Doorgaan naar hoofdcontent

Calzoni




Calzoni
Calzoni

"Dit gevulde Napolitaanse deeggerecht betekent letterlijk vertaald 'broek'"
Dat is het onderschrift van het recept in Vegeterrranean. We waren toch al zo lekker bezig met dingen proberen, dus vandaag waren dat de Calzoni. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat! Totaal niet ingewikkeld om te maken alleen kost het wel even tijd. Het resultaat mag er zijn, het is een antipasti maar wij hebben er heerlijk van gegeten als maaltijd.
Wat je nodig hebt als antipasti voor 8 personen:


  • 375 gram '00' meel + extra om te bestrooien

  • 1 theelepel zout

  • snufje suiker

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

  • 225 ml lauwwarm water

  • 20 gram verse gist ( ik heb 1/2 zakje droge gist gebruikt)

    Wat je gaat doen :

    Meng meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet water en olijfolie erin. Voeg gist en suiker toe aan het kuiltje en meng goed door met de vingertoppen. Werk steeds van buiten naar het kuiltje toe om het meel goed te mengen tot een samenhangend deeg. Kneed tot het zacht en elastisch wordt. Verdeel voorzichtig een paar drupjes olie over het oppervlak van het deeg, dek af met een doek en laat 35 minuten rusten op een warme droge plaats. Bestrooi het deeg na het rusten met wat meel en 'keer' het door telkenskleine hoeveelheden langs de rand met de muis van de hand uit te drukken tegen de tegenoverliggende kant van de kom. Als de hele rand aan de beurt is geweest opnieuw afdekken en nog eens 35 minuten laten rusten.

    De vulling :


  • 180 gram cherrytomaten

  • 1/2 theelepel oregano

  • 24 blaadjes basilicum, 12 gehakt, 12 gehalveerd

  • 1 teen knoflook, gekneusd en gehakt

  • zout en versgemalen peper

  • extra vergine olijfolie

  • 110 gram mozzarella, uitgelekt

    Verwijder tijdens het rusten van het deeg de zaden van de tomaten hak ze grof. Doe ze over in een zeef om uit te lekken. Meng met de oregano, gehakte basilicum, knoflook, zout en peper en 2 drupjes extra vergine olijfolie in een kom. Snijd de mozzarella in blokjes die net zo groot zijn als de gehakte tomaten, dep iets droog en voeg toe aan de rest van de vulling.

    Om af te maken :

    Rol het deeg uit op een met meel bestoven werkvlak tot een cirkel van 3 mm dikte. Maak met een steker van 8 cm, of een waterglas, 24 rondjes uit het zachte deeg. Leg op elk rondje een theelepel van de vulling in het midden. Leg een half blaadje basilicum op de vulling. Vouw dubbel, maak de rand dicht door met een vork licht op het deeg te drukken zodat het afsluit, maar niet breekt. Leg de calzoni op een met bakpapier beklede bakplaat, licht bestoven met meel.
    Verhit in een grote pan genoeg plantaardige olie om de calzoni te bedekken.Zodra de olie heet is, de calzoni voorzichtig in de pan laten zakken. Bruin 1 minuut aan de ene kant, draai om en bak de andere kant. Zodra de calzoni goudbruin zijn met een schuimspaan uit de pan halen en laten uitlekken op een rooster met keukenpapier. Bestrooi met zout en serveer meteen.
    Eet smakelijk!

    Voor meer recepten die ik heb gemaakt uit Vegeterranean kijk je hier

    Calzoni


  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. wat je nodig hebt: 1 koolraap 200 ml melk 1 eetlepel maizena nootmuskaat, zout en peper naar smaak wat je gaat doen : Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en...

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden

    Gebakken courgette met parmezaanse kaas en italiaanse kruiden Op pinterest heb ik een bord vol met courgetterecepten, mijn ouders hebben courgettes in de tuin gehad en vorig seizoen hebben wij daar heel veel van gegeten, om een beetje variatie te houden ben ik dus gaan zoeken naar wat je allemaal met een courgette kunt doen en dit is 1 van de vele variaties. Wat ook leuk is aan courgetteplanten is dat je courgettebloemen hebt en die zijn gefrituurd ook zo lekker....tot vorig jaar at ik ze alleen in Italiƫ omdat ze daar veelvuldig verkrijgbaar zijn maar nu dus ook gewoon lekker thuis. Ik kan niet wachten tot het weer courgetteseizoen is! Terug naar dit recept, ik heb het dus gevonden op pinterest en origineel komt het hier vandaan. Het is zo ontzettend lekker..... :D Wat je nodig hebt : 1 grote courgette ( dan heb je waarschijnlijk 8 stukjes, afhankelijk van de dikte) 30 gram bloem een snufje zout 150 gram gekruid paneermeel 50 gram parmezaanse kaas 1 eetlepel italiaanse kruiden 1 ...

    Zucchini fritti / gefrituurde courgette

    Een overheerlijke snack uit twee gulzige Italianen, eenvoudig te maken en o zo lekker! Wat je nodig hebt : 1 courgette 2 eieren 2 eetlepels bloem olijfolie om te frituren peper en zout Wat je gaat doen : De beide uiteinden van de courgette afsnijden en door de lengte doorsnijden, dan de 2 helften weer door de lengte doorsnijden en de kern en pitjes eruit snijden. Dan nog een keer door de lengte halveren (zodat je 8 lange repen overhoudt) Ik heb deze 8 lengtes weer in 3-en gesneden, volgens het recept in het boek moeten het smalle lucifers zijn van ongeveer 5 centimeter. Zet een diepe pan op het vuur en verhit hierin de olie. Intussen de eieren met de bloem loskloppen. Als de olie begint te walmen is deze op temperatuur. Haal dan een handvol courgette door het beslag en frituur deze 4 tot 5 minuten, met een vork of lepel kun je ze uitelkaar halen als dat nodig is. Haal ze uit de pan en laat even uitlekker op keukenpapier.Bestrooi met peper en zout ...

    Taartbodem met vruchten.

    Voor de taartbodem: 100 gr. basterdsuiker 100 gr. zelfrijzend bakmeel 50 gr. boter 2 eieren en een taartbodem blik Oven 10 min. voorverwarmen op 225 graden Suiker en eieren 10 min. mixen op hoge snelheid. 35 gr. boter toevoegen en nog 1 min. mixen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor spatelen. (niet met de mixer!) de rest van de boter gebruiken om het blik in te vetten en de taartboden 7 tot 10 min. bakken op 225 graden. Mijn oma kon dit heel goed, ik iets minder. (Maar gelukkig zijn er ook kant en klare taartbodems te koop) Voor de vulling: 1 pakje slagroom (je kunt ook banketbakkersroom gebruiken) gele vla jam verse vruchten (wij vinden aardbeien altijd erg lekker, maar kan ook met mandarijntjes, perzik, frambozen etc.) Taartina (gelei,te koop in bijna elke supermarkt) De taartbodem insmeren met jam, aangepast aan de vulling. Slagroom kloppen en er naar smaak vanillevla doorheen roeren.De bodem bedekken met het slagroommengsel. Daarna het ...

    Pasta met peperbrie en champignons

    4 personen, Ingrediƫnten 200 gram brie (als je het kan vinden peperbrie, maar meestal gebruik ik gewoon brie met heeeeeel veel gekneusde zwarte peper) boter bosui of sjalotjes, wat je lekker vindt 2 tenen knoflook 500 gram champignons 125 ml droge witte wijn 250 ml groentebouillon 1 el grove mosterd 25 gram zongedroogde tomaatjes 250ml room 2 tl tijm 400 g. tagliatelle Snijd de korst van de brie en snijd de kaas in dunne plakjes. Snipper de uitjes en hak de knoflook fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes. maak de zongedroogde tomaat zeer fijn, hoe fijner hoe beter (keukenmachinefijn heeft mijn voorkeur). Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Verhit boter in een grote pan (voor de pastasaus). fruit de uitjes en de knoflook glazig en voeg de champignons toe. Bak tot de champignons gaar zijn. Doe de wijn en de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft. Roer de zongedroogde tomaat, kaas, room en tijm door de saus heen en blijf roeren tot de kaas is gesmolten e...