantwoordenVerwijderenmerztootocso