Tijdens onze vakantie hebben we een heerlijk snack ontdekt, gefrituurd pizzadeeg. Lekker met grof zeezout, olijfolie of bijvoorbeeld met pesto. Laatst hebben we geprobeerd dit ook te maken, en we waren trots op het resultaat. Het enige wat je hoeft te doen is deeg te maken en een diepe koekepan te verwarmen met olijfolie om te frituren.
Eerder maakte ik al eens Calzoni en ditzelfde deeg heb ik gebruikt om de snack mee te maken. Ook ideaal om te maken als je nog iets over hebt na het maken van pizza's.
"Wat je nodig hebt :
375 gram '00' meel + extra om te bestrooien
1 theelepel zout
snufje suiker
1 eetlepel extra vergine olijfolie
225 ml lauwwarm water
20 gram verse gist ( ik heb 1/2 zakje droge gist gebruikt)
Wat je gaat doen :
Meng meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet water en olijfolie erin. Voeg gist en suiker toe aan het kuiltje en meng goed door met de vingertoppen. Werk steeds van buiten naar het kuiltje toe om het meel goed te mengen tot een samenhangend deeg. Kneed tot het zacht en elastisch wordt. Verdeel voorzichtig een paar drupjes olie over het oppervlak van het deeg, dek af met een doek en laat 35 minuten rusten op een warme droge plaats. Bestrooi het deeg na het rusten met wat meel en 'keer' het door telkenskleine hoeveelheden langs de rand met de muis van de hand uit te drukken tegen de tegenoverliggende kant van de kom. Als de hele rand aan de beurt is geweest opnieuw afdekken en nog eens 35 minuten laten rusten.
Snack van Pizzadeeg |
"Wat je nodig hebt :
en olijfolie en een diepe pan om te frituren.
Wat je gaat doen :
Meng meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet water en olijfolie erin. Voeg gist en suiker toe aan het kuiltje en meng goed door met de vingertoppen. Werk steeds van buiten naar het kuiltje toe om het meel goed te mengen tot een samenhangend deeg. Kneed tot het zacht en elastisch wordt. Verdeel voorzichtig een paar drupjes olie over het oppervlak van het deeg, dek af met een doek en laat 35 minuten rusten op een warme droge plaats. Bestrooi het deeg na het rusten met wat meel en 'keer' het door telkenskleine hoeveelheden langs de rand met de muis van de hand uit te drukken tegen de tegenoverliggende kant van de kom. Als de hele rand aan de beurt is geweest opnieuw afdekken en nog eens 35 minuten laten rusten.
Als het deeg klaar maak je er een langwerpige rol van waar je plakjes van ongeveer 1/2 cm afsnijdt. Ondertussen verwarm je de olijfolie in de pan. Ik test de temperatuur altijd met een stukje brood.
Als de olijfolie heet is, frituur je de stukjes deeg ongeveer anderhalve minuut. Tussenstijds even omdraaien. Hoe dikker je de plakjes snijdt hoe boller de hapjes worden en dan kan het lastig zijn om ze om te draaien.
Laat uitlekken op keukenpapier, strooi zeezout overheen en serveer met olijfolie, pesto of andere lekkere dingen.
eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten