Doorgaan naar hoofdcontent

Cranberry-sinaasappelijs met portsaus en kaneelslagroom



Twee uitdagingen : zelf ijs maken zonder ijsmachine en meedoen met het FoodblogEvent...spannend!
Nog nooit eerder ijs gemaakt en niet zo veel ervaring met het verwerken van cranberry's, dat werd eerst even inlezen op internet, met als resultaat cranberry sinaasappel ijs met een streepje portsaus en slagroom met vanillesuiker en kaneel.

Het thema van het foodblogevent van december 2012 is 'alles is cranberry'. Georganiseerd door http://zoetenroze.nl/foodblog-event/

Om het ijs (ruim een liter) te maken heb je nodig :


  • 340 gram cranberry's
  • 340 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 250 ml jus d'orange
  • 4 delen eigeel
  • 50 gram suiker
  • 250 ml slagroom

    Voor de portsaus heb je nodig:

  • 150 ml port
  • 2 flinke eetlepels bruine basterdsuiker

    Voor de kaneelslagroom heb je nodig :

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 theelepels kaneel

    Wat je gaat doen :

    Was de bessen en doe ze samen met de 340 gram suiker, de jus d'orange en het kaneelstokje in een pan en zet dit op een laag vuur en breng het langzaam aan de kook.Roer regelmatig door. Het heeft bij mij denk ik een klein uurtje op het vuur gestaan, regelmatig roeren en als de besjes kapot gaan en het geheel wordt wat dikker dan haal je het kaneelstokje eruit en zeef je alles zodat er geen velletjes in je ijs komen.
    Zet de pan even apart en klop de 4 delen eigeel met de 50 gram suiker tot een dik mengsel ontstaat. De slagroom apart lobbig kloppen.
    Dan het eigeel mengsel mengen met de cranberries en weer even op het vuur zetten tot er een dikkige massa ontstaat, pan van het vuur halen en de slagroom er doorheen spatelen. Schenk het in een bak en zet deze in de vriezer. Ik heb het daarna elk uur nog even uit de vriezer gehaald en even doorgeroerd, dit heb ik zes keer gedaan. Toen heb ik het de rest van de nacht met rust gelaten in de vriezer.

    De volgende dag heb ik voor de saus een pannetje op het vuur gezet met daarin de port en de suiker, dit heb ik langzaam ingekookt tot het geheel enigszins stroperig werd, daarna heb ik het in een spuitflesje gedaan en laten afkoelen.

    Op het laatste moment heb ik de de kaneelslagroom gemaakt, de slagroom heb ik samen met de vanillesuiker en de kaneel stijfgeklopt en afgedekt in de koelkast gedaan.

    Tijd om te proeven :

    Ik heb de slagroom in een spuitzak gedaan en een aantal toefjes op een bord gedaan, de portsaus was na het afkoelen nog stroperiger te worden dus mooi om wat speelse streepjes mee te trekken over het bord. Als laatste heb ik een soort van bolletje proberen te maken van het ijs (ik heb geen ijsschep dus was wat aan het stoeien met lepels)Dan is het moment daar......eet smakelijk!

    Het is moelijk te bepalen hoeveel tijd er precies in gaat zitten, bij het maken van het ijs en de portsaus kon ik rustig nog even wat andere dingen tussendoor doen,alles stond op een laag vuur en af en toe even roeren was genoeg. De uiteindelijke hoeveelheden kan ik ook niet naar aantal personen staven, er zit bij mij nog een flinke hoeveelheid ijs in de vriezer, om het nog eens te maken of overheerlijke cranberry milkshakes mee te maken :)

    De derde uitdaging was om het geheel op de foto te krijgen, het ijs wordt best snel zacht, dat kun je ook zien op de foto, voor een 1e keer ijs maken ben ik eigenlijk wel tevreden, hoewel een ijsmachine misschien best makkelijk is.



  • Reacties

    1. Dit lijkt me heel lekker. Ik heb al heel wat menu's met cranberry gegeten , maar dit ken ik niet.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Is dit misschien wat voor je? Ik heb er al veel op verzoek uitgehaald voor koken voor een groep. http://bit.ly/11rjw9g Het past door de brievenbus, dus weinig verzendkosten.

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Bedankt voor dit recept. Ziet er mooi uit, en het lijkt me heerlijk!

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Hallo Tinus,
        Bedankt voor je leuke reactie, als je het gaat maken ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt :)
        Groet Yvonne

        Verwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden


    Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties.

    Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is!
    Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan.
    Het is zo ontzettend lekker..... :D

    Wat je nodig hebt :

    1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte)
    30 gram bloem
    een snufje zout
    150 gram gekruid paneermeel
    50 gram parmezaanse kaas
    1 eetlepel italiaanse kruiden
    1 ei + 1 eetlepe…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…