Doorgaan naar hoofdcontent

Karnemelk smoothie met banaan, abrikoos en munt




Karnemelk smoothie  met banaan, abrikoos en munt
Karnemelk smoothie  met banaan, abrikoos en munt

Voor de ontbijtvariatie ben ik ook gek op smoothies, deze keer zonder havermout, wel met chiazaad, een gezonde lekkere start van de dag! Ik hou erg van het gemak en makkelijker kan het eigenlijk niet :) Stop alles in de blender en binnen een minuut heb je een heerlijk gezonde smoothie, dit is wel een stevigere variant maar daar hou ik wel van.
Wat je nodig hebt voor 1 flink glas van deze karnemelksmoothie :


  • 200 ml karnemelk

  • 2 blaadjes munt

  • 1 eetlepel chiazaad

  • 3 gedroogde, gewelde abrikozen

  • 1 banaan

  • blender

    Wat je gaat doen :

    Als eerste de karnemelk in de blender, daarna de banaan in stukjes erin, dan de abrikoos en de munt en blenden maar!
    Als alles mooi fijn is schenk je het in een glas en roer je er een eetlepel chiazaad doorheen. Klaar is je overheerlijke gezonde start van de dag! Drink smakelijk!

    Waarom chiazaden gezond zijn:

    Chiazaadjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen die belangrijk zijn bij de energiehuishouding.
    Chiazaadjes bestaan uit meer dan 20% eiwit.
    Chiazaadjes hebben meer essentiƫle omega-3 vetzuren dan elk ander plantaardig voedsel. Ze bevatten ook omega-6 in de juiste verhouding.
    Chiazaadjes bevatten meer calcium dan melk.
    Chiazaadjes zijn zo rijk aan antioxidanten dat ze lang houdbaar zijn.
    Chiazaadjes zijn rijk aan voedingsvezels.

    Op zoek naar andere ontbijtjes met chiazaad? Kijk dan hier

  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

    Voor 2 personen heb je nodig:

    - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
    - 200 gram zachte geitenkaas
    - 2 frisse appels (jonagolds bv)
    - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
    - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
    - 75 gram walnoten
    - honing
    - peper en zout

    Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
    Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
    Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
    Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


    *Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Courgetteburger

    Het originele recept is voor courgettegehaktballetjes en dat was in eerste instantie ook mijn bedoeling, alleen nadat ik nog een paar andere dingen had gemaakt bedacht ik me dat ik ook wel burgers kon maken en dan met een pitabroodje en wat saus en klaar is de maaltijd.Ik heb van de hoeveelheden die volgen 2 burgers gemaakt, maar dat waren hele flinke jongens,dus eigenlijk kun je er gewoon 4 maken.Maar goed, wij zijn ook grote eters....
    Ben nog steeds in de ban van de italiaanse receptensite en heb intussen nog veel meer ontdekt wat ik wel eens wil gaan maken!

    Wat je nodig hebt voor 4 courgetteburgers:


    270 gram courgette
    3 blaadjes munt
    30 gram geraspte parmezaanse kaas
    30 gram ricotta
    paneermeel
    1/3 tot 1/2 ei
    beetje bloem
    peper en zout
    olijfolie on im te bakken

    Wat je gaat doen :

    Rasp de courgette boven een zeef op een kom fijn, als de hele courgette geraspt is plaats je een schoteltje en iets zwaars op de courgette zodat het vocht er goed uit loopt. Dit laat je ongeveer een half uurt…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…