Doorgaan naar hoofdcontent

Groenteburger


Groenteburger
Groenteburger

Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder!


Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediënten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat? 
Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;)

Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groenteburger die we normaal eten, maar dat heb je tijdens het eten echt niet door ;)

Wat je nodig hebt voor deze burgers :
  • gele paprika
  • rode paprika
  • middelgrote winterwortel
  • 430 gram kikkererwten (gekookt)
  • 100 gram maïs 
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui
  • dessertlepel gerookte paprikapoeder
  • dessertlepel hot curry
  • dessertlepel chilipoeder
  • zout naar smaak
  • olijfolie en bakboter
  • 22 eetlepels paneermeel
Qua extra gereedschap heb ik een keukenmachine gebruikt en een deegsteker van 9,5 cm.

Wat je gaat doen :

Hak de knoflook heel fijn en snijd de ui, paprika's, bleekselderij en wortel in hele kleine stukjes. De knoflook en ui apart van de rest van de groente houden. Laat de maïs en de kikkererwten uitlekken en ook deze apart in schaaltjes houden. 
Zet een pan water op het vuur en breng het water met een beetje zout aan de kook. Blancheer de groente 1 minuut en spoel dan goed af met koud water. 
In een koekenpan met een beetje olijfolie de knoflook en de ui aan fruiten. 
In de keukenmachine de kikkererwten en 4 eetlepels van de maïs helemaal pureren tot een enigszins gladde massa. Er mogen best nog wat stukjes inzitten, dat is geen probleem. 
Schep het mengsel van de kikkererwten in een grote schaal, doe hier de kruiden doorheen en meng alles goed door elkaar, eventueel naar smaak nog zout toevoegen. Dan de groente en de ui en knoflook en mais er met je handen doorheen kneden en als laatste de paneermeel. Alles lekker met je handen mengen ( handschoenen zijn fijn hierbij :)) en dan met behulp van een weegschaal de burgers per 100 gram afwegen. Zet dan de deegsteker op een snijplank en vorm je burger hierin. Dit blijf je herhalen tot je groentemengsel op is. 
Verhit dan wat olijfolie en bakboter in een pan en bak ze aan beide zijden tot ze er lekker smakelijk uit zien. Eet smakelijk!

Wij hebben de overgebleven burgers in folie met een beetje bloem verpakt en daarna ingevroren. We zijn nieuwsgierig naar hoe de smaken gaan zijn als we ze daar weer uithalen en gaan opeten. Omdat we ze ongebakken hebben ingevroren hebben we voor binding geen ei meer gebruikt maar alleen paneermeel. 
Bijkomend voordeel van zelf deze burgers maken is dat je veel goedkoper uit bent dan met een burger uit de supermarkt en het echt veel lekkerder is!
Een volgende keer gaan we aan een deel ook geraspte kaas toevoegen en notenburgers of paddestoelenburgers staan ook op het lijstje om eens zelf te maken. 





Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Kruidnotentaart /Pepernotentaart

Het recept hieronder is met pepernoten, maar met kruidnoten was hij ook erg lekker! Al is het nog lang geen sinterklaastijd...ik had zin om eens iets te proberen, iets anders en pepernoten waren al te koop ;)dus het werd een pepernotentaart!


Wat je nodig hebt:
500 gram pepernoten
ongeveer 150 gram boter
1 bakje mascarpone
2 bekertjes slagroom
springvorm
cacaopoeder
poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker

En wat je gaat doen :
Hier wordt het alweer een beetje lastig met exacte hoeveelheden...
Als eerste in de keukenmachine de pepernoten fijn malen.
In een pannetje de boter smelten (ik denk ongeveer 150 gram)
Van de fijngemalen pepernoten het grootste deel voor de bodem gebruiken, deze mengen met de boter en op de bodem van de springvorm aandrukken en even in de koelkast zetten.
Dan de slagroom met de vanillesuiker stijfkloppen. In een andere kom de mascarpone met een paar flinke eetlepels pepernotenmeel mixen ( blijven proeven...) en daarna de slagroom hierdoor spatelen. hoeveelheden van p…