Doorgaan naar hoofdcontent

Rabarber met creme fraiche




Rabarber met creme fraiche
Rabarber met creme fraiche

Rabarber, mijn moeder maakte het vroeger wel eens en dat was in mijn beleving echt te zuur.....laatst heb ik het meegenomen uit de winkel omdat ik het toch nog wel eens wilde proberen, zou het echt zo zuur zijn? Volgens mijn moeder werd er altijd genoeg suiker toegevoegd, anders lustte mijn vader het ook niet, dat kan ik me totaal niet herinneren, dat er suiker bij ging, zuur is mijn herinnering. Dus kreeg rabarber een revanche :) Grappig om nu al te vertellen dat zoonlief het resultaat geprobeerd heeft en die vond het zuur, net als ik vroeger, en ik vond het nu aangenaam zuur, een goede combinatie van zuur en zoet eigenlijk.
Het idee van het recept komt uit Mijn keuken in Berlijn van Luisa Weiss, The Wednesday Chef, een echte aanrader om te lezen als je van eten houdt, een leuk boek met heel veel recepten.
Het is misschien niet eens echt een recept, precieze hoeveelheden zijn eigenlijk niet te geven, ik heb maar wat geprobeerd, en met resultaat! Het is een lekker nagerecht geworden!

Wat je nodig hebt 

  • rabarber

  • rietsuiker

  • 1 biologische sinaasappel (schil met zesteur verwijderd en het sap)

  • creme fraiche

    Wat je gaat doen :

    Ik heb het recept voor 3 personen gemaakt, de hoeveelheden zijn dus afhankelijk van het aantal personen, voor 3 personen heb ik per persoon ongeveer 6 klein gesneden stukjes rabarber gebruikt. (ongeveer 3 cm per stukje)
    De gesneden stukjes doe je in een ovenschaal. Hieroverheen verdeel de je rasp en het sap. Strooi hieroverheen een hoeveelheid rietsuiker die je denkt nodig te hebben ( ik heb ongeveer 3 eetlepels gebruikt) en zet dit in een voorverwarmde oven van 145 graden (hetelucht) voor een kleine 3 kwartier. De rabarber is bij mij mooi zacht geworden in 45 minuten.
    Verdeel de rabarber samen met de citroenschil en het overgebleven sap over de borden en schep hier nog 1 of 2 dessertlepels creme fraiche bij, eet smakelijk!

    Voor mij is dit een geslaagde rabarberrevanche, hoewel ik hier wel de enige ben die het lekker vond, de 1 vond het te zuur, de ander hield niet van de structuur....maar ik ga het zeker nog eens maken en ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar andere rabarbervarianten! Misschien is het wel een idee om de schil nadat je die met de zesteur hebt verwijderd nog even fijner te snijden als je niet zo van slierten houdt.

  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Groenteburger

    Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische g...

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

    Pasta met peperbrie en champignons

    4 personen, Ingrediƫnten 200 gram brie (als je het kan vinden peperbrie, maar meestal gebruik ik gewoon brie met heeeeeel veel gekneusde zwarte peper) boter bosui of sjalotjes, wat je lekker vindt 2 tenen knoflook 500 gram champignons 125 ml droge witte wijn 250 ml groentebouillon 1 el grove mosterd 25 gram zongedroogde tomaatjes 250ml room 2 tl tijm 400 g. tagliatelle Snijd de korst van de brie en snijd de kaas in dunne plakjes. Snipper de uitjes en hak de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes. maak de zongedroogde tomaat zeer fijn, hoe fijner hoe beter (keukenmachinefijn heeft mijn voorkeur). Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Verhit boter in een grote pan (voor de pastasaus). fruit de uitjes en de knoflook glazig en voeg de champignons toe. Bak tot de champignons gaar zijn. Doe de wijn en de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft. Roer de zongedroogde tomaat, kaas, room en tijm door de saus heen en blijf roeren tot de kaas is gesmolten e...