Doorgaan naar hoofdcontent

Npundari con salsa di pomodoro e basilico / ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus




ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus
ricottakussentjes in tomaten-basilicumsaus

Dit gerecht komt uit Twee Gulzige Italianen en past helemaal bij het voornemen om meer uit de boeken te gaan koken, ik ben deze keer ook niet van de receptuur afgeweken, behalve dan dat ik de saus even door de blender heb gehaald zodat het voor Eddie erop leek dat er alleen tomaten inzaten ;)
Het recept is voor 4 personen maar wij hadden het met zijn 3-en zo op, voor een volgende keer kan ik daar dan rekening mee houden want we gaan het zeker nog eens eten.
Dit recept is eenvoudig maar heerlijk, het komt, zo staat beschreven in het boek, uit de plaats Minori waar het van oudsher wordt gemaakt op de feestdag van de patroonheilige van het dorp.
Wat je nodig hebt voor 4 personen :


  • 200 gram '00' bloem + extra om te bestuiven

  • 220 gram ricotta

  • 3 eierdooiers

  • 20 gram parmezaanse kaas

  • snufje versgeraspte nootmuskaat

  • peper en zout

    voor de saus:

  • 700 gram pomodori of romatomaten, doormidden gesneden

  • enkele basilicumblaadjes

  • 6 eetlepels olijfolie

  • 3 tenen knoflook in dikke plakjes

    Wat je gaat doen :

    Vermeng in een grote kom de bloem met de ricotta, eierdooiers, parmezaanse kaas, nootmuskaat en een beetje peper en zout tot een zacht smeĆÆg deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 3-5 minuten. Rol het deeg met de hand tot een lange, dunne worst en snijd het tot vierkantjes van ongeveer 2 cm lengte.
    Breng een grote pan met lichtgezouten water aan de kook en doe de kussentjes erin. Wacht tot ze boven komen bovendrijven, draai het vuur dan lager en laat ze nog 2 minuten zachtjes koken.
    Maak intussen de saus. Snij de tomaten en doe deze met de basilicum in een kom, voeg peper en zout toe naar smaak en schep alles door elkaar. Verhit in een pan de olijfolie en doe de knoflook erin, haal de pan van het vuur als de knoflook begint te kleuren en voeg het tomatenmengsel eraan toe. Zet de pan weer op het vuur en laat het nog 4 minuten zachtjes pruttelen.
    Schep de ricottakussentjes uit de pan, laat ze uitlekken en doe ze in de tomatensaus. Schep alles door elkaar en dien het op...eet smakelijk!

    Ik heb de saus nog even door de blender gehaald, wij hebben er nog wat parmezaanse kaas overheen geraspt op ons bord en we maken de volgende keer iets meer, het was heerlijk en voor herhaling vatbaar!


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Taartbodem met vruchten.

    Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...

    Rijstsalade met tonijn

    Rijstsalade met tonijn Een rijstsalade had ik nog niet eerder gemaakt, afgelopen zomer tijdens de vakantie heb ik het ook voor het eerst gegeten. Had niet verwacht dat ik dat zo lekker zou vinden. Het is wederom simpel, lekker en makkelijk te maken.  Wat je nodig hebt voor 1 persoon : 100 gram rijst naar keuze 4 augurken 1 oranje paprika 3 eetlepels mais 1 klein blikje tonijn op olie 2 theelepels kappertjes peper en zout olijfolie Wat je gaat doen : Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat afkoelen.  Snijd de augurken in plakjes en de paprika in stukjes.  Meng dan de augurken, mais, tonijn en kappertjes door de rijst. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie.  eet smakelijk!

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons & sesam-soya

    Aardappel-roerbakschotel met peultjes, kastanjechampignons  & sesam-soya Wat je nodig hebt voor 2 personen: 1) Ca. 500gr (redelijk) kruimige aardappel 2) Ca. 250gr peultjes 3) Bakje kastanjechampignons 4) Paar tenen knoflook 5) Ca. 6 eetlepels Ketjap Manis/ soyasaus 6) Ca. 2 theelepels aardappelzetmeel/ Maizena 7) Sesam-olie Wat je gaat doen: 1)  Schil de aardappels en snij ze in gelijke partjes. Breng aan de kook en kook vervolgens met de sugarsnaps ca 2 min in ruim kokend water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. 2) Pel, schil en snij knoflook en gember goed fijn.  3) Bak de aardappelpartjes in de sesamolie op (middel)hoog vuur voorzichtig lichtbruin. Bak vervolgens de gember, de knoflook en de champignons mee. Voeg uiteindelijk de sugarsnaps toe en roerbak op hoog vuur tot alles knapperig gaar is.  4) Verwarm ondertussen in een apart pannetje de ketjap/ soyasaus en maak aan met het aardappelzetmeel. Voeg de sojasaus...

    American Cheesecake

    Dit recept is echt de moeite waard! Hoewel, echt veel moeite om hem te maken is het niet. Ingrediƫnten 1 pak bastognekoeken 200 gram boter 300 gram witte basterdsuiker 2 1/2 zakje vanillesuiker 1 ei 4 eierdooiers 1 eetlepel bakpoeder 90 gram custard 1 kilo magere kwark 1/2 citroen (sap ervan) Bereiden Verwarm de oven voor op 170 graden. Verkruimel de koekjes. Vet de springvorm in en verdeel de koekkruimels over de bodem. Klop de boter romig en mix er vervolgens de suiker en vanillesuiker doorheen. Mix er vervolgens het ei en daarna 1 voor 1 de dooiers door. Voeg nu de bakpoeder, de custard, de kwark en het citroensap toe en mix het tot een geheel. Verdeel het kwark mengsel over de koekkruimels en bak het geheel 40 minute...