Doorgaan naar hoofdcontent

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes
Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Wederom lekker gegeten uit de Twee Gulzige Italianen. Deze keer een recept met aubergines, die eten we eigenlijk nooit, en na vandaag heb ik echt geen idee waarom eigenlijk niet...Dit recept is net als andere recepten die ik al uit dit boek heb gemaakt zeker voor herhaling vatbaar, het smaakte ons bijzonder goed. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met weinig ingrediƫnten zo lekker kunt koken! Bij deze balletjes hebben we een basisrecept van tomatensaus en penne met wat olijfolie, parmezaanse kaas en nog wat basilicum gegeten. Zelfs de broodkruim was homemade! (maar die kun je natuurlijk ook uit een pak gebruiken)

Wat je nodig hebt voor ongeveer 14 balletjes :

  • 3 aubergines in kleine blokjes
  • 3 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 60 gram oud brood in water geweekt
  • broodkruim om te paneren
  • plantaardige olie om in te bakken
Wat je gaat doen :

Giet zoveel plantaardige olie in een koekenpan dat de bodem royaal is bedekt, doe de aubergineblokjes erin en roerbak ze goudbruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Vermeng de aubergine in een kom met de parmezaanse kaas, ei, wat zout en peper, basilicum en brood. Vorm walnootgrote balletjes van het auberginemengsel en wentel ze door het broodkruim.
Giet een laagje olie in een koekepan en laat deze niet al te heet worden. Bak de aubergineballetjes rondom goudbruin.

Wat je nodig hebt voor de tomatensaus :

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 worteltje fijngehakt
  • een snuf oregano
  • 1 eetlepel fijn gesneden peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blik van 400 gram pomodori
  • zout en versgemalen peper
Wat je gaat doen:

Verhit de olie in een pan, voeg ui, knoflook, wortel en kruiden toe en roerbak alles een paar minuten. Roer de tomaten erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de saus in de gesloten pan 15 minuten pruttelen.

">Broodkruim maak je eenvoudig zelf door een aantal oude boterhammen in een uurtje in de oven te laten drogen op 120 graden. Neem het dan uit de oven en maal het fijn in de keukenmachine.
Zoals ik al eerder zei, hebben wij dit gegeten met penne met wat olijfolie, basilicum en geraspte kaas. De werkvolgorde is voor het gehele recept het snelst als je als 1e, nadat alles is gesneden en klaargezet, het water op te zetten voor de pasta, dan ondertussen de aubergines te bakken, dan aan de saus te beginnen en als de pasta in de pan gaat kun je ook de balletjes bakken, dan is alles mooi tegelijk klaar.
Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

Bladerdeeg borrelhapje

Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

Groenteburger

Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische g...

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

Pasta met peperbrie en champignons

4 personen, Ingrediƫnten 200 gram brie (als je het kan vinden peperbrie, maar meestal gebruik ik gewoon brie met heeeeeel veel gekneusde zwarte peper) boter bosui of sjalotjes, wat je lekker vindt 2 tenen knoflook 500 gram champignons 125 ml droge witte wijn 250 ml groentebouillon 1 el grove mosterd 25 gram zongedroogde tomaatjes 250ml room 2 tl tijm 400 g. tagliatelle Snijd de korst van de brie en snijd de kaas in dunne plakjes. Snipper de uitjes en hak de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes. maak de zongedroogde tomaat zeer fijn, hoe fijner hoe beter (keukenmachinefijn heeft mijn voorkeur). Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Verhit boter in een grote pan (voor de pastasaus). fruit de uitjes en de knoflook glazig en voeg de champignons toe. Bak tot de champignons gaar zijn. Doe de wijn en de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft. Roer de zongedroogde tomaat, kaas, room en tijm door de saus heen en blijf roeren tot de kaas is gesmolten e...