Doorgaan naar hoofdcontent

Groenteburger


Groenteburger
Groenteburger

Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder!


Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediënten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat? 
Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)

Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal eten, maar dat heb je tijdens het eten echt niet door ;)

Wat je nodig hebt voor deze burgers :
  • gele paprika
  • rode paprika
  • middelgrote winterwortel
  • 430 gram kikkererwten (gekookt)
  • 100 gram maïs 
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui
  • dessertlepel gerookte paprikapoeder
  • dessertlepel hot curry
  • dessertlepel chilipoeder
  • zout naar smaak
  • olijfolie en bakboter
  • 22 eetlepels paneermeel
Qua extra gereedschap heb ik een keukenmachine gebruikt en een deegsteker van 9,5 cm.

Wat je gaat doen :

Hak de knoflook heel fijn en snijd de ui, paprika's, bleekselderij en wortel in hele kleine stukjes. De knoflook en ui apart van de rest van de groente houden. Laat de maïs en de kikkererwten uitlekken en ook deze apart in schaaltjes houden. 
Zet een pan water op het vuur en breng het water met een beetje zout aan de kook. Blancheer de groente 1 minuut en spoel dan goed af met koud water. 
In een koekenpan met een beetje olijfolie de knoflook en de ui aan fruiten. 
In de keukenmachine de kikkererwten en 4 eetlepels van de maïs helemaal pureren tot een enigszins gladde massa. Er mogen best nog wat stukjes inzitten, dat is geen probleem. 
Schep het mengsel van de kikkererwten in een grote schaal, doe hier de kruiden doorheen en meng alles goed door elkaar, eventueel naar smaak nog zout toevoegen. Dan de groente en de ui en knoflook en mais er met je handen doorheen kneden en als laatste de paneermeel. Alles lekker met je handen mengen ( handschoenen zijn fijn hierbij :)) en dan met behulp van een weegschaal de burgers per 100 gram afwegen. Zet dan de deegsteker op een snijplank en vorm je burger hierin. Dit blijf je herhalen tot je groentemengsel op is. 
Verhit dan wat olijfolie en bakboter in een pan en bak ze aan beide zijden tot ze er lekker smakelijk uit zien. Eet smakelijk!

Wij hebben de overgebleven burgers in folie met een beetje bloem verpakt en daarna ingevroren. We zijn nieuwsgierig naar hoe de smaken gaan zijn als we ze daar weer uithalen en gaan opeten. Omdat we ze ongebakken hebben ingevroren hebben we voor binding geen ei meer gebruikt maar alleen paneermeel. 
Bijkomend voordeel van zelf deze burgers maken is dat je veel goedkoper uit bent dan met een burger uit de supermarkt en het echt veel lekkerder is!
Een volgende keer gaan we aan een deel ook geraspte kaas toevoegen en notenburgers of paddestoelenburgers staan ook op het lijstje om eens zelf te maken. 





Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas

We hebben weer heerlijk gegeten uit Twee Gulzige Italianen, het is geen moeilijk recept maar het kost wel even tijd om het te maken.
Het oorspronkelijke recept is met de "gewone" courgette, ik heb deze vervangen voor de "bol", in plakjes gesneden en ik heb er 4 gebruikt, met 3 kom je ook een heel eind, maar wij hebben ondertussen lopen snoepen, dat was lekker!
Het recept is voor 4 personen en wij vonden het zo lekker, we eten het deze week weer!

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

3 grote courgettes, overlangs gesneden in 5mm dikke plakken
bloem om te bestuiven
4 eieren, losgeklopt met wat peper en zout
plantaardige olie
200 gram stevige mozzarella in blokjes
5 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
enkele blaadjes basilicum

saus :


2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
500 gram pomodori uit blik
enkele basilicumblaadjes, grof gescheurd
snuf zout

Wat je gaat doen :

Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een pan, doe de ui erin en smoor hem gl…

Aardappelsalade met creme fraiche

Wat je nodig hebt:

8 grote aardappelen
1 klein bekertje crème fraîche
4 eetlepels mayonaise
3 theelepels grove mosterd
1 snufje suiker
2 tenen knoflook
bieslook en peterselie naar smaak
1 scheutje citroensap
peper en zout


Wat je gaat doen:

Was de aardappelen en kook ze in de schil
in een half uurtje gaar (hangt af van de soort, niet aan snot koken :-)
en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, snij je ze in blokjes ( je kunt ze als je dat wilt natuurlijk schillen voor die tijd)
Snijd de peterselie en bieslook, pers de teentjes knoflook uit en
meng deze met de verder ingerediënten in een kom/schaal
Schep de blokjes voorzichtig door het mengsel en zet het geheel
nog even afgedekt in de koelkast.

Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

Voor 2 personen heb je nodig:

- 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 2 frisse appels (jonagolds bv)
- scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
- 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
- 75 gram walnoten
- honing
- peper en zout

Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


*Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.