Doorgaan naar hoofdcontent

Insalata d'estate / farro della Garfagnana - Zomerse speltsalade uit de Garfagnana

Insalata d'estate / farro della Garfagnana
Insalata d'estate / farro della Garfagnana 
Inspiratie uit de Garfagnana/Toscane/Italiƫ. Hier hebben wij in juni 2013 genoten van een heerlijke vakantie vol met mooie landschappen, vriendelijke mensen en niet onbelangrijk overheerlijk eten en drinken. 2 weken lang zijn we op zoek gegaan naar restaurantjes om de overheerlijke keuken te ontdekken, en deze salade wil ik graag delen.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder spelt heb gegeten maar in de Garfagnana meerdere keren, in salade maar ook als soep, in het restaurant waar ik de soep at, werd deze geserveerd en werd er aan tafel nog flink wat olijfolie doorgeroerd, bijzonder lekker! De soep heb ik zelf nog niet gemaakt, de salade al meerdere keren. Deze foto heb ik gemaakt tijdens de vakantie, thuis heb ik al met de ingrediƫnten geƫxperimenteerd maar het originele recept heb ik terug kunnen vinden op deze site :Farrodellagarfagnana

Wat je nodig hebt voor 4 personen :



  • 150 gram spelt
  • 6 tomaten
  • 15 zwarte olijven
  • 10 basilicumblaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • peper & zout
  • 4 eetlepels olijfolie en meer
Wat je gaat doen :

Kook de spelt in een pan met water waaraan een snufje zout is toegevoegd in 20 minuten gaar en laat afkoelen.

Schenk in een kom 4 eetlepels olijfolie, voeg hier de tomaten in klein gesneden blokjes aan toe, pers de knoflook en voeg ook toe. Laat dit lekker intrekken, minstens een half uur maar langer kan ook. 
Roer dan de spelt erdoorheen, scheur de blaadjes basilicum en halveer de olijven en roer alles nog eens doorelkaar. Op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog olijfolie. 
Eet smakelijk!
In de salade die hierboven op de foto staat, zaten geen basilicum en olijven maar rode ui. Ik heb hem ook gegeten in een variant met tonijn en maĆÆs, kortom, leef je uit met de ingrediĆ«nten!Het is een zomerse salde maar ook in de winter prima te eten, nu nog een moment vinden om ook de soep te maken en dan zal ik die ook zeker delen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

Ovenschotel spruitjes

Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

Bladerdeeg borrelhapje

Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

Kapucijners met groenten

eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!

Gnocchi met paddestoelen & artisjokken

Gnocchi met paddestoelen & artisjokken Superlekker gerecht uit de Allerhande. Eenvoudig om te maken en simpel tot vegetarische variant om te toveren. Ik heb hem half vegetarisch en half niet vegetarisch gemaakt omdat ik dacht dat de spekreepjes echt een toevoeging zouden zijn en daar heb ik geen spijt van gehad. De schalen gingen allebei leeg. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 500 gram gnocchi 200 gram spekreepjes ( ik deed 100 gram) 2 sjalotjes gesnippers 1 bolletjes knoflook 200 gram oesterzwammen 250 gram kastanjechampignons 25 gram bloem 2 blikken artisjokharten 200 ml kookroom 15 gram basilicum ( gescheurde blaadjes) olijfolie om te bakken voor de vegetarische variant/ anders vet van de spekjes ovenschaal Wat je gaat doen: Verwarm de oven voor op 1800 graden. Kook de gnocchi 2 minuten in water met zout en laat uitlekken in vergiet. Bak de spekjes in een pan in ongeveer 6 minuten goudbruin, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voor de...