Doorgaan naar hoofdcontent

Partybrot



Partybrot
Partybrot

Het Broodmachine Bakboek, ik heb het al heel erg lang,inmiddels heb ik al mijn 2e broodbakmachine gekocht en gebruik het boek eigenlijk bijna nooit en de broodbakmachine gebruik ik soms een lange tijd achter elkaar om een dagelijks broodje in te bakken en dan meestal met meel voor ciabatta, en zomaar staat de machine dan weer maanden in de kast..
Er staan in dit boek heel veel lekkere recepten en daarom ben ik laatst maar eens gaan kijken wat ik allemaal kan maken met mijn machine. Alleen.....het werd gewoon met de hand, ik kon de gebruiksaanwijzing niet vinden en ik moest toch functies gebruiken die ik op mijn scherm niet zo snel kon vinden...
Onderstaand recept is dus met de hand gemaakt....
Wat je nodig hebt voor 19 kleine bolletjes

  • 145 ml melk

  • 225 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 15 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor de volkorenbolletjes :


  • 175 ml water

  • 175 gram volkorenmeel

  • 75 gram bloem

  • 1,5 theelepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 25 gram boter

  • 1/2 theelepel gist (poedervorm)

    Voor het bestrijken 1 eigeel vermengd met een eetlepel koud water en om eroverheen te strooien heb ik wat sesamzaad en havermout gebruikt.En ook wel handig : een bakblik ;) ik heb een lage vorm gebruikt van +/- 28 centimeter.

    wat je gaat doen :

    Ik ben begonnen met het deeg voor de melkbolletjes, doe de bloem in kom doen,gist erdoor roeren en dan de melk,zout,suiker en boter toevoegen. Het deeg tot een bal kneden en dan de kom afdekken en laten rijzen tot er het deeg verdubbeld.
    Hetzelfde doe je met het deeg voor de volkorenbolletjes. Ik heb het een kleine 3 kwartier laten rijzen. Vet alvast de bakvorm in.
    Wanneer het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom en bestuif je het aanrecht met bloem, sla het deeg even goed door en verdeel dan het melkbolletjesdeeg in 9 stukken en het volkorenbolletjesdeeg in 10 stukken. Draai hier bolletjes van en verdeel deze afwisselend over het bakblik. Dek het bakblik dan af met folie en laat het deeg nog een kleine 3 kwartier rijzen op een warme plek ( ik zet altijd alles op de vensterbank in de buurt van de radiator)laat het deeg weer in volume verdubbelen.
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Als het volume van je deeg weer is verdubbeld, bestrijk ze dan met het eierdooier-watermengsel en bestrooi over de ene kleur de sesamzaadjes en over de andere kleur de havermout. Bak ze dan 35-40 minuten in de oven tot ze een mooie kleur hebben, afhankelijk van je oven kan de baktijd anders zijn.
    Laat ze even afkoelen en serveer, lekker bij soep of met een dip van creme fraiche, simpel met een beetje olijfolie ook erg lekker! eet smakelijk!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Taartbodem met vruchten.

    Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...

    Rijstsalade met tonijn

    Rijstsalade met tonijn Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 100 gram rijst naar keuze 4 augurken 1 oranje paprika 3 eetlepels mais 1 klein blikje tonijn op olie 2 theelepels kappertjes peper en zout olijfolie Wat je gaat doen : Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...

    American Cheesecake

    Dit recept is echt de moeite waard! Hoewel, echt veel moeite om hem te maken is het niet. Ingrediƫnten 1 pak bastognekoeken 200 gram boter 300 gram witte basterdsuiker 2 1/2 zakje vanillesuiker 1 ei 4 eierdooiers 1 eetlepel bakpoeder 90 gram custard 1 kilo magere kwark 1/2 citroen (sap ervan) Bereiden Verwarm de oven voor op 170 graden. Verkruimel de koekjes. Vet de springvorm in en verdeel de koekkruimels over de bodem. Klop de boter romig en mix er vervolgens de suiker en vanillesuiker doorheen. Mix er vervolgens het ei en daarna 1 voor 1 de dooiers door. Voeg nu de bakpoeder, de custard, de kwark en het citroensap toe en mix het tot een geheel. Verdeel het kwark mengsel over de koekkruimels en bak het geheel 40 minute...