Partybrot |
Het Broodmachine Bakboek, ik heb het al heel erg lang,inmiddels heb ik al mijn 2e broodbakmachine gekocht en gebruik het boek eigenlijk bijna nooit en de broodbakmachine gebruik ik soms een lange tijd achter elkaar om een dagelijks broodje in te bakken en dan meestal met meel voor ciabatta, en zomaar staat de machine dan weer maanden in de kast..
Er staan in dit boek heel veel lekkere recepten en daarom ben ik laatst maar eens gaan kijken wat ik allemaal kan maken met mijn machine. Alleen.....het werd gewoon met de hand, ik kon de gebruiksaanwijzing niet vinden en ik moest toch functies gebruiken die ik op mijn scherm niet zo snel kon vinden...
Onderstaand recept is dus met de hand gemaakt....
Wat je nodig hebt voor 19 kleine bolletjes
Voor de volkorenbolletjes :
Voor het bestrijken 1 eigeel vermengd met een eetlepel koud water en om eroverheen te strooien heb ik wat sesamzaad en havermout gebruikt.En ook wel handig : een bakblik ;) ik heb een lage vorm gebruikt van +/- 28 centimeter.
wat je gaat doen :
Ik ben begonnen met het deeg voor de melkbolletjes, doe de bloem in kom doen,gist erdoor roeren en dan de melk,zout,suiker en boter toevoegen. Het deeg tot een bal kneden en dan de kom afdekken en laten rijzen tot er het deeg verdubbeld.
Hetzelfde doe je met het deeg voor de volkorenbolletjes. Ik heb het een kleine 3 kwartier laten rijzen. Vet alvast de bakvorm in.
Wanneer het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom en bestuif je het aanrecht met bloem, sla het deeg even goed door en verdeel dan het melkbolletjesdeeg in 9 stukken en het volkorenbolletjesdeeg in 10 stukken. Draai hier bolletjes van en verdeel deze afwisselend over het bakblik. Dek het bakblik dan af met folie en laat het deeg nog een kleine 3 kwartier rijzen op een warme plek ( ik zet altijd alles op de vensterbank in de buurt van de radiator)laat het deeg weer in volume verdubbelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Als het volume van je deeg weer is verdubbeld, bestrijk ze dan met het eierdooier-watermengsel en bestrooi over de ene kleur de sesamzaadjes en over de andere kleur de havermout. Bak ze dan 35-40 minuten in de oven tot ze een mooie kleur hebben, afhankelijk van je oven kan de baktijd anders zijn.
Laat ze even afkoelen en serveer, lekker bij soep of met een dip van creme fraiche, simpel met een beetje olijfolie ook erg lekker! eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten