Doorgaan naar hoofdcontent

Rabarber met creme fraiche




Rabarber met creme fraiche
Rabarber met creme fraiche

Rabarber, mijn moeder maakte het vroeger wel eens en dat was in mijn beleving echt te zuur.....laatst heb ik het meegenomen uit de winkel omdat ik het toch nog wel eens wilde proberen, zou het echt zo zuur zijn? Volgens mijn moeder werd er altijd genoeg suiker toegevoegd, anders lustte mijn vader het ook niet, dat kan ik me totaal niet herinneren, dat er suiker bij ging, zuur is mijn herinnering. Dus kreeg rabarber een revanche :) Grappig om nu al te vertellen dat zoonlief het resultaat geprobeerd heeft en die vond het zuur, net als ik vroeger, en ik vond het nu aangenaam zuur, een goede combinatie van zuur en zoet eigenlijk.
Het idee van het recept komt uit Mijn keuken in Berlijn van Luisa Weiss, The Wednesday Chef, een echte aanrader om te lezen als je van eten houdt, een leuk boek met heel veel recepten.
Het is misschien niet eens echt een recept, precieze hoeveelheden zijn eigenlijk niet te geven, ik heb maar wat geprobeerd, en met resultaat! Het is een lekker nagerecht geworden!

Wat je nodig hebt 

  • rabarber

  • rietsuiker

  • 1 biologische sinaasappel (schil met zesteur verwijderd en het sap)

  • creme fraiche

    Wat je gaat doen :

    Ik heb het recept voor 3 personen gemaakt, de hoeveelheden zijn dus afhankelijk van het aantal personen, voor 3 personen heb ik per persoon ongeveer 6 klein gesneden stukjes rabarber gebruikt. (ongeveer 3 cm per stukje)
    De gesneden stukjes doe je in een ovenschaal. Hieroverheen verdeel de je rasp en het sap. Strooi hieroverheen een hoeveelheid rietsuiker die je denkt nodig te hebben ( ik heb ongeveer 3 eetlepels gebruikt) en zet dit in een voorverwarmde oven van 145 graden (hetelucht) voor een kleine 3 kwartier. De rabarber is bij mij mooi zacht geworden in 45 minuten.
    Verdeel de rabarber samen met de citroenschil en het overgebleven sap over de borden en schep hier nog 1 of 2 dessertlepels creme fraiche bij, eet smakelijk!

    Voor mij is dit een geslaagde rabarberrevanche, hoewel ik hier wel de enige ben die het lekker vond, de 1 vond het te zuur, de ander hield niet van de structuur....maar ik ga het zeker nog eens maken en ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar andere rabarbervarianten! Misschien is het wel een idee om de schil nadat je die met de zesteur hebt verwijderd nog even fijner te snijden als je niet zo van slierten houdt.

  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Pasta met peperbrie en champignons

    4 personen, Ingrediƫnten 200 gram brie (als je het kan vinden peperbrie, maar meestal gebruik ik gewoon brie met heeeeeel veel gekneusde zwarte peper) boter bosui of sjalotjes, wat je lekker vindt 2 tenen knoflook 500 gram champignons 125 ml droge witte wijn 250 ml groentebouillon 1 el grove mosterd 25 gram zongedroogde tomaatjes 250ml room 2 tl tijm 400 g. tagliatelle Snijd de korst van de brie en snijd de kaas in dunne plakjes. Snipper de uitjes en hak de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes. maak de zongedroogde tomaat zeer fijn, hoe fijner hoe beter (keukenmachinefijn heeft mijn voorkeur). Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Verhit boter in een grote pan (voor de pastasaus). fruit de uitjes en de knoflook glazig en voeg de champignons toe. Bak tot de champignons gaar zijn. Doe de wijn en de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft. Roer de zongedroogde tomaat, kaas, room en tijm door de saus heen en blijf roeren tot de kaas is gesmolten e...

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel! Voor 2 personen heb je nodig: - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote) - 200 gram zachte geitenkaas - 2 frisse appels (jonagolds bv) - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels) - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn - 75 gram walnoten - honing - peper en zout Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af. Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet). Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn. Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen. Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood! * Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Amandel-griesmeelpap

    Hoe kouder het buiten is, hoe meer zin ik heb om lekker oud-hollands te koken! Vanavond heb ik hutspot gegeten en als toetje heb ik ouderwets griesmeelpap gemaakt, maar dan met amandelen, net ietsjes anders. Dit heb je nodig: 40 gram amandelen 80 gram griesmeel 2 zakjes vanillesuiker 50 gram suiker 1 liter melk handje gewassen (blanke) rozijnen klein scheutje amandelaroma Hak de amandelen in een hakmolentje fijn. Roer de griesmeel en suiker door de amandelen. Breng de melk in een pan aan de kook. Blijf erbij om te voorkomen dat je melk overkookt. Als de melk kookt het vuur laagzetten en al roerend het griesmeel-suikermengsel erdoor roeren en de rozijnen en amandelaroma naar smaak toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur al roerend indikken. Zowel warm als koud lekker. TIP: als je meer van pudding houdt neem je 100 gram griesmeel ipv 80 gram en laat je het geheel nog 3 uur in de koelkast opstijven.