Al ruim een maand terug uit Italie en het eten en drinken is daar zo ontzettend fantastisch dat het mij inspireert om zelf aan de slag te gaan in de keuken, met soms verbluffend goede resultaten, dus hierbij mijn pizza margherita, die serieus in de buurt komt van een italiaanse en zeker veel lekkerder is dan een diepvriespizza.
Deeg voor 4 pizza's :
Beleg :
Van het beleg heb je niet alles nodig, maar dit is wat we in huis hebben, en de volgende dag kun je van je overgebleven ingr. altijd nog een heerlijke salade maken, de olijfolie die we hebben gebruikt is er een van de duurdere maar dat is het dan ook dubbel en dwars waard.
Het maken van het deeg :
Meng het bloem met gist en zout en water door elkaar en kneed het tot een deeg, als het te droog is voeg je nog wat water toe, als het te nat is nog wat bloem.Goed kneden en er een bal van maken, dit in een kom doen en afdekken met een theedoek en 5 minuten laten rusten.
Na 5 minuten de deegbal 8 minuten kneden ( kan in de keukenmachine maar om armspieren te kweken heb ik alles met de hand gedaan ;))en dan in vieren delen. De afzonderlijke delen ook nog even kneden en een bal van maken. Pak een schaal, bedek de bodem met een doek met wat bloem erover en leg daar de vier ballen op, hieroverheen een vochtige doek en laat dit een half uur rijzen op een warme plek. tip : in je bed, dekbed erover werkt prima!
Ondertussen verwarm je de oven voor op de heetste stand, het beste is hetelucht met maximale grill, half uur voorverwarmen.
Voor de saus :
Pomodori uit blik halen en een beetje prakken, peper en zout toevoegen.
Voor saus kun je natuurlijk ook altijd tomatensaus uit een pakje halen en op smaak brengen ;)
Nadat het deeg een half uur heeft gerezen haal je het uit de schaal, bestuif je aanrecht met bloem en maak van de bol de pizzabodem. Je kunt dit helemaal met de hand stukje voor stukje uitrekken en dan op het aanrecht neerleggen en dan met je handen draaiende bewegingen maken over de buitenkant van het deeg om de pizza groter te maken maar het is eigenlijk het eenvoudigst om dit gewoon met een deegroller uit te rollen tot je een mooie dunne bodem hebt. Let wel op dat het deeg niet kapot gaat. Om een mooie ronde vorm te krijgen kun je met een springvorm een vorm eruit drukken.
Leg het deeg op het rooster van je oven, smeer het licht in met de tomaten,sprenel hier olijfolie over, rasp hieroverheen de parmezaanse kaas ( geen dikke laag maar gewoon een beetje bedekt) hieroverheen doe je basilicumblaadjes en dan de mozzarella, je pizza is nu klaar om de oven in te gaan.
Let op dat je de oven nu wel van de grillfunctie afhaalt! Op de hoogste temperatuur bak je je pizza in ongeveer 7 minuten , neem uit de oven en sprenkel er nog wat olijfolie overheen en dan.....eet smakelijk!
Je kunt van het overgebleven deeg ( wij hebben uiteindelijk 2 pizza's gemaakt) ook stokbroodjes maken. Hiervoor maak je van het deeg lange dunne rolletjes en die bak je ongeveer een half uurtje op de hoogste stand van de heteluchtoven ( brood is goed als het hol klinkt wanneer je er op klopt) Erg lekker bij de lunch van de overgebleven ingr. van de saus voor de volgende dag. (of gewoon lekker om te dippen in olijfolie)
Eet smakelijk!
bron : 2 gulzige italianen
Reacties
Een reactie posten