Doorgaan naar hoofdcontent

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes
Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Wederom lekker gegeten uit de Twee Gulzige Italianen. Deze keer een recept met aubergines, die eten we eigenlijk nooit, en na vandaag heb ik echt geen idee waarom eigenlijk niet...Dit recept is net als andere recepten die ik al uit dit boek heb gemaakt zeker voor herhaling vatbaar, het smaakte ons bijzonder goed. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met weinig ingrediƫnten zo lekker kunt koken! Bij deze balletjes hebben we een basisrecept van tomatensaus en penne met wat olijfolie, parmezaanse kaas en nog wat basilicum gegeten. Zelfs de broodkruim was homemade! (maar die kun je natuurlijk ook uit een pak gebruiken)

Wat je nodig hebt voor ongeveer 14 balletjes :

  • 3 aubergines in kleine blokjes
  • 3 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 60 gram oud brood in water geweekt
  • broodkruim om te paneren
  • plantaardige olie om in te bakken
Wat je gaat doen :

Giet zoveel plantaardige olie in een koekenpan dat de bodem royaal is bedekt, doe de aubergineblokjes erin en roerbak ze goudbruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Vermeng de aubergine in een kom met de parmezaanse kaas, ei, wat zout en peper, basilicum en brood. Vorm walnootgrote balletjes van het auberginemengsel en wentel ze door het broodkruim.
Giet een laagje olie in een koekepan en laat deze niet al te heet worden. Bak de aubergineballetjes rondom goudbruin.

Wat je nodig hebt voor de tomatensaus :

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 worteltje fijngehakt
  • een snuf oregano
  • 1 eetlepel fijn gesneden peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blik van 400 gram pomodori
  • zout en versgemalen peper
Wat je gaat doen:

Verhit de olie in een pan, voeg ui, knoflook, wortel en kruiden toe en roerbak alles een paar minuten. Roer de tomaten erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de saus in de gesloten pan 15 minuten pruttelen.

">Broodkruim maak je eenvoudig zelf door een aantal oude boterhammen in een uurtje in de oven te laten drogen op 120 graden. Neem het dan uit de oven en maal het fijn in de keukenmachine.
Zoals ik al eerder zei, hebben wij dit gegeten met penne met wat olijfolie, basilicum en geraspte kaas. De werkvolgorde is voor het gehele recept het snelst als je als 1e, nadat alles is gesneden en klaargezet, het water op te zetten voor de pasta, dan ondertussen de aubergines te bakken, dan aan de saus te beginnen en als de pasta in de pan gaat kun je ook de balletjes bakken, dan is alles mooi tegelijk klaar.
Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Kruidnotentaart /Pepernotentaart

Het recept hieronder is met pepernoten, maar met kruidnoten was hij ook erg lekker! Al is het nog lang geen sinterklaastijd...ik had zin om eens iets te proberen, iets anders en pepernoten waren al te koop ;)dus het werd een pepernotentaart!


Wat je nodig hebt:
500 gram pepernoten
ongeveer 150 gram boter
1 bakje mascarpone
2 bekertjes slagroom
springvorm
cacaopoeder
poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker

En wat je gaat doen :
Hier wordt het alweer een beetje lastig met exacte hoeveelheden...
Als eerste in de keukenmachine de pepernoten fijn malen.
In een pannetje de boter smelten (ik denk ongeveer 150 gram)
Van de fijngemalen pepernoten het grootste deel voor de bodem gebruiken, deze mengen met de boter en op de bodem van de springvorm aandrukken en even in de koelkast zetten.
Dan de slagroom met de vanillesuiker stijfkloppen. In een andere kom de mascarpone met een paar flinke eetlepels pepernotenmeel mixen ( blijven proeven...) en daarna de slagroom hierdoor spatelen. hoeveelheden van p…

Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Panna cotta met kruidnoten

Het is wel weer een beetje de tijd van het jaar om iets met kruidnoten te maken, omdat mijn energie weer te wensen over laat, heb ik iets eenvoudigs en lekkers gemaakt, niet veel werk en de proevers waren tevreden.

Wat je nodig hebt voor 6/8 personen :
6/8 espressoglazen (afhankelijk van de grootte van je glazen)
6 gelatineblaadjes
500 ml slagroom
vanillestokje
25 gram suiker
25 gram fijngemalen kruidnoten + een beetje extra om te bestrooien

Wat je gaat doen:
Zet een pannetje op het vuur met de slagroom, snij het vanillestokje in de lengte open en haal merg eruit en roer dit door de slagroom, het stokje daarna ook in de pan. Laat dit op een laag vuur tegen de kook aan komen, niet gaan inkoken maar ongeveer een kwartiertje tegen de kook aanhouden zodat de vanille goed zijn smaak kan afgeven.(wel af en toe roeren)
Ondertussen met een staafmixer de kruidnoten fijn malen en door de suiker heen roeren (klein beetje kruidnoten apart houden om later mee te bestrooien)
De gelatineblaadjes i…