Doorgaan naar hoofdcontent

Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas




Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas
Zucchini alla parmigiana / ovenschotel van courgette en kaas


We hebben weer heerlijk gegeten uit Twee Gulzige Italianen, het is geen moeilijk recept maar het kost wel even tijd om het te maken.
Het oorspronkelijke recept is met de "gewone" courgette, ik heb deze vervangen voor de "bol", in plakjes gesneden en ik heb er 4 gebruikt, met 3 kom je ook een heel eind, maar wij hebben ondertussen lopen snoepen, dat was lekker!
Het recept is voor 4 personen en wij vonden het zo lekker, we eten het deze week weer!

Wat je nodig hebt voor 4 personen :

  • 3 grote courgettes, overlangs gesneden in 5mm dikke plakken

  • bloem om te bestuiven

  • 4 eieren, losgeklopt met wat peper en zout

  • plantaardige olie

  • 200 gram stevige mozzarella in blokjes

  • 5 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas

  • enkele blaadjes basilicum

    saus :


  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 500 gram pomodori uit blik

  • enkele basilicumblaadjes, grof gescheurd

  • snuf zout

    Wat je gaat doen :

    Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een pan, doe de ui erin en smoor hem glazig. Voeg de tomaten, gescheurde basilicum en zout toe, sluit de pan en laat de saus op laag vuur 15 minuten pruttelen.

    Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Wentel de plakken courgette door de bloem en dompel ze in het losgeklopte ei.

    Giet zoveel plantaardige olie in een koekepan dat de bodem bedekt is bedekt en verhit hem. Bak de courgetteplakken aan beide kanten goudbruin en laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.

    Schep een laagje tomatensaus in een ovenschaal (20x22cm), schik daarop een laag courgetteplakken, gevolgd door een laag tomatensaus en wat mozzarella, parmezaan en basilicum. Vul de schaal op deze manier met verschillende lagen tot alles is gebruikt. De bovenste laag moet kaas zijn.

    Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven. Haal de folie eraf en bak het gerecht nog 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Neem de schaal uit de oven en laat hem voor het opdienen 5 minuten rusten.

    Eet smakelijk!




  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel! Voor 2 personen heb je nodig: - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote) - 200 gram zachte geitenkaas - 2 frisse appels (jonagolds bv) - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels) - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn - 75 gram walnoten - honing - peper en zout Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af. Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet). Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn. Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen. Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood! * Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Amandel-griesmeelpap

    Hoe kouder het buiten is, hoe meer zin ik heb om lekker oud-hollands te koken! Vanavond heb ik hutspot gegeten en als toetje heb ik ouderwets griesmeelpap gemaakt, maar dan met amandelen, net ietsjes anders. Dit heb je nodig: 40 gram amandelen 80 gram griesmeel 2 zakjes vanillesuiker 50 gram suiker 1 liter melk handje gewassen (blanke) rozijnen klein scheutje amandelaroma Hak de amandelen in een hakmolentje fijn. Roer de griesmeel en suiker door de amandelen. Breng de melk in een pan aan de kook. Blijf erbij om te voorkomen dat je melk overkookt. Als de melk kookt het vuur laagzetten en al roerend het griesmeel-suikermengsel erdoor roeren en de rozijnen en amandelaroma naar smaak toevoegen. Laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur al roerend indikken. Zowel warm als koud lekker. TIP: als je meer van pudding houdt neem je 100 gram griesmeel ipv 80 gram en laat je het geheel nog 3 uur in de koelkast opstijven.

    Kapucijners met groenten

    eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!