Doorgaan naar hoofdcontent

Partybrot



Partybrot
Partybrot

Het Broodmachine Bakboek, ik heb het al heel erg lang,inmiddels heb ik al mijn 2e broodbakmachine gekocht en gebruik het boek eigenlijk bijna nooit en de broodbakmachine gebruik ik soms een lange tijd achter elkaar om een dagelijks broodje in te bakken en dan meestal met meel voor ciabatta, en zomaar staat de machine dan weer maanden in de kast..
Er staan in dit boek heel veel lekkere recepten en daarom ben ik laatst maar eens gaan kijken wat ik allemaal kan maken met mijn machine. Alleen.....het werd gewoon met de hand, ik kon de gebruiksaanwijzing niet vinden en ik moest toch functies gebruiken die ik op mijn scherm niet zo snel kon vinden...
Onderstaand recept is dus met de hand gemaakt....
Wat je nodig hebt voor 19 kleine bolletjes

  • 145 ml melk

  • 225 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 15 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor de volkorenbolletjes :


  • 175 ml water

  • 175 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 25 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor het bestrijken 1 eigeel vermengd met een eetlepel koud water en om eroverheen te strooien heb ik wat sesamzaad en havermout gebruikt.En ook wel handig : een bakblik ;) ik heb een lage vorm gebruikt van +/- 28 centimeter.

    wat je gaat doen :

    Ik ben begonnen met het deeg voor de melkbolletjes, doe de bloem in kom doen,gist erdoor roeren en dan de melk,zout,suiker en boter toevoegen. Het deeg tot een bal kneden en dan de kom afdekken en laten rijzen tot er het deeg verdubbeld.
    Hetzelfde doe je met het deeg voor de volkorenbolletjes. Ik heb het een kleine 3 kwartier laten rijzen. Vet alvast de bakvorm in.
    Wanneer het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom en bestuif je het aanrecht met bloem, sla het deeg even goed door en verdeel dan het melkbolletjesdeeg in 9 stukken en het volkorenbolletjesdeeg in 10 stukken. Draai hier bolletjes van en verdeel deze afwisselend over het bakblik. Dek het bakblik dan af met folie en laat het deeg nog een kleine 3 kwartier rijzen op een warme plek ( ik zet altijd alles op de vensterbank in de buurt van de radiator)laat het deeg weer in volume verdubbelen.
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Als het volume van je deeg weer is verdubbeld, bestrijk ze dan met het eierdooier-watermengsel en bestrooi over de ene kleur de sesamzaadjes en over de andere kleur de havermout. Bak ze dan 35-40 minuten in de oven tot ze een mooie kleur hebben, afhankelijk van je oven kan de baktijd anders zijn.
    Laat ze even afkoelen en serveer, lekker bij soep of met een dip van creme fraiche, simpel met een beetje olijfolie ook erg lekker! eet smakelijk!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Kapucijners met groenten

    eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!