Doorgaan naar hoofdcontent

Pere Cotte al Vino Bianco




Pere Cotte al Vino Bianco
Pere Cotte al Vino Bianco
Alleen de titel klinkt al aantrekkelijk! Dit is een ander recept uit Vegeterranean, we hebben er van genoten, origineel maak je hier ook nog een chocoladesaus bij maar omdat wij al redelijk gevuld waren hebben we deze niet meer gemaakt. Tijdens het maken komen de heerlijkste geuren uit de pan en het heeft even tijd nodig maar moeilijk is het zeker niet! Het originele recept is voor 8 personen, ik heb de hoeveelheden daarvoor aangehouden maar met 2 peren, 1 peer per persoon, en het was niet dat de peren rijkelijk in de vloeistof lagen, misschien hoeft dat ook niet en denk ik dat maar omdat ik dat met stoofperen wel doe :)
Wat je nodig hebt voor 2 personen :



  • 1 citroen (alleen de schil)



  • 1 sinaasappel (alleen de schil)



  • 500 ml witte wijn



  • 100 gram fijne tafelsuiker



  • 1 kaneelstokje



  • 5 kruidnagelen



  • 2 peren ( geschild)

    Wat je gaat doen :

    Peren:

    Haal de schil zonder het wit in brede repen van de citroen en de sinaasappel (zelf heb ik het met een zesteur gedaan, dan weet ik zeker dat er geen wit bij komt, je krijgt dan wel sliertjes ipv repen). Doe deze in een pan met de wijn, suiker, kaneel en kruidnagelen en breng deze aan de kook. Zodra het aan de kook komt, het vuur laag zetten en de geschilde peren toevoegen. Doe een deksel op de pan en kook 30 minuten op een laag vuur tot door en door gaar. De peren zijn goed als een houten prikker er makkelijk ingaat. Koel helemaal af. Haal de peren uit de saus en zeef de saus. Zet de peren en de wijnsaus weg tot gebruik.

    Kaneelroom :


  • 1 eierdooier


  • 1 eetlepel boter uit de koelkast


  • 1,5 eetlepel fijne tafelsuiker


  • kaneelpoeder naar smaak

    Meng de eierdooier, boter en suiker au bain marie en warm dit 3 minuten, onder voortdurend roeren door of tot gebonden. Voeg naar smaak kaneel toe en koel af.

    Om te serveren :

    Snijd de peren in dunne plakken, 5 mm vanaf de kant van de steel. Druk licht op de peer zodat de plakken, bij elkaar gehouden door de steel, in een waaiervorm liggen. Lepel wat van de room op de borden en leg de peer in de room. Garneer met een sliertje van de wijnsaus.

    Eet smakelijk!

    Wij hebben zowel de peer als de saus warm gegeten,en de kaneelroom is bij ons gewoon room gebleven, het rook zo lekker en we konden het echt niet afwachten....het was verrukkelijk!




  • Reacties

    1. mmm... lijkt me heerlijk. Met of zonder chocolade :)
      Peer-chocolade vind ik een supergoede combinatie, maar ook leuk om eens iets anders te doen met peer!

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. wij vonden het heerlijk en hebben de chocolade niet gemist en we gaan zeker voor een herhaling :)
        groetjes Yvonne

        Verwijderen

    Een reactie posten

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Koolrabi ovenschotel met appel en geitenkaas

    Nog zo'n lekkere groente-fruit combinatie: koolrabi met appel!

    Voor 2 personen heb je nodig:

    - 2 kleine koolrabi's* (of 1 grote)
    - 200 gram zachte geitenkaas
    - 2 frisse appels (jonagolds bv)
    - scheut vloeibare bakboter (ong 4 a 5 lepels)
    - 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
    - 75 gram walnoten
    - honing
    - peper en zout

    Schil de koolrabi's en snijd deze in blokjes. Kook ze (ong 7 minuten) beetgaar en giet af.
    Snijd de appels in ongeveer even grote blokjes (schillen kan, hoeft niet).
    Prak de geitenkaas met een vork in een kom fijn met de bakboter en de rozemarijn.
    Meng de koolrabi met de appels en de walnoten, breng op smaak met zout en peper en doe het in een ingevette ovenschaal. Verdeel het geitenkaasmengsel erover en schenk de honing er naar smaak overheen.
    Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met notenbrood!


    *Niet te verwarren met koolraab! Koolrabi is een kleine groene knol.

    Vlierbessenjam met kaneel en gember

    Wat een eer om het 200ste recept te mogen plaatsen :-D Nu maar hopen dat jullie hem lekker genoeg vinden.
    De vlierbesjes waren nog niet op, dus ben ik nog even de keuken in gedoken voor een tweede jammetje! Het resultaat is een lekkere, herfstachtige jam (en een paarsgestippelde vloer, omdat ik in een besje ben gaan staan, oeps).



    Voor 3 a 4 potten heb je nodig:

    - 500 gram vlierbessen, uitgezocht en gewassen (zie vorige recept voor meer info)
    - 500 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 appel, geraspt
    - 3 bolletjes stemgember, fijngehakt
    - 2 eetlepels gembersiroop
    - 2 volle theelepels kaneelpoeder
    - scheutje limoensap

    Doe alle ingrediƫnten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken.
    Drie grote, of vier kleinere, schone, droge potten warm maken, vullen met de hete jam en op z'n kop neerzetten.
    Donker bewaard zo'n 6 - 12 maanden houdbaar. Hoeft na openen de koelkast pas in.

    Courgetteburger

    Het originele recept is voor courgettegehaktballetjes en dat was in eerste instantie ook mijn bedoeling, alleen nadat ik nog een paar andere dingen had gemaakt bedacht ik me dat ik ook wel burgers kon maken en dan met een pitabroodje en wat saus en klaar is de maaltijd.Ik heb van de hoeveelheden die volgen 2 burgers gemaakt, maar dat waren hele flinke jongens,dus eigenlijk kun je er gewoon 4 maken.Maar goed, wij zijn ook grote eters....
    Ben nog steeds in de ban van de italiaanse receptensite en heb intussen nog veel meer ontdekt wat ik wel eens wil gaan maken!

    Wat je nodig hebt voor 4 courgetteburgers:


    270 gram courgette
    3 blaadjes munt
    30 gram geraspte parmezaanse kaas
    30 gram ricotta
    paneermeel
    1/3 tot 1/2 ei
    beetje bloem
    peper en zout
    olijfolie on im te bakken

    Wat je gaat doen :

    Rasp de courgette boven een zeef op een kom fijn, als de hele courgette geraspt is plaats je een schoteltje en iets zwaars op de courgette zodat het vocht er goed uit loopt. Dit laat je ongeveer een half uurt…

    Vlierbessen-frambozenjam

    Ja, keukenprinsesjes, nu is het de tijd om ze te plukken! De vlierbessen, die rauw overigens giftig zijn, hangen nu rijp aan de struiken en in veel parken en bossages kun je ze gewoon plukken.

    Deze bessen zijn maar een week of 2 per jaar te plukken. Dus pak een tas en een schaartje, tijd voor urban-farming!

    Het schoonmaken van de besjes vergt wel wat geduld... Je kunt de besjes met een vork eenvoudig van het takje ritsen, maar je kunt alleen de zwarte besjes gebruiken. De (donker)rode en groene besjes en de verdroogde besjes moet je er met de hand uitvissen (net als de slakjes, die zich nog wel eens tussen de besjes willen verstoppen!).
    Het recept voor 4 potten jam:
    - 500 gram zwarte vlierbessen (uitgezocht en gewassen)
    - 150 gram frambozen
    - 1 appel, geraspt
    - 650 gram geleisuiker
    - 1 zakje vanillesuiker

    Doe de ingredienten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het geheel vervolgens op laag vuur nog 15-20 minuten doorkoken (na 2 minuten is het gif uit de besjes verdwenen en…