Doorgaan naar hoofdcontent

"vergeten groente" chips



"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips



Zondagmiddagactiviteit :)

Gistermiddag waren we even bij het Keukencentrum Texel om een kadootje te kopen voor ons nichtje. Daar was de kookdemo net afgelopen en hoewel we vantevoren hadden afgesproken dat we alleen een kadootje gingen kopen zijn we thuis gekomen met een bamix. En dat allemaal omdat de kookdemo ging over chips maken van vergeten groente. We hebben het geproefd en het was lekker! Dat wilde wij zelf ook wel gaan maken :) maar hoe krijg je de groente dan zo mooi fijngesneden? Mensen met een ruggegraat gaan het eerst proberen maar als het op leuke dingen aankomt is mijn ruggegraat soms heel snel verdwenen....hebben we de bamix echt nodig? Nou.....ja natuurlijk :)Pluspunt is de mooie houder om hem op het aanrecht te plaatsen, (en die was gelukkig nog niet zo vol....)als iets in zicht staat gebruik je het sneller.
Eenmaal thuisgekomen heb ik hem eerst getest op rode bietjes, ideaal, mooie sliertjes gesneden. En vandaag dus voor de chips, en dat is waar ik eigenlijk over begon :)

"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips

We hebben uiteindelijk chips gemaakt van pastinaak en gele peen. Op de foto hierboven van boven naar beneden : gele peen met gerookte paprika poeder, pastinaak met pestodipper en pastinaak met knoflook. De gerookte paprikapoeder hadden we gisteren ook mee genomen bij het keukencentrum, een echte aanrader, als je het alleen al ruikt....

wat je nodig hebt voor deze bijzonder lekkere chips:


  • olijfolie

  • kruiden naar keuze

  • gele peen

  • pastinaak

  • bakpapier en bakplaat

  • gereedschap om flinterdun te snijden

    Wat je gaat doen :

    Schenk olijfolie in een bord en roer hier kruiden doorheen, ik heb ongeveer 8 dessertlepels olie en 1 dessertlepel kruiden per smaaksessie. Snij de groente flinterdun (ik heb daarvoor de bamix gebruikt maar een keukenmachine met allerlei snijmessen kan natuurlijk ook, of gewoon zelf heel dun snijden.) Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakplaat met keukenpapier. Doe de gesneden groente in het bord en hussel het met je handen lekker door zodat alles bedekt met olie en kruiden. Verdeel de groente dan over de bakplaat en zet deze ongeveer 20 minuten in de oven. Wij hebben verschillende temperaturen en tijden geprobeerd maar 160 graden en 20 minuten waren voor onze oven het meest ideaal. Ik raad wel aan om gewoon te blijven kijken. Haal ze uit de oven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ze krimpen enorm dus is het raadzaam om de bredere kant te gebruiken en als je flinterdun snijdt heb je heel veel...wij hebben de zwarte peen niet eens gebruikt, alleen 1 gele peen en 1 pastinaak, te enthousiast met inkopen, we gaan met de rest nog maar even creatief bezig zijn.
    Wat betreft de smaken, wij hebben de pestodipper en de gerookte paprika poeder van het keukencentrum Texel gebruikt, en olijfolie met uitgeperste knoflook, een volgende keer ga ik het ook nog proberen met ras el hanout en de parmezaanse dipper, had er geen idee van dat het zo lekker kan zijn om je eigen chips te maken!



  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Gepaneerde oesterzwammen

    Lekker als tussendoortje of luie zondag lunch maar ook prima vervanger voor het vlees bij de maaltijd.
    Simpel te maken en naar eigen smaak te kruiden.
    Wij hebben het vandaag met zijn 3-en gegeten als soort van late lunch, trek in iets warms en lekkers.

    Wat je nodig hebt:


    300 gram oesterzwammen
    2 eieren
    gekruide paneermeel ( je kunt natuurlijk ook zelf paneermeel kruiden)
    olijfolie om in te bakken
    keukenpapier

    Wat je gaat doen :

    Pak twee bordjes en kluts in het ene bordje de eieren los en strooi in het andere bordje de paneermeel. De harde onderkanten van de oesterzwammen afsnijden en eerst door het ei halen, dan door de paneermeel en even wegleggen op een bord. Om de onderkanten van de oesterzwammen goed met ei te kunnen besmeren kun je een kwastje gebruiken.
    Als je alle zwammen door het ei en het paneermeel hebt gehaald zet je een koekepan op het vuur. Verhit hierin een laagje olijfolie en bak de oesterzwammen op een niet te hoog vuur aan beide kanten bruin en krokant. ( ongeveer een m…

    Ovenschotel spruitjes met krieltjes, pecannoten en ricotta

    Het idee van dit recept komt uit de Allerhande, het is alleen iets aangepast naar persoonlijke smaken.

    Wat je nodig hebt voor 3 personen :

    400 gram kleine spruitjes (schoongemaakt en gehalveerd)400 gram krieltjes (gehalveerd)100 gram gezouten pecannoten6 eetlepels olijfolie + extra om eten te besprenkelen2 eetlepels tijm1 eetlepel kerriepoeder250 gram ricottagebakken uitjes om bord te bestrooienbakplaat + bakpapier+grote komWat je gaat doen :
    Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) Neem een grote kom en vermeng hierin de spruitjes en de krieltjes. Hak de pecannoten grof en voeg aan de kom toe. Roer de tijm en kerriepoeder samen met de olijfolie door de spruitjes, krieltjes en noten heen.  Verdeel dit over een bakplaat en "versier" de bakplaat met de ricotta.  Plaats dit in het midden van de oven en bak het in 25 tot 35 minuten gaar.  Verdeel het dan over de borden, sprenkel hier nog wat olijfolie overheen en wat gebakken uitjes en dan ....eet smakelijk!
    Lijkt me ook erg lekk…