Doorgaan naar hoofdcontent

Deegrecept voor quiche / hartige taart

Je kunt ons eigenlijk wel redelijke fan noemen van de hartige taarten en tot vorige week maakten wij deze altijd met bladerdeeg. Gewoon omdat het makkelijk is. Al wel vaak gedacht dat het misschien leuker is om dit ook zelf te maken maar daar bleef het dan ook bij...denken aan. 
Afgelopen weekend is daar eindelijk verandering in gekomen. Zelf aan de slag om de bodem te maken en is het ontzettend goed bevallen.
Moeilijk is het niet, het duurt niet lang en eerlijk gezegd is het veel lekkerder dan een taart met bladerdeeg. Het heeft een aantal jaren geduurd maar nu zijn we echt om.  
Deegrecept voor quiche / hartige taart
Deegrecept voor quiche / hartige taart

Het volgende recept is voldoende voor een springvorm met een diameter van 24-26 centimeter, of 2 van 16 cm, kun je 2 dagen lekker eten. 

Wat je nodig hebt :
  • 100 gram bloem + extra voor je werkblad
  • 50 gram koude boter
  • 40 ml koud water
  • keukenfolie / kom om deeg te kneden /deegroller
Wat je gaat doen :

De boter in kleine stukjes snijden en in de kom doen, bloem er aan toevoegen en dit samen kneden tot het geheel kruimelig wordt, dan het water toevoegen en nog even goed doorkneden en van het deeg een bal vormen. Niet te lang kneden want dan wordt de boter zacht. Rol de deegbal in de folie en leg deze een uur in de koelkast. 
Na een uur haal je je deeg weer uit de koelkast,bestrooi dan je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het oppervlak groot genoeg is geworden om in de vorm te doen. Druk het deeg zachtjes tegen de bodem en de randen en snijd met een mes het overtollige deeg weg. Prik wat gaatjes in de bodem en het vullen kan beginnen. 
De eerste taart die wij met dit deeg hebben gemaakt is een spruitjestaart en er zullen er nog vele volgen. 

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Koolraap met sausje van oma

Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

wat je nodig hebt:


1 koolraap
200 ml melk
1 eetlepel maizena
nootmuskaat, zout en peper naar smaak

wat je gaat doen :

Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

150 ml karnemelk
3 eetlepels havermout
1 eetlepel chiazaad
1 banaan
snufje kaneel
3 eetlepels rozijnen
blender

Wat je gaat doen :

De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

Meer smoothierecepten vind je hier

Broccoli ovenschotel met kaassaus

Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

Wat je nodig hebt voor 2 personen :

500 gram broccoli
200 gram gehakt
gehaktkruiden + foelie
125 gram champignons
2 eetlepels creme fraiche
6 aardappelen
geraspte kaas

Voor de kaassaus :

10 gram boter
10 gram bloem
nootmuskaat
1/4 stukje bouillonblokje
110 ml melk
40 gram geraspte kaas

Wat je gaat doen :

Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rul de gehakt…

Gepaneerde oesterzwammen

Lekker als tussendoortje of luie zondag lunch maar ook prima vervanger voor het vlees bij de maaltijd.
Simpel te maken en naar eigen smaak te kruiden.
Wij hebben het vandaag met zijn 3-en gegeten als soort van late lunch, trek in iets warms en lekkers.

Wat je nodig hebt:


300 gram oesterzwammen
2 eieren
gekruide paneermeel ( je kunt natuurlijk ook zelf paneermeel kruiden)
olijfolie om in te bakken
keukenpapier

Wat je gaat doen :

Pak twee bordjes en kluts in het ene bordje de eieren los en strooi in het andere bordje de paneermeel. De harde onderkanten van de oesterzwammen afsnijden en eerst door het ei halen, dan door de paneermeel en even wegleggen op een bord. Om de onderkanten van de oesterzwammen goed met ei te kunnen besmeren kun je een kwastje gebruiken.
Als je alle zwammen door het ei en het paneermeel hebt gehaald zet je een koekepan op het vuur. Verhit hierin een laagje olijfolie en bak de oesterzwammen op een niet te hoog vuur aan beide kanten bruin en krokant. ( ongeveer een m…

Ovenschotel spruitjes met krieltjes, pecannoten en ricotta

Het idee van dit recept komt uit de Allerhande, het is alleen iets aangepast naar persoonlijke smaken.

Wat je nodig hebt voor 3 personen :

400 gram kleine spruitjes (schoongemaakt en gehalveerd)400 gram krieltjes (gehalveerd)100 gram gezouten pecannoten6 eetlepels olijfolie + extra om eten te besprenkelen2 eetlepels tijm1 eetlepel kerriepoeder250 gram ricottagebakken uitjes om bord te bestrooienbakplaat + bakpapier+grote komWat je gaat doen :
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) Neem een grote kom en vermeng hierin de spruitjes en de krieltjes. Hak de pecannoten grof en voeg aan de kom toe. Roer de tijm en kerriepoeder samen met de olijfolie door de spruitjes, krieltjes en noten heen.  Verdeel dit over een bakplaat en "versier" de bakplaat met de ricotta.  Plaats dit in het midden van de oven en bak het in 25 tot 35 minuten gaar.  Verdeel het dan over de borden, sprenkel hier nog wat olijfolie overheen en wat gebakken uitjes en dan ....eet smakelijk!
Lijkt me ook erg lekk…