Doorgaan naar hoofdcontent

Banaan & peer muffin




Banaan & peer muffin
Banaan & peer muffin

Ik heb mezelf voorgenomen om met enige regelmaat uit mijn boekenverzameling te gaan koken/bakken, voornemen is 1 keer per week iets bakken en 1 keer per week iets koken. Eigenlijk ben ik echt iemand die de verzinsels uit de koelkast haalt, wel een lijstje maakt voor de boodschappen maar daar net zo makkelijk weer van af wijkt omdat er ook een andere combinatie mogelijk is.
Dat zal wel altijd zo blijven en dat geeft niet maar een goede planning en je daar dan aan houden is voor mij wel lastig denk ik, anders zou ik het wel doen :)
Vandaag heb ik uit het boekje van Marc Grossman de peermuffins gemaakt, ik heb dan wel de appel vervangen door banaan, de bloem voor volkoren tarwebloem en ik had geen ei in huis, en toch zijn ze gelukt :) De vorige keer toen ik een recept van hem maakte had ik veel te veel beslag voor 12 muffins dus ben ik hier ook begonnen met de helft van het beslag maar aan het formaat te zien had het nu wel iets meer mogen zijn, misschien speelt het ontbreken van het ei hierin ook wel een rol. Dat ze wel erg lekker zijn, dat is een feit, alhoewel smaken verschillen ;)
Wat je nodig hebt voor 12 kleinere muffins :
Droge ingrediënten :


  • 120 gram bloem

  • 30 gram havervlokken

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 42,5 gram suiker

  • 1 eetlepel kaneel

  • 1 theelepel zout

    Vloeibare ingrediënten:

  • 75 ml (soja)melk

  • 55 ml zonnebloemolie

  • 1 ei (die heb ik er niet in gedaan)

  • 1 banaan

  • 1 peer

  • muffinvorm + papierenvormpjes + 2 kommen voor je beslag

    wat je gaat doen :

    Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast de papierenvormpjes in de muffinvorm.
    De droge ingrediënten in een kom doen en met een spatel alles vermengen.
    Dan in de andere kom de melk en zonnebloemolie met elkaar vermengen (en het ei als je dat gaat gebruiken).
    Schil de banaan en de peer en hak deze in kleine stukjes en voeg toe aan de kom met de melk en olie.
    Schenk dat de vloeibare ingrediënten bij de droge en roer dit goed door elkaar zodat alles vermengd, het makkeliijkste gebruik je hier voor een spatel. Verdeel dan het beslag over de vormpjes en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar in de oven.
    Je kunt ze controleren op gaarheid met een houten prikker, steek die in het midden van de muffin, komt hij er droog uit dan is je muffin gaar. Even laten afkoelen en dan.....eet smakelijk!
    Als je toch grotere muffins wilt kun je het ei toevoegen of minder vormpjes gebruiken. Deze muffins zijn lekker voor tussendoor bij de thee maar kun je ook lekker als ontbijt eten.







  • Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Koolraap met sausje van oma

    Een tijdje geleden bedacht ik me dat ik nog nooit zelf koolraap had klaargemaakt, in de zin van gekookt,tijd om verandering in te brengen, maar gewoon gekookte koolraap is ook maar gewoon...een sausje erbij is natuurlijk wel lekker. ik noem het een sausje van oma omdat er maizena inzit,herinnering aan vroeger. Het resultaat was voor herhaling vatbaar.

    wat je nodig hebt:


    1 koolraap
    200 ml melk
    1 eetlepel maizena
    nootmuskaat, zout en peper naar smaak

    wat je gaat doen :

    Koolraap schillen en in plakken snijden en hiervan "patat" snijden, in een pan met water aan de kook brengen ( eventueel wat zout toevoegen) en beetgaar koken.Tijd is afhankelijk van hoe dik en groot de stukjes zijn, ik heb ze denk ik een kleine 10 minuten gekookt. Als de koolraap bijna gaar is een pannetje met melk op het vuur, roer hier de maizena en laat het zachtjes aan de kook komen, goed blijven roeren tot het geheel dikker wordt tot een mooie saus, hier voeg je naar smaak peper en zout en nootmuskaat aan t…

    Gezonde start : smoothie van karnemelk & banaan, chiazaad & havermout

    Een gezonde start van de dag, makkelijk, lekker en voedzaam!
    Als je bij het lezen van de titel nu denkt dat het door de karnemelk niet zoet gaat zijn dan heb je het helemaal mis! De toevoeging van banaan en rozijnen maakt het lekker zoetig!
    Wat je nodig hebt voor 1 smoothie :

    150 ml karnemelk
    3 eetlepels havermout
    1 eetlepel chiazaad
    1 banaan
    snufje kaneel
    3 eetlepels rozijnen
    blender

    Wat je gaat doen :

    De banaan in plakjes snijden, alles in de blender stoppen en blenden maar.Schenk het in een glas en je ontbijt is klaar :) eet of beter gezegd, drink smakelijk!

    Het wordt een dikke smoothie dus als je daar niet van houdt kun je meer karnemelk toevoegen.

    Meer smoothierecepten vind je hier

    Broccoli ovenschotel met kaassaus

    Een simpele en snelle ovenschotel, speciaal gemaakt voor mijn mannen, ze vonden het heerlijk!
    Met zijn 2-en hadden ze het zo op en ik heb een heerlijke lauwwarme quinoasalade gegeten, daarvan volgt het recept nog.
    De basis voor dit idee komt van het recept van de zweedse ovenschotel dat vinden we ook zo lekker!

    Wat je nodig hebt voor 2 personen :

    500 gram broccoli
    200 gram gehakt
    gehaktkruiden + foelie
    125 gram champignons
    2 eetlepels creme fraiche
    6 aardappelen
    geraspte kaas

    Voor de kaassaus :

    10 gram boter
    10 gram bloem
    nootmuskaat
    1/4 stukje bouillonblokje
    110 ml melk
    40 gram geraspte kaas

    Wat je gaat doen :

    Maak de broccoli schoon,schil de aardappels en kook de aardappelen gaar. Breng in een andere pan water aan de kook en voeg dan de broccoli toe en laat dit 5 minuten koken, giet dan af en spoel af met koud water. Maak ondertussen de puree, stamp de aardappel en roer hier de creme fraiche doorheen, voeg nootmuskaat naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rul de gehakt…

    Gepaneerde oesterzwammen

    Lekker als tussendoortje of luie zondag lunch maar ook prima vervanger voor het vlees bij de maaltijd.
    Simpel te maken en naar eigen smaak te kruiden.
    Wij hebben het vandaag met zijn 3-en gegeten als soort van late lunch, trek in iets warms en lekkers.

    Wat je nodig hebt:


    300 gram oesterzwammen
    2 eieren
    gekruide paneermeel ( je kunt natuurlijk ook zelf paneermeel kruiden)
    olijfolie om in te bakken
    keukenpapier

    Wat je gaat doen :

    Pak twee bordjes en kluts in het ene bordje de eieren los en strooi in het andere bordje de paneermeel. De harde onderkanten van de oesterzwammen afsnijden en eerst door het ei halen, dan door de paneermeel en even wegleggen op een bord. Om de onderkanten van de oesterzwammen goed met ei te kunnen besmeren kun je een kwastje gebruiken.
    Als je alle zwammen door het ei en het paneermeel hebt gehaald zet je een koekepan op het vuur. Verhit hierin een laagje olijfolie en bak de oesterzwammen op een niet te hoog vuur aan beide kanten bruin en krokant. ( ongeveer een m…

    Ovenschotel spruitjes met krieltjes, pecannoten en ricotta

    Het idee van dit recept komt uit de Allerhande, het is alleen iets aangepast naar persoonlijke smaken.

    Wat je nodig hebt voor 3 personen :

    400 gram kleine spruitjes (schoongemaakt en gehalveerd)400 gram krieltjes (gehalveerd)100 gram gezouten pecannoten6 eetlepels olijfolie + extra om eten te besprenkelen2 eetlepels tijm1 eetlepel kerriepoeder250 gram ricottagebakken uitjes om bord te bestrooienbakplaat + bakpapier+grote komWat je gaat doen :
    Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) Neem een grote kom en vermeng hierin de spruitjes en de krieltjes. Hak de pecannoten grof en voeg aan de kom toe. Roer de tijm en kerriepoeder samen met de olijfolie door de spruitjes, krieltjes en noten heen.  Verdeel dit over een bakplaat en "versier" de bakplaat met de ricotta.  Plaats dit in het midden van de oven en bak het in 25 tot 35 minuten gaar.  Verdeel het dan over de borden, sprenkel hier nog wat olijfolie overheen en wat gebakken uitjes en dan ....eet smakelijk!
    Lijkt me ook erg lekk…