Doorgaan naar hoofdcontent

Pizza Margherita



Al ruim een maand terug uit Italie en het eten en drinken is daar zo ontzettend fantastisch dat het mij inspireert om zelf aan de slag te gaan in de keuken, met soms verbluffend goede resultaten, dus hierbij mijn pizza margherita, die serieus in de buurt komt van een italiaanse en zeker veel lekkerder is dan een diepvriespizza.

Deeg voor 4 pizza's :

  • 500 gram bloem en extra om te aanrechtblad te bestuiven
  • half zakje gedroogde gist (dr oetker, 7 grams zakje)
  • 325 ml lauwwarmwater
  • 10 gram zout


    Beleg :
  • 1 blik pomodori
  • extra vergine olijfolie
  • blok parmezaanse kaas
  • basilicumplant
  • 200 gram mozzarella, in plakjes gesneden
  • peper en zout

    Van het beleg heb je niet alles nodig, maar dit is wat we in huis hebben, en de volgende dag kun je van je overgebleven ingr. altijd nog een heerlijke salade maken, de olijfolie die we hebben gebruikt is er een van de duurdere maar dat is het dan ook dubbel en dwars waard.

    Het maken van het deeg :

    Meng het bloem met gist en zout en water door elkaar en kneed het tot een deeg, als het te droog is voeg je nog wat water toe, als het te nat is nog wat bloem.Goed kneden en er een bal van maken, dit in een kom doen en afdekken met een theedoek en 5 minuten laten rusten.
    Na 5 minuten de deegbal 8 minuten kneden ( kan in de keukenmachine maar om armspieren te kweken heb ik alles met de hand gedaan ;))en dan in vieren delen. De afzonderlijke delen ook nog even kneden en een bal van maken. Pak een schaal, bedek de bodem met een doek met wat bloem erover en leg daar de vier ballen op, hieroverheen een vochtige doek en laat dit een half uur rijzen op een warme plek. tip : in je bed, dekbed erover werkt prima!
    Ondertussen verwarm je de oven voor op de heetste stand, het beste is hetelucht met maximale grill, half uur voorverwarmen.

    Voor de saus :
    Pomodori uit blik halen en een beetje prakken, peper en zout toevoegen.
    Voor saus kun je natuurlijk ook altijd tomatensaus uit een pakje halen en op smaak brengen ;)

    Nadat het deeg een half uur heeft gerezen haal je het uit de schaal, bestuif je aanrecht met bloem en maak van de bol de pizzabodem. Je kunt dit helemaal met de hand stukje voor stukje uitrekken en dan op het aanrecht neerleggen en dan met je handen draaiende bewegingen maken over de buitenkant van het deeg om de pizza groter te maken maar het is eigenlijk het eenvoudigst om dit gewoon met een deegroller uit te rollen tot je een mooie dunne bodem hebt. Let wel op dat het deeg niet kapot gaat. Om een mooie ronde vorm te krijgen kun je met een springvorm een vorm eruit drukken.
    Leg het deeg op het rooster van je oven, smeer het licht in met de tomaten,sprenel hier olijfolie over, rasp hieroverheen de parmezaanse kaas ( geen dikke laag maar gewoon een beetje bedekt) hieroverheen doe je basilicumblaadjes en dan de mozzarella, je pizza is nu klaar om de oven in te gaan.

    Let op dat je de oven nu wel van de grillfunctie afhaalt! Op de hoogste temperatuur bak je je pizza in ongeveer 7 minuten , neem uit de oven en sprenkel er nog wat olijfolie overheen en dan.....eet smakelijk!

    Je kunt van het overgebleven deeg ( wij hebben uiteindelijk 2 pizza's gemaakt) ook stokbroodjes maken. Hiervoor maak je van het deeg lange dunne rolletjes en die bak je ongeveer een half uurtje op de hoogste stand van de heteluchtoven ( brood is goed als het hol klinkt wanneer je er op klopt) Erg lekker bij de lunch van de overgebleven ingr. van de saus voor de volgende dag. (of gewoon lekker om te dippen in olijfolie)

    Eet smakelijk!

    bron : 2 gulzige italianen
  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

    Gezonde sinaasappel havermout smoothie

    sinaasappel havermout smoothie Voor een lekker, snel, gezond en vullend ontbijt! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 150 ml (amandel)melk 3 eetlepels havermout 1 sinaasappel blender Wat je gaat doen : Doe als eerste de havermout in de blender en maal het fijn.  Ondertussen de schil van de sinaasappel snijden en in stukken snijden. Voeg dan de sinaasappel en de amandelmelk toe en blend tot je een mooie egale massa hebt.  Ik vind het een uitvinding om de havermout eerst fijn te malen, dan heb je geen stukjes in je drankje.  Dit is echt een superlekker, snel en gezond ontbijt waar je de ochtend makkelijk mee door komt. 

    Groenteburger

    Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groen

    Romige pasta met munt & knoflook

    Romige pasta met munt & knoflook Groente & co, snel op tafel, heet het boekje waar dit recept uitkomt, wel een beetje aangepast maar het is een simpel en lekker gerecht, de munt vind ik verrassend. Ik heb er twee tenen knoflook in gedaan en voor de niet zo knoflookliefhebber is misschien een half tot een teentje ook wel genoeg. Het is niet ingewikkeld om te maken, dus als je een keer haast hebt is dit ideaal. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 400 gram pasta 100 gram ricotta 100 gram room ( ik heb kookroom light gebruikt) 1-2 tenen knoflook 4 takjes munt (alleen de bladen)+ extra voor garnering pecorino Wat je gaat doen : Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing, pers de knoflook en hak de blaadjes munt klein, neem een schaal en vermeng hierin de room en de ricotta, roer ook de knoflook en munt hierdoorheen. Als de pasta klaar is giet je deze af en doe je het weer terug in de pan. Roer de saus erdoorheen, verdeel de pasta over de borden en rasp hi