Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.
wat je nodig hebt:
wat je gaat doen :
Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan toe. Ondertussen de koolraap afgieten en als je sausje de gewenste dikte heeft gekregen kun je de koolraap toevoegen. Serveer gelijk en dan...eet smakelijk!
Dit recept hebben wij met zijn 2-en gegeten.
Als wij bloemkool eten kook ik die altijd in melk en water. Dat kookvocht gebruik ik voor de bechamelsaus die ik bij maak. (dubbel smaak!)Andijvie maak ik wel aan met maizena, maar dan los ik de maizena altijd eerst even op in een beetje melk zodat je geen klontjes krijgt. Dit giet ik dan bij de andijvie, laat koken en dan verdunnen met meer melk tot gewenste dikte. Boter erbij en zout en veel nootmuskaat.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal heel ouderwets, precies zoals mijn moeder deed (doet). De andijvie vinden ze bij mij thuis maar niets, dat is dan jammer, voor mij is het heimweevoedsel. Gr, Gerry
Hoi Gerry, dat van die bloemkool ga ik ook eens proberen, en andijvie gaat er hier ook niet bij iedereen in :)bedankt voor je reactie en de tip! groet Yvonne
VerwijderenIk hoorde dat je Koolraap uren moest koken voordat het gaar is. Klopt dat?
BeantwoordenVerwijderen20 minuten
VerwijderenWas na dik een uur koken met aan gaar. Verschilt per koolraap denk ik.
BeantwoordenVerwijderen