Doorgaan naar hoofdcontent

Vlierbessenjam met kaneel en gember

Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

- 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
- 500 gram geleisuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 appel, geraspt
- 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 volle theelepels kaneelpoeder
- scheutje limoensap

Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

Reacties

  1. Ga dit zeker eens proberen. Groeien heel veel vlierbessen bij mij in de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga dit zeker eens proberen. Groeien heel veel vlierbessen bij mij in de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Smoothie van appel & kiwi

Fruit vind ik echt heerlijk...alleen als het in de schaal ligt, pak ik het toch niet zo snel. Ontbijten vind ik echt verschrikkelijk maar ik realiseer me wel dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Vanmiddag heb ik de keukenmachine maar weer op het aanrecht gezet en vers sap gemaakt van 10 sinaasappels, 2 citroenen en 4 grapefruits, gezond en lekker :) De opbrengst was meer dan een liter.Zonde om niet meteen iets mee te maken, een smoothie van kiwi en appel leek me wel lekker, lijkt me ook wel iets als ontbijt. Toen heb de kookwekker gezet en gekeken hoe lang het duurt voordat deze smoothie verder klaar is.
Nog geen 10 minuten, zo klaar dus, vanaf morgen ga ik weer ontbijten, het sap is luchtdicht afgesloten dus dat blijft nog wel even goed en of je het nou als ontbijt wilt maken of gezond tussendoortje, hij is heerlijk!

Dit heb je nodig voor 1 smoothie :


1 appel
2 gele kiwi's
100 ml vruchtesap
3 eetlepels yoghurt
blender

Wat je gaat doen :

Schil de appel en de kiwi's e…

Omelet met tomaat, ui en mozzarella

Een lekkere lunch die goed vult.
Ik wilde een soort van roerei gaan maken met kleine tomaatjes, het werd toch een soort van omelet omdat ik ook nog mozzarella in de koelkast vond.

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

10 gehalveerde kleine tomaatjes1 ui in stukjes gesneden4 geklutste eierenflinke snuf kerriepoeder1 eetlepel italiaanse kruiden1 bol mozzarella in plakken gesnedenpeper, zout en olijfolie
Wat je gaat doen:
Verhit in een koekepan een scheutje olijfolie en voeg de tomaat en de uit toe. Bak dit even aan en voeg ondertussen de kerrie en italiaanse kruiden aan je geklutste eieren toe en kluts alles nog even goed door elkaar.  Giet je eiermengsel over de tomaten en uien heen en draai het vuur laag, laat het ei stollen en verdeel dan de mozzarella eroverheen. Als je ei helemaal gestolt is draai je hem heel even om in de pan. Ik doe dit altijd met behulp van een bord, die zet ik op de kop op de pan en draai dan de pan om, dan heb je het op het bord liggen en dan laat je het zo weer…

Vegetarische jachtschotel

Ahum... Yvonne, je bent niet de enige die geen zin heeft om te leren :P Dank je dat je me een goed excuus geeft om even te "spijbelen"!
Ik had vorige week (je weet wel, die ene dag dat het zo warm was) in eens zo'n zin in jachtschotel! Dat maakte mn moeder 's winters altijd, met sucadelapjes. Maar ja, ik dacht daar is Arjan vast niet blij mee, dus heb ik even een vega-variant verzonnen en het was echt heerlijk!
Dus bij deze het recept:

Saus:
- 1 sjalotje of klein uitje
- 1 teentje knoflook
- scheutje bakboter
- scheutje olijfolie
- laurierblaadje
- 2 dl kruidenboullion (maak 5 dl)
- scheutje rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- gemalen peper

Vulling:
- 3 dl kruidenboullion
- 1 theelepeltje gedroogde tijm
- 250 gr champignons
- 200 tot 250 gr gemengde paddestoelen
- 2 grote winterwortels
- 1 grote zure appel
(leef je uit! Doperwtjes, knolselderij, boontjes, kan allemaal!)

Toplaag:
- voor 2 personen aardappelpuree (bijv uit een zakje)
- panneermeel

Voor erbij:
- 2 tot 3 grote appels
- 1 eetlepel suik…