Doorgaan naar hoofdcontent

Insalata d'estate / farro della Garfagnana - Zomerse speltsalade uit de Garfagnana

Insalata d'estate / farro della Garfagnana
Insalata d'estate / farro della Garfagnana 
Inspiratie uit de Garfagnana/Toscane/Italië. Hier hebben wij in juni 2013 genoten van een heerlijke vakantie vol met mooie landschappen, vriendelijke mensen en niet onbelangrijk overheerlijk eten en drinken. 2 weken lang zijn we op zoek gegaan naar restaurantjes om de overheerlijke keuken te ontdekken, en deze salade wil ik graag delen.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder spelt heb gegeten maar in de Garfagnana meerdere keren, in salade maar ook als soep, in het restaurant waar ik de soep at, werd deze geserveerd en werd er aan tafel nog flink wat olijfolie doorgeroerd, bijzonder lekker! De soep heb ik zelf nog niet gemaakt, de salade al meerdere keren. Deze foto heb ik gemaakt tijdens de vakantie, thuis heb ik al met de ingrediënten geëxperimenteerd maar het originele recept heb ik terug kunnen vinden op deze site :Farrodellagarfagnana

Wat je nodig hebt voor 4 personen :



  • 150 gram spelt
  • 6 tomaten
  • 15 zwarte olijven
  • 10 basilicumblaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • peper & zout
  • 4 eetlepels olijfolie en meer
Wat je gaat doen :

Kook de spelt in een pan met water waaraan een snufje zout is toegevoegd in 20 minuten gaar en laat afkoelen.

Schenk in een kom 4 eetlepels olijfolie, voeg hier de tomaten in klein gesneden blokjes aan toe, pers de knoflook en voeg ook toe. Laat dit lekker intrekken, minstens een half uur maar langer kan ook. 
Roer dan de spelt erdoorheen, scheur de blaadjes basilicum en halveer de olijven en roer alles nog eens doorelkaar. Op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog olijfolie. 
Eet smakelijk!
In de salade die hierboven op de foto staat, zaten geen basilicum en olijven maar rode ui. Ik heb hem ook gegeten in een variant met tonijn en maïs, kortom, leef je uit met de ingrediënten!Het is een zomerse salde maar ook in de winter prima te eten, nu nog een moment vinden om ook de soep te maken en dan zal ik die ook zeker delen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

Bladerdeeg borrelhapje

Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italië omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

Groenteburger

Groenteburger Zo door de jaren heen hebben wij al heel wat groenteburgers gegeten maar dan wel altijd van de supermarkt. Onze favoriet is de biologische groenteburger van Albert Heijn, of eigenlijk was...sinds vandaag hebben we een nieuwe favoriet, zelfgemaakt is toch eigenlijk veel lekkerder! Het duurde een paar uurtjes en meerdere proeverijen met als resultaat dat onze eigen groenteburger er mag zijn! We hoefden er niet lang over na te denken wat de ingrediënten moesten worden maar daarna komt het lastige gedeelte, hoe krijg je ze mooi stevig zonder dat er teveel smaak verloren gaat?  Bij een 2e ronde zou ik nog net even wat meer kruiden toevoegen, verbeterpunten zijn natuurlijk altijd aanwezig ;) Van de volgende hoeveelheden hebben wij 11 burgers weten te maken, een gedeelte daarvan hebben we ingevroren, we hadden zelf 6 stuks geschat maar dat werden er dus bijna dubbel zoveel. Het gewicht van de burgers is 100 gram, ze zijn dus even groter dan de originele biologische g...