Doorgaan naar hoofdcontent

"vergeten groente" chips



"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips



Zondagmiddagactiviteit :)

Gistermiddag waren we even bij het Keukencentrum Texel om een kadootje te kopen voor ons nichtje. Daar was de kookdemo net afgelopen en hoewel we vantevoren hadden afgesproken dat we alleen een kadootje gingen kopen zijn we thuis gekomen met een bamix. En dat allemaal omdat de kookdemo ging over chips maken van vergeten groente. We hebben het geproefd en het was lekker! Dat wilde wij zelf ook wel gaan maken :) maar hoe krijg je de groente dan zo mooi fijngesneden? Mensen met een ruggegraat gaan het eerst proberen maar als het op leuke dingen aankomt is mijn ruggegraat soms heel snel verdwenen....hebben we de bamix echt nodig? Nou.....ja natuurlijk :)Pluspunt is de mooie houder om hem op het aanrecht te plaatsen, (en die was gelukkig nog niet zo vol....)als iets in zicht staat gebruik je het sneller.
Eenmaal thuisgekomen heb ik hem eerst getest op rode bietjes, ideaal, mooie sliertjes gesneden. En vandaag dus voor de chips, en dat is waar ik eigenlijk over begon :)

"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips

We hebben uiteindelijk chips gemaakt van pastinaak en gele peen. Op de foto hierboven van boven naar beneden : gele peen met gerookte paprika poeder, pastinaak met pestodipper en pastinaak met knoflook. De gerookte paprikapoeder hadden we gisteren ook mee genomen bij het keukencentrum, een echte aanrader, als je het alleen al ruikt....

wat je nodig hebt voor deze bijzonder lekkere chips:


  • olijfolie

  • kruiden naar keuze

  • gele peen

  • pastinaak

  • bakpapier en bakplaat

  • gereedschap om flinterdun te snijden

    Wat je gaat doen :

    Schenk olijfolie in een bord en roer hier kruiden doorheen, ik heb ongeveer 8 dessertlepels olie en 1 dessertlepel kruiden per smaaksessie. Snij de groente flinterdun (ik heb daarvoor de bamix gebruikt maar een keukenmachine met allerlei snijmessen kan natuurlijk ook, of gewoon zelf heel dun snijden.) Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakplaat met keukenpapier. Doe de gesneden groente in het bord en hussel het met je handen lekker door zodat alles bedekt met olie en kruiden. Verdeel de groente dan over de bakplaat en zet deze ongeveer 20 minuten in de oven. Wij hebben verschillende temperaturen en tijden geprobeerd maar 160 graden en 20 minuten waren voor onze oven het meest ideaal. Ik raad wel aan om gewoon te blijven kijken. Haal ze uit de oven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ze krimpen enorm dus is het raadzaam om de bredere kant te gebruiken en als je flinterdun snijdt heb je heel veel...wij hebben de zwarte peen niet eens gebruikt, alleen 1 gele peen en 1 pastinaak, te enthousiast met inkopen, we gaan met de rest nog maar even creatief bezig zijn.
    Wat betreft de smaken, wij hebben de pestodipper en de gerookte paprika poeder van het keukencentrum Texel gebruikt, en olijfolie met uitgeperste knoflook, een volgende keer ga ik het ook nog proberen met ras el hanout en de parmezaanse dipper, had er geen idee van dat het zo lekker kan zijn om je eigen chips te maken!



  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Kapucijners met groenten

    eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!