Doorgaan naar hoofdcontent

Cranberry-sinaasappelijs met portsaus en kaneelslagroom



Twee uitdagingen : zelf ijs maken zonder ijsmachine en meedoen met het FoodblogEvent...spannend!
Nog nooit eerder ijs gemaakt en niet zo veel ervaring met het verwerken van cranberry's, dat werd eerst even inlezen op internet, met als resultaat cranberry sinaasappel ijs met een streepje portsaus en slagroom met vanillesuiker en kaneel.

Het thema van het foodblogevent van december 2012 is 'alles is cranberry'. Georganiseerd door http://zoetenroze.nl/foodblog-event/

Om het ijs (ruim een liter) te maken heb je nodig :


  • 340 gram cranberry's
  • 340 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 250 ml jus d'orange
  • 4 delen eigeel
  • 50 gram suiker
  • 250 ml slagroom

    Voor de portsaus heb je nodig:

  • 150 ml port
  • 2 flinke eetlepels bruine basterdsuiker

    Voor de kaneelslagroom heb je nodig :

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 theelepels kaneel

    Wat je gaat doen :

    Was de bessen en doe ze samen met de 340 gram suiker, de jus d'orange en het kaneelstokje in een pan en zet dit op een laag vuur en breng het langzaam aan de kook.Roer regelmatig door. Het heeft bij mij denk ik een klein uurtje op het vuur gestaan, regelmatig roeren en als de besjes kapot gaan en het geheel wordt wat dikker dan haal je het kaneelstokje eruit en zeef je alles zodat er geen velletjes in je ijs komen.
    Zet de pan even apart en klop de 4 delen eigeel met de 50 gram suiker tot een dik mengsel ontstaat. De slagroom apart lobbig kloppen.
    Dan het eigeel mengsel mengen met de cranberries en weer even op het vuur zetten tot er een dikkige massa ontstaat, pan van het vuur halen en de slagroom er doorheen spatelen. Schenk het in een bak en zet deze in de vriezer. Ik heb het daarna elk uur nog even uit de vriezer gehaald en even doorgeroerd, dit heb ik zes keer gedaan. Toen heb ik het de rest van de nacht met rust gelaten in de vriezer.

    De volgende dag heb ik voor de saus een pannetje op het vuur gezet met daarin de port en de suiker, dit heb ik langzaam ingekookt tot het geheel enigszins stroperig werd, daarna heb ik het in een spuitflesje gedaan en laten afkoelen.

    Op het laatste moment heb ik de de kaneelslagroom gemaakt, de slagroom heb ik samen met de vanillesuiker en de kaneel stijfgeklopt en afgedekt in de koelkast gedaan.

    Tijd om te proeven :

    Ik heb de slagroom in een spuitzak gedaan en een aantal toefjes op een bord gedaan, de portsaus was na het afkoelen nog stroperiger te worden dus mooi om wat speelse streepjes mee te trekken over het bord. Als laatste heb ik een soort van bolletje proberen te maken van het ijs (ik heb geen ijsschep dus was wat aan het stoeien met lepels)Dan is het moment daar......eet smakelijk!

    Het is moelijk te bepalen hoeveel tijd er precies in gaat zitten, bij het maken van het ijs en de portsaus kon ik rustig nog even wat andere dingen tussendoor doen,alles stond op een laag vuur en af en toe even roeren was genoeg. De uiteindelijke hoeveelheden kan ik ook niet naar aantal personen staven, er zit bij mij nog een flinke hoeveelheid ijs in de vriezer, om het nog eens te maken of overheerlijke cranberry milkshakes mee te maken :)

    De derde uitdaging was om het geheel op de foto te krijgen, het ijs wordt best snel zacht, dat kun je ook zien op de foto, voor een 1e keer ijs maken ben ik eigenlijk wel tevreden, hoewel een ijsmachine misschien best makkelijk is.



  • Reacties

    1. Dit lijkt me heel lekker. Ik heb al heel wat menu's met cranberry gegeten , maar dit ken ik niet.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Is dit misschien wat voor je? Ik heb er al veel op verzoek uitgehaald voor koken voor een groep. http://bit.ly/11rjw9g Het past door de brievenbus, dus weinig verzendkosten.

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Bedankt voor dit recept. Ziet er mooi uit, en het lijkt me heerlijk!

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Hallo Tinus,
        Bedankt voor je leuke reactie, als je het gaat maken ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt :)
        Groet Yvonne

        Verwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Ovenschotel spruitjes

    Ovenschotel spruitjes Na 5 maanden is het weer eens de hoogste tijd een recept te plaatsen! We hebben de laatste maanden heerlijk gegeten maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van om dit dan ook te delen. Hierbij een poging dit weer blijvend te veranderen. Het is weer spruitjestijd en daar wilde ik graag ook eens een ovenschotel mee maken.  (ja....de  broccoliovenschotel  is hier ook nog steeds favoriet :)) Maar om dit nou ook met een kaassausje maken.... tijd voor iets nieuws! We vonden het lekker en voor herhaling vatbaar, dan hoop ik ook meteen een mooiere foto te kunnen plaatsen. Wat je nodig hebt voor 2 tot 3 personen : rode paprika 500 gram kleine spruitjes 250 gram champignons 175 gram (vegetarisch) gehakt  1 flinke eetlepel ras el hanout 2 eetlepels kruidenkaas +/- 500 gram aardappelen olie om te bakken ingevette ovenschaal handje geraspte kaas naar smaak Wat je gaat doen: Schil de aardappelen en maak de sp...

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Kapucijners met groenten

    eerlijk "gestolen" en een beetje opgesmaakt met kruiden :) ( beetje pittig) :) Men neme voor 3 personen: Tauge Prei Rode paprika Ui Mexicaanse kruiden Cayennepeper Kapucijners (pot) Knoflook Actie : Snijd de ui, prei en paprika Doe de kapucijners met het vocht in een pan, voeg hier flink wat mexicaanse kruiden aan toe en warm ze op Pers 2 tenen knoflook uit in olie en roer hier cayennepeper doorheen. Zet een wok op het vuur en als deze heet is doe je het mengsel van olie, knoflook en cayennepeper erin, dan de ui, prei en paprika erbij. Even lekker bakken, dan als de kapucijners warm zijn het vocht eraf gieten en door de groenten roeren, tauge er door roeren, gas lager en nog even doorwarmen, eventueel nog wat peper toevoegen. eet smakelijk!

    Gnocchi met paddestoelen & artisjokken

    Gnocchi met paddestoelen & artisjokken Superlekker gerecht uit de Allerhande. Eenvoudig om te maken en simpel tot vegetarische variant om te toveren. Ik heb hem half vegetarisch en half niet vegetarisch gemaakt omdat ik dacht dat de spekreepjes echt een toevoeging zouden zijn en daar heb ik geen spijt van gehad. De schalen gingen allebei leeg. Wat je nodig hebt voor 4 personen : 500 gram gnocchi 200 gram spekreepjes ( ik deed 100 gram) 2 sjalotjes gesnippers 1 bolletjes knoflook 200 gram oesterzwammen 250 gram kastanjechampignons 25 gram bloem 2 blikken artisjokharten 200 ml kookroom 15 gram basilicum ( gescheurde blaadjes) olijfolie om te bakken voor de vegetarische variant/ anders vet van de spekjes ovenschaal Wat je gaat doen: Verwarm de oven voor op 1800 graden. Kook de gnocchi 2 minuten in water met zout en laat uitlekken in vergiet. Bak de spekjes in een pan in ongeveer 6 minuten goudbruin, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voor de...