Doorgaan naar hoofdcontent

Vlierbessen-frambozenjam

Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
Het recept voor 4 potten jam:
- 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
- 150 gram frambozen
- 1 appel, geraspt
- 650 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker

Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en zijn ze eetbaar geworden).
Vier schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.
Vlierbessen over? Kijk ook eens op: http://www.vlierbessen.nl/

Tip voor de urban-farmers op Texel: de duindoornbessen zijn nu ook ongeveer rijp, die lenen zich ook uitstekend voor jam!


Reacties

  1. Heb deze voor de eerste maal bereid en ze val beter in de smaak dan puur vlierbessen. Bedankt voor het lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Noedels met vegetarische balletjes in teryakisaus

Een heerlijk recept van 24kitchen, aangepast naar een vegetarische variant. 
We hebben er lekker van gegeten!
Dit is een recept voor 4 personen, wij redden het met zijn 3-en ook makkelijk :)

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

300 gram noedels1 bakje vegetarische balletjes (bij ons heeft ah altijd de voorkeur)500 gram broccoli2 teentjes knoflook 1 bosje bosui200 ml water200 ml sojasaus50 gram bruine suiker1 theelepel sesamolie1 eetlepel sesamzaadjes1 eetlepel maizena150 gram taugé
Wat je gaat doen : Breng een pan met water (+een beetje zout) aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes en kook deze voor ongeveer 5 minuten beetgaar. Origineel is dit 3 minuten maar dat kan niet iedereen hier in huis waarderen, dus doen we het even langer. Pel ondertussen de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de bosui in ringetjes.  Breng voor de teriyakisaus een pan met het water, sojasaus, basterdsuiker, knoflook, sesamolie en de sesamzaadjes aan de kook. Kook circa 5 minuten.">Roer de maïzena aan met ee…

Aardappelsalade met creme fraiche

Wat je nodig hebt:

8 grote aardappelen
1 klein bekertje crème fraîche
4 eetlepels mayonaise
3 theelepels grove mosterd
1 snufje suiker
2 tenen knoflook
bieslook en peterselie naar smaak
1 scheutje citroensap
peper en zout


Wat je gaat doen:

Was de aardappelen en kook ze in de schil
in een half uurtje gaar (hangt af van de soort, niet aan snot koken :-)
en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, snij je ze in blokjes ( je kunt ze als je dat wilt natuurlijk schillen voor die tijd)
Snijd de peterselie en bieslook, pers de teentjes knoflook uit en
meng deze met de verder ingerediënten in een kom/schaal
Schep de blokjes voorzichtig door het mengsel en zet het geheel
nog even afgedekt in de koelkast.

Omelet met tomaat, ui en mozzarella

Een lekkere lunch die goed vult.
Ik wilde een soort van roerei gaan maken met kleine tomaatjes, het werd toch een soort van omelet omdat ik ook nog mozzarella in de koelkast vond.

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

10 gehalveerde kleine tomaatjes1 ui in stukjes gesneden4 geklutste eierenflinke snuf kerriepoeder1 eetlepel italiaanse kruiden1 bol mozzarella in plakken gesnedenpeper, zout en olijfolie
Wat je gaat doen:
Verhit in een koekepan een scheutje olijfolie en voeg de tomaat en de uit toe. Bak dit even aan en voeg ondertussen de kerrie en italiaanse kruiden aan je geklutste eieren toe en kluts alles nog even goed door elkaar.  Giet je eiermengsel over de tomaten en uien heen en draai het vuur laag, laat het ei stollen en verdeel dan de mozzarella eroverheen. Als je ei helemaal gestolt is draai je hem heel even om in de pan. Ik doe dit altijd met behulp van een bord, die zet ik op de kop op de pan en draai dan de pan om, dan heb je het op het bord liggen en dan laat je het zo weer…

Smoothie van appel & kiwi

Fruit vind ik echt heerlijk...alleen als het in de schaal ligt, pak ik het toch niet zo snel. Ontbijten vind ik echt verschrikkelijk maar ik realiseer me wel dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vanmiddag heb ik de keukenmachine maar weer op het aanrecht gezet en vers sap gemaakt van 10 sinaasappels, 2 citroenen en 4 grapefruits, gezond en lekker :) De opbrengst was meer dan een liter.Zonde om niet meteen iets mee te maken, een smoothie van kiwi en appel leek me wel lekker, lijkt me ook wel iets als ontbijt. Toen heb de kookwekker gezet en gekeken hoe lang het duurt voordat deze smoothie verder klaar is.
Nog geen 10 minuten, zo klaar dus, vanaf morgen ga ik weer ontbijten, het sap is luchtdicht afgesloten dus dat blijft nog wel even goed en of je het nou als ontbijt wilt maken of gezond tussendoortje, hij is heerlijk!

Dit heb je nodig voor 1 smoothie :


1 appel
2 gele kiwi's
100 ml vruchtesap
3 eetlepels yoghurt
blender

Wat je gaat doen :

Schil de appel en de kiwi's e…