Doorgaan naar hoofdcontent

Foccacia met parmezaanse dipper




Foccacia met parmezaanse dipper
Foccacia met parmezaanse dipper
Vandaag was poging 2 om dit heerlijke broodje te maken, het originele recept is van keukencentrum texel maar daar ben ik vanaf geweken.Ik heb een foccacia gemaakt met parmezaanse dipper, die kun je ook bij het keukencentrum texel kopen en verder heb ik niets door het deeg heen gedaan, geen rozemarijn en zongedroogde tomaten. Gisteren was hij ook al goed gelukt maar mocht er wel iets meer zout in de smaak van het deeg zitten, dat had ik niet extra toegevoegd, vanwege de parmezaanse dipper. Ik twijfelde vandaag of ik zout ging toevoegen of misschien meer dipper, ik heb voor het laatste gekozen. En het is een lekker broodje geworden!
Wat je nodig hebt voor 1 groot brood of 2 kleinere :


  • 500 gram bloem

  • 1 zakje gedroogde gist

  • 300 ml lauwwarm water

  • 3 eetlepels parmezaanse dipper

  • olijfolie en zeezout

  • oven, bakpapier en 2 glaasjes water

    Wat je gaat doen :

    Vermeng bloem,gist en parmezaanse dipper met elkaar in een kom en voeg daar het lauwwarme water bij, kneed dit tot een soepel deeg en deel het dan in 2 gelijke stukken. Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet aan de bovenkant een klein glaasje water en aan de onderkant (in de hoekjes, dan staat het niet in de weg voor je brood)
    Kneed/rol de 2 delen deeg uit tot rechthoekige plakken en leg deze op de bakplaat. Zet deze de oven op de laagste stand (bij mij 50 graden,hetelucht) en plaats de plaat in het midden van je oven en laat ongeveer een kleine drie kwartier rijzen. Ik heb op gevoel bepaald of ik ze genoeg gerezen vond. Haal ze dan uit de oven, de glaasjes water mogen nu van de bakplaat af) en prik her en der wat kuiltjes ,(bij mij werkt de onderkant van een appelboor hier perfect voor)neem dan de olijfolie en schenk dit over je broden in de gaatjes en strooi hier nog wat zeezout overheen. Dan de bakplaat weer terug de oven in, de temperatuur naar 210 graden zetten en je broden in 25-30 minuten gaar bakken. Als ze mooi bruin van kleur zijn, zijn ze klaar. Haal ze uit de oven, laat nog even staan en dan.....eet smakelijk!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Amandel-griesmeelpap

    Hoe kouder het buiten is, hoe meer zin ik heb om lekker oud-hollands te koken! Vanavond heb ik hutspot gegeten en als toetje heb ik ouderwets griesmeelpap gemaakt, maar dan met amandelen, net ietsjes anders. Dit heb je nodig: 40 gram amandelen 80 gram griesmeel 2 zakjes vanillesuiker 50 gram suiker 1 liter melk handje gewassen (blanke) rozijnen klein scheutje amandelaroma Hak de amandelen in een hakmolentje fijn. Roer de griesmeel en suiker door de amandelen. Breng de melk in een pan aan de kook. Blijf erbij om te voorkomen dat je melk overkookt. Als de melk kookt het vuur laagzetten en al roerend het griesmeel-suikermengsel erdoor roeren en de rozijnen en amandelaroma naar smaak toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur al roerend indikken. Zowel warm als koud lekker. TIP: als je meer van pudding houdt neem je 100 gram griesmeel ipv 80 gram en laat je het geheel nog 3 uur in de koelkast opstijven.

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Gedroogde vijgen in rode wijn met kaneel & vanille

    Vanmorgen zag ik gedroogde vijgen liggen in de winkel, ik eet bijna nooit vijgen en heb er dus ook nog nooit iets mee gedaan. Toen ik een hap nam werd ik niet echt blij van de smaak, er moest nog wel iets mee gebeuren vond ik. Ik ben tot een bereiding gekomen waarmee je 2 kanten op kunt, de eerste is koken in de rode wijn, heel simpel en lekker!Voor mij doet dit denken aan herfst! Wat je nodig hebt: gedroogde vijgen volle,stevige rode wijn 2 kaneelstokjes 1 vanillestokje 2 eetlepels lavendelhoning Wat je gaat doen : Neem een pan en zet hierin de vijgen onder de wijn, voeg de kaneelstokjes toe. Het vanillestokje in de lengte opensnijden, merg eruit halen en toevoegen en het stokje kan er ook nog bij. Dan 2 eetlepels honing toevoegen en alles aan de kook brengen. Als de wijn kookt het gas lager zetten en ongeveer 2 uurtjes zachtjes laten doorkoken. Zo makkelijk is het, ze zijn heerlijk geworden. Je kunt er natuurlijk nog voor kiezen om de rode wijn met maizena te bind...