Doorgaan naar hoofdcontent

Partybrot



Partybrot
Partybrot

Het Broodmachine Bakboek, ik heb het al heel erg lang,inmiddels heb ik al mijn 2e broodbakmachine gekocht en gebruik het boek eigenlijk bijna nooit en de broodbakmachine gebruik ik soms een lange tijd achter elkaar om een dagelijks broodje in te bakken en dan meestal met meel voor ciabatta, en zomaar staat de machine dan weer maanden in de kast..
Er staan in dit boek heel veel lekkere recepten en daarom ben ik laatst maar eens gaan kijken wat ik allemaal kan maken met mijn machine. Alleen.....het werd gewoon met de hand, ik kon de gebruiksaanwijzing niet vinden en ik moest toch functies gebruiken die ik op mijn scherm niet zo snel kon vinden...
Onderstaand recept is dus met de hand gemaakt....
Wat je nodig hebt voor 19 kleine bolletjes

  • 145 ml melk

  • 225 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 15 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor de volkorenbolletjes :


  • 175 ml water

  • 175 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 25 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor het bestrijken 1 eigeel vermengd met een eetlepel koud water en om eroverheen te strooien heb ik wat sesamzaad en havermout gebruikt.En ook wel handig : een bakblik ;) ik heb een lage vorm gebruikt van +/- 28 centimeter.

    wat je gaat doen :

    Ik ben begonnen met het deeg voor de melkbolletjes, doe de bloem in kom doen,gist erdoor roeren en dan de melk,zout,suiker en boter toevoegen. Het deeg tot een bal kneden en dan de kom afdekken en laten rijzen tot er het deeg verdubbeld.
    Hetzelfde doe je met het deeg voor de volkorenbolletjes. Ik heb het een kleine 3 kwartier laten rijzen. Vet alvast de bakvorm in.
    Wanneer het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom en bestuif je het aanrecht met bloem, sla het deeg even goed door en verdeel dan het melkbolletjesdeeg in 9 stukken en het volkorenbolletjesdeeg in 10 stukken. Draai hier bolletjes van en verdeel deze afwisselend over het bakblik. Dek het bakblik dan af met folie en laat het deeg nog een kleine 3 kwartier rijzen op een warme plek ( ik zet altijd alles op de vensterbank in de buurt van de radiator)laat het deeg weer in volume verdubbelen.
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Als het volume van je deeg weer is verdubbeld, bestrijk ze dan met het eierdooier-watermengsel en bestrooi over de ene kleur de sesamzaadjes en over de andere kleur de havermout. Bak ze dan 35-40 minuten in de oven tot ze een mooie kleur hebben, afhankelijk van je oven kan de baktijd anders zijn.
    Laat ze even afkoelen en serveer, lekker bij soep of met een dip van creme fraiche, simpel met een beetje olijfolie ook erg lekker! eet smakelijk!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

    Gezonde sinaasappel havermout smoothie

    sinaasappel havermout smoothie Voor een lekker, snel, gezond en vullend ontbijt! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 150 ml (amandel)melk 3 eetlepels havermout 1 sinaasappel blender Wat je gaat doen : Doe als eerste de havermout in de blender en maal het fijn.  Ondertussen de schil van de sinaasappel snijden en in stukken snijden. Voeg dan de sinaasappel en de amandelmelk toe en blend tot je een mooie egale massa hebt.  Ik vind het een uitvinding om de havermout eerst fijn te malen, dan heb je geen stukjes in je drankje.  Dit is echt een superlekker, snel en gezond ontbijt waar je de ochtend makkelijk mee door komt. 

    Groenteburger

    Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groen

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1