Doorgaan naar hoofdcontent

Rabarber met creme fraiche




Rabarber met creme fraiche
Rabarber met creme fraiche

Rabarber, mijn moeder maakte het vroeger wel eens en dat was in mijn beleving echt te zuur.....laatst heb ik het meegenomen uit de winkel omdat ik het toch nog wel eens wilde proberen, zou het echt zo zuur zijn? Volgens mijn moeder werd er altijd genoeg suiker toegevoegd, anders lustte mijn vader het ook niet, dat kan ik me totaal niet herinneren, dat er suiker bij ging, zuur is mijn herinnering. Dus kreeg rabarber een revanche :) Grappig om nu al te vertellen dat zoonlief het resultaat geprobeerd heeft en die vond het zuur, net als ik vroeger, en ik vond het nu aangenaam zuur, een goede combinatie van zuur en zoet eigenlijk.
Het idee van het recept komt uit Mijn keuken in Berlijn van Luisa Weiss, The Wednesday Chef, een echte aanrader om te lezen als je van eten houdt, een leuk boek met heel veel recepten.
Het is misschien niet eens echt een recept, precieze hoeveelheden zijn eigenlijk niet te geven, ik heb maar wat geprobeerd, en met resultaat! Het is een lekker nagerecht geworden!

Wat je nodig hebt 

  • rabarber

  • rietsuiker

  • 1 biologische sinaasappel (schil met zesteur verwijderd en het sap)

  • creme fraiche

    Wat je gaat doen :

    Ik heb het recept voor 3 personen gemaakt, de hoeveelheden zijn dus afhankelijk van het aantal personen, voor 3 personen heb ik per persoon ongeveer 6 klein gesneden stukjes rabarber gebruikt. (ongeveer 3 cm per stukje)
    De gesneden stukjes doe je in een ovenschaal. Hieroverheen verdeel de je rasp en het sap. Strooi hieroverheen een hoeveelheid rietsuiker die je denkt nodig te hebben ( ik heb ongeveer 3 eetlepels gebruikt) en zet dit in een voorverwarmde oven van 145 graden (hetelucht) voor een kleine 3 kwartier. De rabarber is bij mij mooi zacht geworden in 45 minuten.
    Verdeel de rabarber samen met de citroenschil en het overgebleven sap over de borden en schep hier nog 1 of 2 dessertlepels creme fraiche bij, eet smakelijk!

    Voor mij is dit een geslaagde rabarberrevanche, hoewel ik hier wel de enige ben die het lekker vond, de 1 vond het te zuur, de ander hield niet van de structuur....maar ik ga het zeker nog eens maken en ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar andere rabarbervarianten! Misschien is het wel een idee om de schil nadat je die met de zesteur hebt verwijderd nog even fijner te snijden als je niet zo van slierten houdt.

  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Kapucijners met groenten

    eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!

    Gnocchi met paddestoelen & artisjokken

    Gnocchi met paddestoelen & artisjokken Superlekker gerecht uit de Allerhande. Eenvoudig om te maken en simpel tot vegetarische variant om te toveren. Ik heb hem half vegetarisch en half niet vegetarisch gemaakt omdat ik dacht dat de spekreepjes echt een toevoeging zouden zijn en daar heb ik geen spijt van gehad. De schalen gingen allebei leeg. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 500 gram gnocchi 200 gram spekreepjes ( ik deed 100 gram) 2 sjalotjes gesnippers 1 bolletjes knoflook 200 gram oesterzwammen 250 gram kastanjechampignons 25 gram bloem 2 blikken artisjokharten 200 ml kookroom 15 gram basilicum ( gescheurde blaadjes) olijfolie om te bakken voor de vegetarische variant/ anders vet van de spekjes ovenschaal Wat je gaat doen: Verwarm de oven voor op 1800 graden. Kook de gnocchi 2 minuten in water met zout en laat uitlekken in vergiet. Bak de spekjes in een pan in ongeveer 6 minuten goudbruin, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voor de...