Doorgaan naar hoofdcontent

Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn



Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn
Pastinaak & Schorseneren met balsamico azijn
Vergeten groente....schorseneren kan ik mij niet herinneren dat ik die wel eens gegeten zou hebben (mijn moeder zegt van wel....) maar in ieder geval nog nooit zelf klaar gemaakt. Gewapend met handschoenen heb ik ze schoongemaakt en zoals de tips op internet zeiden heb ik een beetje azijn aan het water toegevoegd omdat ze snel verkleuren.
Maar ja, dan heb je ze gekookt en proef je ze en dan bedenk je je dat je man dit niet gaat eten. Wat dan? Een salade maken dan maar, niet te gewaagd, zo'n eerste probeersel, ben dus erg veilig gebleven met de ingrediënten, de volgende keer wordt het in ieder geval wat uitgebreider maar weet nog niet wat.

Voor deze salade heb je nodig:


  • 150 gram schorseneren

  • 1 pastinaak

  • 6 cherrytomaatjes

  • 8 plakjes komkommer

  • balsamico azijn

    Wat je gaat doen :
    Net als vaker heb ik de groente al een dag eerder gekookt, dat is lekker makkelijk als je het als lunch wilt eten en dan heb je het meeste werk al gedaan.
    De schorseneren schillen en in stukjes snijden en direct in een pan water, waaraan je een beetje azijn hebt toegevoegd, doen. Deze aan de kook brengen en afhankelijk van de dikte van de schorseneren, gaar koken.Hetzelfde doe je met de pastinaak. (deze heeft geen azijn nodig)Natuurlijk niet zo gaar dat ze geen bite meer hebben, maar dit is persoonlijk, dus gewoon even in de gaten houden. Afgieten en eventueel nog kleiner snijden.Als alles is afgekoeld kun je het in de koelkast bewaren.
    Voordat je het wilt gaan eten nog even wat cherrytomaatjes halveren of in vieren snijden en de plakjes komkommer ook halveren of in vieren, giet hier wat balsamicoazijn overheen en dan....eet smakelijk!
    Je kunt altijd nog wat peper en zout toevoegen en ik ben aan het denken wat nog meer lekker zou zijn, ik weet het alleen nog niet.
    In iedergeval is het simpel om te maken en het eet lekker weg.

    Voor meer saladerecepten kijk je hier


  • Reacties

    1. Hallo Yvonne,

      Je pastinaak met schorseneren salade klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
      Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.

      Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
      Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
      Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.

      Groetjes,
      Ramona

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam! Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig! Wat je nodig hebt voor 1 smoothie : 150 ml karnemelk 3 eetlepels havermout 1 eetlepel chiazaad 1 banaan snufje kaneel 3 eetlepels rozijnen blender Wat je gaat doen : De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk! Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen. Meer smoothierecepten vind je hier

    Bladerdeeg borrelhapje

    Bladerdeeg borrelhapje Al weken geleden heb ik een kleine muffinvorm gekocht om eens hapjes met bladerdeeg in te maken, gisteren was het dan eindelijk zo ver dat ik dat dan ook ging doen. Gewoon lekker voor bij de borrel, niet moeilijk om te maken en veel eetplezier daarna :)In de koelkast had ik nog oesterzwammen en kastanjechampignons die ging ik er zeker in doen en tijdens het snijden van de kastanjechampignons had ik in mijn hoofd de toevoegingen al klaar, het ging alleen wel om kleine hapjes dus niet teveel van alles en dat had ik uiteindelijk goed ingeschat Bladerdeeg borrelhapje Wat je nodig hebt voor 12 hapjes : kleine muffinvorm voor 12 muffins 4 plakjes bladerdeeg 1 ei 1 eetlepel roomkaas 3 oesterzwammen 3 kastanjechampignons 1/3 rode peper 1 flinke dessertlepel ras el hanout 2 eetlepels pijnboompitten 1 tomaat klein beetje peper en zout Wat je gaat doen : Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) Vet de muffi...

    Gezonde sinaasappel havermout smoothie

    sinaasappel havermout smoothie Voor een lekker, snel, gezond en vullend ontbijt! Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 150 ml (amandel)melk 3 eetlepels havermout 1 sinaasappel blender Wat je gaat doen : Doe als eerste de havermout in de blender en maal het fijn.  Ondertussen de schil van de sinaasappel snijden en in stukken snijden. Voeg dan de sinaasappel en de amandelmelk toe en blend tot je een mooie egale massa hebt.  Ik vind het een uitvinding om de havermout eerst fijn te malen, dan heb je geen stukjes in je drankje.  Dit is echt een superlekker, snel en gezond ontbijt waar je de ochtend makkelijk mee door komt. 

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...