Doorgaan naar hoofdcontent

"vergeten groente" chips



"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips



Zondagmiddagactiviteit :)

Gistermiddag waren we even bij het Keukencentrum Texel om een kadootje te kopen voor ons nichtje. Daar was de kookdemo net afgelopen en hoewel we vantevoren hadden afgesproken dat we alleen een kadootje gingen kopen zijn we thuis gekomen met een bamix. En dat allemaal omdat de kookdemo ging over chips maken van vergeten groente. We hebben het geproefd en het was lekker! Dat wilde wij zelf ook wel gaan maken :) maar hoe krijg je de groente dan zo mooi fijngesneden? Mensen met een ruggegraat gaan het eerst proberen maar als het op leuke dingen aankomt is mijn ruggegraat soms heel snel verdwenen....hebben we de bamix echt nodig? Nou.....ja natuurlijk :)Pluspunt is de mooie houder om hem op het aanrecht te plaatsen, (en die was gelukkig nog niet zo vol....)als iets in zicht staat gebruik je het sneller.
Eenmaal thuisgekomen heb ik hem eerst getest op rode bietjes, ideaal, mooie sliertjes gesneden. En vandaag dus voor de chips, en dat is waar ik eigenlijk over begon :)

"vergeten groente" chips
"vergeten groente" chips

We hebben uiteindelijk chips gemaakt van pastinaak en gele peen. Op de foto hierboven van boven naar beneden : gele peen met gerookte paprika poeder, pastinaak met pestodipper en pastinaak met knoflook. De gerookte paprikapoeder hadden we gisteren ook mee genomen bij het keukencentrum, een echte aanrader, als je het alleen al ruikt....

wat je nodig hebt voor deze bijzonder lekkere chips:


  • olijfolie

  • kruiden naar keuze

  • gele peen

  • pastinaak

  • bakpapier en bakplaat

  • gereedschap om flinterdun te snijden

    Wat je gaat doen :

    Schenk olijfolie in een bord en roer hier kruiden doorheen, ik heb ongeveer 8 dessertlepels olie en 1 dessertlepel kruiden per smaaksessie. Snij de groente flinterdun (ik heb daarvoor de bamix gebruikt maar een keukenmachine met allerlei snijmessen kan natuurlijk ook, of gewoon zelf heel dun snijden.) Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakplaat met keukenpapier. Doe de gesneden groente in het bord en hussel het met je handen lekker door zodat alles bedekt met olie en kruiden. Verdeel de groente dan over de bakplaat en zet deze ongeveer 20 minuten in de oven. Wij hebben verschillende temperaturen en tijden geprobeerd maar 160 graden en 20 minuten waren voor onze oven het meest ideaal. Ik raad wel aan om gewoon te blijven kijken. Haal ze uit de oven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ze krimpen enorm dus is het raadzaam om de bredere kant te gebruiken en als je flinterdun snijdt heb je heel veel...wij hebben de zwarte peen niet eens gebruikt, alleen 1 gele peen en 1 pastinaak, te enthousiast met inkopen, we gaan met de rest nog maar even creatief bezig zijn.
    Wat betreft de smaken, wij hebben de pestodipper en de gerookte paprika poeder van het keukencentrum Texel gebruikt, en olijfolie met uitgeperste knoflook, een volgende keer ga ik het ook nog proberen met ras el hanout en de parmezaanse dipper, had er geen idee van dat het zo lekker kan zijn om je eigen chips te maken!



  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


    Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

    Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
    Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
    Het is zo ontzettend lekker..... :D

    Wat je nodig hebt :

    1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
    30 gram bloem
    een snufje zout
    150 gram gekruid paneermeel
    50 gram parmezaanse kaas
    1 eetlepel italiaanse kruiden
    1 ei + 1 eetlepe…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…