Doorgaan naar hoofdcontent

Pizza Margherita



Al ruim een maand terug uit Italie en het eten en drinken is daar zo ontzettend fantastisch dat het mij inspireert om zelf aan de slag te gaan in de keuken, met soms verbluffend goede resultaten, dus hierbij mijn pizza margherita, die serieus in de buurt komt van een italiaanse en zeker veel lekkerder is dan een diepvriespizza.

Deeg voor 4 pizza's :

  • 500 gram bloem en extra om te aanrechtblad te bestuiven
  • half zakje gedroogde gist (dr oetker, 7 grams zakje)
  • 325 ml lauwwarmwater
  • 10 gram zout


    Beleg :
  • 1 blik pomodori
  • extra vergine olijfolie
  • blok parmezaanse kaas
  • basilicumplant
  • 200 gram mozzarella, in plakjes gesneden
  • peper en zout

    Van het beleg heb je niet alles nodig, maar dit is wat we in huis hebben, en de volgende dag kun je van je overgebleven ingr. altijd nog een heerlijke salade maken, de olijfolie die we hebben gebruikt is er een van de duurdere maar dat is het dan ook dubbel en dwars waard.

    Het maken van het deeg :

    Meng het bloem met gist en zout en water door elkaar en kneed het tot een deeg, als het te droog is voeg je nog wat water toe, als het te nat is nog wat bloem.Goed kneden en er een bal van maken, dit in een kom doen en afdekken met een theedoek en 5 minuten laten rusten.
    Na 5 minuten de deegbal 8 minuten kneden ( kan in de keukenmachine maar om armspieren te kweken heb ik alles met de hand gedaan ;))en dan in vieren delen. De afzonderlijke delen ook nog even kneden en een bal van maken. Pak een schaal, bedek de bodem met een doek met wat bloem erover en leg daar de vier ballen op, hieroverheen een vochtige doek en laat dit een half uur rijzen op een warme plek. tip : in je bed, dekbed erover werkt prima!
    Ondertussen verwarm je de oven voor op de heetste stand, het beste is hetelucht met maximale grill, half uur voorverwarmen.

    Voor de saus :
    Pomodori uit blik halen en een beetje prakken, peper en zout toevoegen.
    Voor saus kun je natuurlijk ook altijd tomatensaus uit een pakje halen en op smaak brengen ;)

    Nadat het deeg een half uur heeft gerezen haal je het uit de schaal, bestuif je aanrecht met bloem en maak van de bol de pizzabodem. Je kunt dit helemaal met de hand stukje voor stukje uitrekken en dan op het aanrecht neerleggen en dan met je handen draaiende bewegingen maken over de buitenkant van het deeg om de pizza groter te maken maar het is eigenlijk het eenvoudigst om dit gewoon met een deegroller uit te rollen tot je een mooie dunne bodem hebt. Let wel op dat het deeg niet kapot gaat. Om een mooie ronde vorm te krijgen kun je met een springvorm een vorm eruit drukken.
    Leg het deeg op het rooster van je oven, smeer het licht in met de tomaten,sprenel hier olijfolie over, rasp hieroverheen de parmezaanse kaas ( geen dikke laag maar gewoon een beetje bedekt) hieroverheen doe je basilicumblaadjes en dan de mozzarella, je pizza is nu klaar om de oven in te gaan.

    Let op dat je de oven nu wel van de grillfunctie afhaalt! Op de hoogste temperatuur bak je je pizza in ongeveer 7 minuten , neem uit de oven en sprenkel er nog wat olijfolie overheen en dan.....eet smakelijk!

    Je kunt van het overgebleven deeg ( wij hebben uiteindelijk 2 pizza's gemaakt) ook stokbroodjes maken. Hiervoor maak je van het deeg lange dunne rolletjes en die bak je ongeveer een half uurtje op de hoogste stand van de heteluchtoven ( brood is goed als het hol klinkt wanneer je er op klopt) Erg lekker bij de lunch van de overgebleven ingr. van de saus voor de volgende dag. (of gewoon lekker om te dippen in olijfolie)

    Eet smakelijk!

    bron : 2 gulzige italianen
  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Amandel-griesmeelpap

    Hoe kouder het buiten is, hoe meer zin ik heb om lekker oud-hollands te koken! Vanavond heb ik hutspot gegeten en als toetje heb ik ouderwets griesmeelpap gemaakt, maar dan met amandelen, net ietsjes anders. Dit heb je nodig: 40 gram amandelen 80 gram griesmeel 2 zakjes vanillesuiker 50 gram suiker 1 liter melk handje gewassen (blanke) rozijnen klein scheutje amandelaroma Hak de amandelen in een hakmolentje fijn. Roer de griesmeel en suiker door de amandelen. Breng de melk in een pan aan de kook. Blijf erbij om te voorkomen dat je melk overkookt. Als de melk kookt het vuur laagzetten en al roerend het griesmeel-suikermengsel erdoor roeren en de rozijnen en amandelaroma naar smaak toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur al roerend indikken. Zowel warm als koud lekker. TIP: als je meer van pudding houdt neem je 100 gram griesmeel ipv 80 gram en laat je het geheel nog 3 uur in de koelkast opstijven.

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Gedroogde vijgen in rode wijn met kaneel & vanille

    Vanmorgen zag ik gedroogde vijgen liggen in de winkel, ik eet bijna nooit vijgen en heb er dus ook nog nooit iets mee gedaan. Toen ik een hap nam werd ik niet echt blij van de smaak, er moest nog wel iets mee gebeuren vond ik. Ik ben tot een bereiding gekomen waarmee je 2 kanten op kunt, de eerste is koken in de rode wijn, heel simpel en lekker!Voor mij doet dit denken aan herfst! Wat je nodig hebt: gedroogde vijgen volle,stevige rode wijn 2 kaneelstokjes 1 vanillestokje 2 eetlepels lavendelhoning Wat je gaat doen : Neem een pan en zet hierin de vijgen onder de wijn, voeg de kaneelstokjes toe. Het vanillestokje in de lengte opensnijden, merg eruit halen en toevoegen en het stokje kan er ook nog bij. Dan 2 eetlepels honing toevoegen en alles aan de kook brengen. Als de wijn kookt het gas lager zetten en ongeveer 2 uurtjes zachtjes laten doorkoken. Zo makkelijk is het, ze zijn heerlijk geworden. Je kunt er natuurlijk nog voor kiezen om de rode wijn met maizena te bind...