Doorgaan naar hoofdcontent

Handgemaakte ravioli met ricotta en walnotenolie


Gisteren bij het keukencentrum Texel naar de kookdemo, en hoewel ik in 1e instantie vandaag ging proberen een foccaciabrood in de oven te laten rijzen en dan te bakken(zoals gezien bij de demo) ben ik aan de slag gegaan om ravioli te maken, ik had van Sjoukje walnotenolie gekregen dus vandaag proberen de overheerlijke pasta van restaurant Daniela's in de Garfagnana na te maken. Dit is eigenlijk best goed gelukt, hoewel de itatliaanse ambiance niet valt na te bootsen :)

Wat je nodig hebt voor 2 personen :


  • 200 gram durum tarwe ( origineel,raadt iedereen aan maar ik heb bloem van lidl gebruikt)
  • 2 eieren

    Voor de vulling:

  • bakje ricotta (250 gram)
  • 6 gepelde walnoten,eerst even koken voor de velletjes, daarna fijnhakken
  • 1 eetlepel pestodipper

    Voor de garnering :
  • paar blaadjes basilicum
  • geraspte parmezaanse kaas
  • walnotenolie

    Wat je gaat doen:

    Meng de bloem met de eieren en kneed het tot een bal deeg, het is even een werkje maar das goed voor de ontwikkeling van de armspieren ;)Ik ben zeker een minuut of 10 aan het kneden geweest en heb het deeg toen in 2 ballen verdeeld en verpakt in de folie.

    Daarna heb ik de walnoten gepeld en heel even in een pannetje water laten koken, dan afgieten en de velletjes eraf halen. Even deppen met keukenpapier en dan heel fijn hakken.
    Dan de ricotta in een schaaltje vermengen met de pestodipper en de fijngehakte walnoten, dit wordt de vulling. Ik wilde er nog wat rasp van citroenschil doorheen doen maar ik kan mijn zesteur nergens meer vinden :(

    Zet ondertussen een pan met voldoende water en wat zout op het vuur.

    Dan komt het moment van het uitrollen van het deeg, dit heb ik met de hand gedaan maar een pastamachine was meer dan welkom geweest!
    Het deeg uit de folie halen en weer even doorkneden, dan uitrollen met een deegroller tot je een mooi dun deeg hebt,vandaar dat ik het deeg in 2-en had verdeeld, het uitrollen neemt veel aanrecht in beslag. Dan neem je een omgekeerd glas met een diameter die je klein/groot genoeg vindt ( ik heb een theeglas genomen ) en daarmee haal je ronde vormen uit het deeg, net zolang tot je deeg op is.
    Dan pak je een stukje deeg, doet er wat vulling in en vouwt het dicht,even goed aandrukken.Als je alle stukjes gehad hebt kun je het gaan koken.

    Kook je ravioli gaar in ongeveer 7 minuten.

    Schep het dan uit de pan, verdeel het over de borden, giet er wat walnotenolie overheen, dan wat geraspte kaas en als laatste wat basilicum en dan.....

    Eet smakelijk!







  • Reacties

    1. Els heeft vanavond dit recept gemaakt. Het was erg lekker, maar zonder pastamachine was het wel behoorlijk zwaar om het deeg uit te rollen. Voor het formaat van de ravioli hadden we jouw suggestie om een theeglas te gebruiken opgevolgd, maar de uitgestoken rondjes hebben we daarna nog even extra uitgerold, zodat ze nog iets dunner werden.. Hierbij had ik nog een eenvoudige salade met bladsla, avocado, geitenkaas en ovengeroosterde tomaatjes gemaakt, met een dressing van tijm, rozemarijn, peper, zout, citroensap, balsamicoazijn en olie (afgezoet met acacia honing).
      Lekker met een Valdepenas uit 2006.
      Een prima recept, kortom, dankjewel.

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Groenteburger

    Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische g...

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier