Doorgaan naar hoofdcontent

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Polpette di melanzane / Aubergineballetjes
Polpette di melanzane / Aubergineballetjes

Wederom lekker gegeten uit de Twee Gulzige Italianen. Deze keer een recept met aubergines, die eten we eigenlijk nooit, en na vandaag heb ik echt geen idee waarom eigenlijk niet...Dit recept is net als andere recepten die ik al uit dit boek heb gemaakt zeker voor herhaling vatbaar, het smaakte ons bijzonder goed. Ik blijf het bijzonder vinden dat je met weinig ingrediƫnten zo lekker kunt koken! Bij deze balletjes hebben we een basisrecept van tomatensaus en penne met wat olijfolie, parmezaanse kaas en nog wat basilicum gegeten. Zelfs de broodkruim was homemade! (maar die kun je natuurlijk ook uit een pak gebruiken)

Wat je nodig hebt voor ongeveer 14 balletjes :

  • 3 aubergines in kleine blokjes
  • 3 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 60 gram oud brood in water geweekt
  • broodkruim om te paneren
  • plantaardige olie om in te bakken
Wat je gaat doen :

Giet zoveel plantaardige olie in een koekenpan dat de bodem royaal is bedekt, doe de aubergineblokjes erin en roerbak ze goudbruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Vermeng de aubergine in een kom met de parmezaanse kaas, ei, wat zout en peper, basilicum en brood. Vorm walnootgrote balletjes van het auberginemengsel en wentel ze door het broodkruim.
Giet een laagje olie in een koekepan en laat deze niet al te heet worden. Bak de aubergineballetjes rondom goudbruin.

Wat je nodig hebt voor de tomatensaus :

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 worteltje fijngehakt
  • een snuf oregano
  • 1 eetlepel fijn gesneden peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blik van 400 gram pomodori
  • zout en versgemalen peper
Wat je gaat doen:

Verhit de olie in een pan, voeg ui, knoflook, wortel en kruiden toe en roerbak alles een paar minuten. Roer de tomaten erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de saus in de gesloten pan 15 minuten pruttelen.

">Broodkruim maak je eenvoudig zelf door een aantal oude boterhammen in een uurtje in de oven te laten drogen op 120 graden. Neem het dan uit de oven en maal het fijn in de keukenmachine.
Zoals ik al eerder zei, hebben wij dit gegeten met penne met wat olijfolie, basilicum en geraspte kaas. De werkvolgorde is voor het gehele recept het snelst als je als 1e, nadat alles is gesneden en klaargezet, het water op te zetten voor de pasta, dan ondertussen de aubergines te bakken, dan aan de saus te beginnen en als de pasta in de pan gaat kun je ook de balletjes bakken, dan is alles mooi tegelijk klaar.
Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

Groenteburger

Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediĆ«nten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische groen

Gezonde sinaasappel havermout smoothie

sinaasappel havermout smoothie Voor een lekker, snel, gezond en vullend ontbijt! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 150 ml (amandel)melk 3 eetlepels havermout 1 sinaasappel blender Wat je gaat doen : Doe als eerste de havermout in de blender en maal het fijn.  Ondertussen de schil van de sinaasappel snijden en in stukken snijden. Voeg dan de sinaasappel en de amandelmelk toe en blend tot je een mooie egale massa hebt.  Ik vind het een uitvinding om de havermout eerst fijn te malen, dan heb je geen stukjes in je drankje.  Dit is echt een superlekker, snel en gezond ontbijt waar je de ochtend makkelijk mee door komt. 

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1