Glowmagazine heeft een artikel geschreven over de Food trends 2014 en in 2014 zijn spruitjes hot!
We gaan lekker experimenteren met spruitjessalade, spruitjessoep en geroosterde spruitjes.
Een stukje geschiedenis van spruitjes :
Spruitjes werden in het midden van de 18 eeuw voor het eerst in België gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten de spruiten Engeland en Frankrijk. Spruiten behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. De spruit is een oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en wintermaanden wordt gegeten.
En dan zijn spruitjes ook nog eens gezond :
Spruitjes bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn net als andere groenten belangrijk voor je weerstand in de winter. Vitamine C biedt samen met de B vitamines en de natuurlijke suikers in spruitjes ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Kalium, fosfor en eiwit spelen samen een rol bij de opbouw en het herstel van de botten. Ook helpen vitamine C en de B vitamines om je energie op peil te houden. De voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere voedingsstoffen.
Bovenstaande informatie komt van Verse Oogst,deze week zijn de spruitjes groente van de week bij Verse Oogst, de moeite waard om deze site een bezoekje te brengen, er staan ook veel recepten op de site en niet alleen van spruitjes :)
een salade of soep van spruitjes heb ik nog niet gemaakt, en ik heb ze ook niet geroosterd maar spruitjes eten we wel. Hieronder inspiratie voor 10 keer spruitjes en ik hoop dat er nog meer bij komen!
Ovenschotel met spruitjes, oesterzwammen en tauge |
Hartige taart met spruitjes, olijven en komijnekaas |
Spruitjes met in grillkruiden gedrenkte quornblokjes |
Spruitjestaart met quorn en gerookte paprika |
Ovenschotel met spruitjes (vegetarisch) gehakt en champignons |
Volgende week gaan we nog een recept met spruitjes proberen uit de Allerhande, een ovenschotel, ik ben benieuwd.
Voor 2014 veel spruitjesinspiratie gewenst!
eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten